Een carnavalsfeest wil nog wel eens eindigen met een flinke kater. Op sportpark De Elsgeest, waar de kantine al omgetoverd was in een carnavalszaal, diende deze echter eerst verwerkt te worden voordat het feest kon beginnen. Bijna veertig kilometer verderop gooide thuisploeg RVC’33 middels een 4-0 zege flink wat roet in het (carnavals)eten. Hierdoor ging de tweede periodetitel hard aan de neus van Foreholte voorbij. 

De naam van Frank Stolwijk zal nog wel enige tijd rondzingen bij de Voorhouters. De RVC’33-spits nam in het treffen tegen Foreholte de volledige Reeuwijkse productie voor zijn rekening. Daarbij verdeelde de aanvaller zijn vier treffers gelijk over beide speelhelften. De ploeg van Frank Bloemheuvel kon daar, behalve een flink veldoverwicht en een aantal mogelijkheden, niets tegenover stellen.

Vooraf was de opgave voor de bezoekers helder. Op het winderige sportpark Kaagjesland diende er gewonnen te worden om zich te verzekeren van de periodetitel. Dat moesten de Voorhouters overigens doen zonder de zieke Olle Roffelsen en de geschorste Sebastiaan Bloemendaal. Op papier leek die opgave tegen laagvlieger RVC’33 niet onoverkomelijk. In de praktijk pakte dat echter heel anders uit. Na een aftastende fase greep Foreholte het initiatief, waarbij het op weg leek naar een voorsprong. Goed ingrijpen van goalie Van der Meer voorkwam dat.

‘Spierballenvoetbal’
De Foreholte- druk vlakte hierna in dit stevige duel wat af, waarna de thuisploeg de  belangrijke openingsgoal na ruim een half uur liet noteren. Na een scherp genomen vrije trap, waarbij de Reeuwijkse luchtmacht zich in de rood-witte zestien had gemeld, kon Matthijs Guijt een kopbal nog keren. Frank Stolwijk was echter ter plekke om de goalie alsnog kansloos te laten: 1-0.

Daarmee had de ploeg van Dennis Olman wat het hebben wilde. Daar waar Foreholte op het zware veld de zaken zo veel mogelijk voetballend probeerde op te lossen, hadden de gastheren maling aan die spelopvatting. Keer op keer werden de spitsen met een lange haal gezocht. Een speelwijze die, gegeven de omstandigheden, maar het nodige rendement opleverde. Dat gebeurde overigens met een flinke portie fysiek, zodat er zeker na de 1-0 nog meer sprake was van ‘spierballenvoetbal’.

,,Ik denk dat wij daar het meeste aanspraak op mochten maken”

,,Vandaag was het heel belangrijk wie het eerst zou scoren”, blikte een teleurgestelde Bloemheuvel na afloop terug. ,,Ik denk dat wij daar het meeste aanspraak op mochten maken. Dat liep echter anders, waarna we de rest van de wedstrijd tegen een muur hebben moeten spelen.”

Kort voor rust leek Foreholte alsnog loon naar werken te krijgen, maar Sam Lemmers raakte vanuit de draai de buitenkant van de staander. Tot overmaat van ramp werd de opgave er op slag van rust voor Foreholte nog lastiger op. Een door de wind gedragen bal verdween over het hoofd van Lucas Wiering, waarna Stolwijk zich kaal voor Guijt met een leep boogballetje opnieuw trefzeker toonde (2-0).

Foreholte vist achter het net in de strijd om de periodetitel

,,Een grote domper, want nu was het halverwege nog lastiger”, aldus Bloemheuvel, die zijn manschappen voorhield dat er alleen nog iets mogelijk was als de 2-1 snel na de thee zou vallen. ,,Daarbij hadden we de pech dat Joost (red. Van Dam) nog binnen het uur van dichtbij de paal raakte. Even later valt de 3-0 en toen zat er niets anders op dan achterin één op één te gaan spelen. Die aanvallende wissel sorteerde echter niet het gewenste effect.”

Compleet
De derde Reeuwijkse treffer werd na een razendsnel uitgevoerde counter van dichtbij ingetikt door Stolwijk waarmee de strijd beslist was. In het restant van het duel trok RVC’33 zich, waar mogelijk, nog wat massaler terug voor het eigen doel. Foreholte kreeg daardoor behalve het speelveld ook de bal cadeau. Doelpunten bleven echter uit. Geholpen door een boomlang verdedigingscentrum met daarachter een uiterst solide doelman konden ook een zevental Voorhoutse hoekschoppen niets meer aan de 3-0 achterstand veranderen.

Bij het ingaan van de blessuretijd maakte de thuisploeg de afstraffing compleet. Nadat Guijt een vierde treffer nog net had weten te voorkomen, was een overtreding van Jimmy Voorn op Romano Giorgini bij het scheiden van de markt voldoende voor een elfmetertrap. Wie anders dan Frank Stolwijk klaarde dit klusje koelbloeding (4-0). De Voorhoutse kater was daarmee compleet.

,,Op een gegeven moment speelden we alleen nog maar tegen onszelf.”

,,Natuurlijk waren we op dit zware grasveld in combinatie met de stevige wind vandaag het meest in het nadeel”, concludeerde Bloemheuvel na afloop. ,,Deze tik moeten we de komende week eerst met elkaar zien te verwerken. Daarna moet het weer volle kracht vooruit. De kans op de periode die we na het gelijkspel tussen ROAC en Teylingen vorige week onverwachts in de schoot geworpen kregen, hebben we niet benut. Op een gegeven moment speelden we alleen nog maar tegen onszelf. Dat blijft natuurlijk doodzonde. Je ziet het aan de gezichten van de jongens. Die zijn enorm teleurgesteld en dat is alleen maar goed.”

Voor de oefenmeester blijft zijn doelstelling, eerst dertig punten halen en vervolgens kijken hoever zijn ploeg dit seizoen kan komen, recht overeind staan. ,,We zijn verder dan gedacht, maar dit is nu wel even balen. We waren er klaar vor, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn.”

RVC’33-Foreholte 4–0 (2-0). 31. Stolwijk 1-0, 45. Stolwijk 2-0, 59. Stolwijk 3-0, 90+2 Stolwijk 4-0

Foreholte: Guyt, Van Dam, Van der Zwaan, Wiering (60. Voorn), Spreeuw, Brabander, Van Vliet, Arroyo (76. Geerlings), El Idrissi, Lemmers, Admiraal.

Foto’s: Jeannette Kloet

Lees ook: ‘Teeken houdt vertrouwen in ‘zijn’ Hillegom: ,,Het zit dicht op elkaar”’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)