Voorhout- Marcel IJzendoorn zit zelden om woorden verlegen, maar na afloop van het verloren nacompetitieduel tegen SVDPW bleef het even angstvallig stil uit de mond van de Leidenaar. ,,Ik heb hier geen woorden voor”, stamelde de coach van Foreholte. Zijn ploeg had zojuist na verlenging de finale van de nacompetitie verloren. Na de 1-1 in Schiedam dolf zijn ploeg op de Elsgeest het onderspit (2-3). 

Foreholte en zenuwslopende wedstrijden met onverwachte wendingen, die combinatie kun je dit seizoen gerust in één adem noemen. Supporters met een verhoogde hartslag doen er verstandig aan geen wedstrijden van de Voorhoutse club te bezoeken. Tegen SVDPW werden vijftienhonderd aanwezigen, met name in de verlenging, ook weer door een achtbaan van emoties geleid.

Net als vorige week in Schiedam gaf het scorebord na ruim negentig minuten voetbal 1-1 aan. Er moest dus verlengd worden. Beide ploegen gaven elkaar geen strobreed toe, en een penaltyserie leek onvermijdelijk. Tussen de  114e en 118e minuut ging het echter helemaal los. Uitblinker Gokhan Tekin schoot SVDPW op voortreffelijke wijze op voorsprong (1-2). Het antwoord van Foreholte liet niet lang op zich wachten. Sam Lemmers tikte twee minuten later de gelijkmaker binnen en liet de Elsgeest ontploffen.

Arroyo

De feestvreugde duurde nauwelijks een minuut, want even later lag de 2-3 alweer in de touwen. Het bleek de genadeklap voor Foreholte. SVDPW won de finale van de nacompetitie en dwong promotie naar de Eerste Klasse af. Voor Foreholte waren de druiven zuur. Toch heeft de ploeg nog een laatste strohalm. Volgende week wacht op neutraal terrein een beslissingswedstrijd tegen DRL, dat verloor van Olympia. De winnaar mag het alsnog een niveau hogerop proberen.

Het wordt voor IJzendoorn nog een helse klus om zijn ploeg te rehabiliteren, want zijn spelers waren mentaal geknakt. Een historische promotie naar de Eerste Klasse lonkte, maar in het zicht van de haven ging het fout. ,,Voor het eerst zijn we echt teneergeslagen”, aldus IJzendoorn. ,,Er zaten net vier jongens te huilen in de kleedkamer. Dat zegt genoeg hoe het leeft.”

Foreholte kreeg dit seizoen meerdere tikken te verwerken, met als dieptepunt de uit de hand gelopen wedstrijd tegen ESDO, maar zelfs toen kwam de klap niet zo hard aan als nu. ,,De wedstrijd tegen ESDO was vanwege die rode kaarten niet te vergelijken met vandaag. Ik heb mijn ploeg een fantastische wedstrijd zien spelen tegen een kwalitatief betere tegenstander. Ik vond ons overigens fysiek sterker, en beter getraind. Maar daar koop je helemaal niets voor.”

Sneeuw voor de zon

De wedstrijd kreeg een vervelend staartje. Het aanvankelijk heerlijke voetbalsfeertje, waarbij beide supportersgroepen elkaar vocaal probeerden af te troeven, verdween in de verlenging als sneeuw voor de zon. De aanhang van SVDPW liet zich van zijn slechtste kant zien door de supporters van Foreholte uit te dagen en te provoceren. Plots vlogen er opeens stoelen door de lucht, en dreigde het helemaal uit de hand te lopen.

De gemoederen liep hoog op en konden vanwege het gebrek aan stewards maar moeilijk gesust worden. Ook op het veld was er de nodige commotie. Een grensrechter kreeg na de 2-2 van Foreholte uit het SVDPW-kamp een waterzak tegen zich aan gegooid en smeet die op zijn beurt terug de dug-out in. De grensrechter weigerde na afloop commentaar. Na het laatste fluitsignaal was er op het veld nog het nodige duw- en trekwerk, nadat een SVDPW-supporter Toni Arroyo had geprovoceerd. Het verdiende allemaal niet de schoonheidsprijs.

Sportief

Het moet gezegd dat de spelersgroep en technische staf van SVDPW zich van hun sportieve kant lieten zien. In navolging van trainer Toon Wolters meldden meerdere spelers zich in de kleedkamer van Foreholte om de Voorhouters succes te wensen tegen DRL. Met gevoel voor understatement zei uitblinker Tekin ‘dat het twee leuke potjes waren’.

De return was aanvankelijk een kopie van de eerste wedstrijd. Net als vorige week was SVDPW beter en nam het verdiend de leiding. Opnieuw sloeg Foreholte uit het niets toe, ditmaal via Tom Bleijswijk, en werd met een gelijke stand de rust gehaald.

De tweede helft verliep wel wezenlijk anders dan vorige week. Ditmaal was Foreholte de betere partij. De ploeg verzuimde alleen op voorsprong te komen. Bleijswijk faalde vrij voor goalie Leito. Vervolgens kreeg ook Arroyo nog twee kopkansen.

Kleerscheuren

De rekening kreeg Foreholte in de verlenging gepresenteerd. De eindstreep werd letterlijk en figuurlijk met kleerscheuren gehaald. Onder meer Sam Lemmers, Lukas Wiering en Toni Arroyo liepen tegen een gele kaart aan, en zijn geschorst voor de herkansing tegen DRL.

,,Op dit moment moet ik nog even niet aan DRL denken. Ik hoop vooral dat zij niet zo’n speler hebben als die nummer zeven”, zei IJzendoorn, doelend op Gokhan Tekin. ,,We moeten de ploeg weer gaan oplappen. Dat zal niet makkelijk worden. Aan de andere kant: we kunnen met de borst vooruit het sportpark verlaten. We hebben fantastisch geknokt.” IJzendoorn kreeg bijval van het thuispubliek. Foreholte ging onder applaus van het veld.

IJzendoorn sloot treffend af met een opmerking die naadloos  aansloot op een bewogen voetbalmiddag. ,,We hebben de slag verloren, maar de oorlog nog niet.”

Foreholte – SVDPW 2-3 (1-1). 27. Tekin 0-1, 36. Bleijswijk 1-1, 114. Tekin 1-2, 116. Lemmers 2-2, 118. Adsalmis 2-3

Foreholte: Van Schie, Van der Salm (90. Bloemendaal), Dickhoff, Van Leeuwen, Wiering, Schinkelshoek, Lemmers Bleijswijk, Schiebroek, Arroyo, Grondel (79. Guijt)

Tekst: Gerben Oostdam

Foto’s: Jeannette Dijkstra

logo-vankesteren-300


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen