Tijd voor een nieuwe rubriek. Er wordt wel eens gezegd dat een foto meer zegt dan duizend worden. Maar vaak is het verhaal achter de foto ook één van het bijzondere soort. Dit is de eerste editie van ‘Achter de foto.’

Voetbalhumor is van alle tijden. Voorbeelden zijn er te over, waarbij de meeste practical jokes zo vaak navolging vinden dat ze hun kracht verliezen. Dat laatste geldt niet voor Sijbren Bartlema en Sven de Ridder, die op 21 september 2011 de gelegenheid te baat namen om het KNVB-bekerduel tegen landskampioen Ajax aan de ’oude’ Duinwetering van een humoristische noot te voorzien. 

Een act die volledig slaagt en nog altijd een grote glimlach op de gezichten van beide voetballers tovert. Met dank aan fotograaf Ron van der Linden. Hij wist de daad van Bartlema en De Ridder vast te leggen.

 ,,Die droomloting tegen Ajax zette me aan het denken”, begint Bartlema zijn relaas.  ,,Spelen voor een volle bak en Fox Sport die de wedstrijd tegen de landskampioen live uitzendt, overkomt je als amateur misschien maar één keer in je leven.

,,Dit was een ideaal podium om iets unieks te doen. Nu of nooit dus, realiseerde ik me. Het was zo dat we voor belangrijke wedstrijden eerst  als selectie  bij de Heeren van Noortwijck iets aten. Daarna wandelden we terug naar het sportpark. Meestal deed ik dat samen met Sven en op een dag heb hem ik als mijn ‘partner in crime’ bij het plan betrokken.”

,,Op dat gebied hadden we ook een goeie aan Joost Leonard.”

Het duo dat ook na een training of wedstrijd veel met elkaar optrok, had vanaf het begin een speciale band. Als jonkies in het team konden zij het uitstekend met elkaar vinden bij Noordwijk. ,,Ja, we hadden beiden dezelfde soort humor. Dat verstevigde onze band alleen maar.”

,,We gingen ook weleens stappen in Den Haag. Verder bestond onze groep uit een uitstekende mix van jong en oud. Een groep waarin gepresteerd werd, maar waarin altijd plaats was voor een grap. Op dat gebied hadden we ook een goeie aan Joost Leonard”, vult De Ridder aan.

Voorhoofd
Om het humoristische plan te realiseren bemachtigt Sijbren – Sieb- Bartlema in een winkel voor feestartikelen twee qua haarkleur passende opplaksnorrren. Zonder verder ook maar iemand bij de club in het plan te betrekken. Op die eerste herfstdag van 2011 is er in de rood-witte kleedkamer voor aanvang alleen maar aandacht voor het bekerduel.

Als beide teams, voorafgegaan door het arbitrale trio, zich hebben opgesteld om het veld te betreden en zij hun tegenstander naast zich alvast de hand te hebben geschud, toveren Bartlema en De Ridder hun opplaksnor te voorschijn. Om deze vervolgens onder de neus te plaatsen.

Op dat moment doet fotograaf Van der Linden zijn werk. Het levert een kostelijk plaatje op. Op de foto grijpt een vertwijfelde André Ooijer naast Bartlema naar zijn voorhoofd. Het is alsof de Ajax-verdediger zich afvraagt of hij het net allemaal wel goed gezien heeft.

De zojuist nog snorloze Bartlema staat ineens, stoïcijns voor zich uitkijkend, staat daar ineens met gezichtsbeharing onder z’n neus. Bartlema: ,,Of dat echt zo is heb ik hem natuurlijk niet gevraagd, maar het heeft er zo te zien wel alle schijn van.”

Geintje
De actie van het duo is op het moment dat beide teams zich richting middencirkel overigens wel bekend bij enkele goede vrienden van Bartlema. De verdediger die al vanaf zijn jongste jeugd tot op de dag van vandaag lid is van het Haagse Quick, heeft hen vooraf wel ingelicht over zijn actie.

Vanaf de zijlijn zien zij dat Bartlema en De Ridder staande in de middencirkel hun feestattribuut weer netjes afdoen voordat de Ajax-elf handenschuddend langs komt lopen. ,,Erger dan dit wilden we het niet maken”, licht Bartlema toe. ,,Het moest wel een geintje blijven. Stel dat je er met 0-10 afgaat en ook nog een paar keer gepoort wordt. Dan sta je zelf voor aap. Er stond niet bepaald een misselijk team tegenover ons.”

Stof tot praten
Waar de Ridder geen idee heeft waar de betreffende snor gebleven is, prijkt het exemplaar dat Bartlema destijds droeg nog altijd op een ereplaats.

,,Die snor heb ik in de middencirkel aan de binnenkant van mijn broek geplakt. Toen ik in de rust naar het toilet ging, bleek ’ie er nog altijd te zitten. Ik heb hem meegenomen naar huis en samen met de foto die ervan gemaakt is, prijkt deze nu op een mooi plekje op de schouw. Geeft nog altijd stof tot praten en vooral lachen.”

Het voorval dat bijna iedereen, ook hun ploeggenoten, is ontgaan krijgt pas na publicatie van de betreffende foto de nodige aandacht. ,,Dat leverde mooie reacties op. Maar denk niet dat het binnen ons team alleen maar grappen waren, want het was een selectie dat daarnaast uitstekend presteerde.

,,Mede dankzij de unieke sfeer die er in het team heerste. Het was de mooiste groep waarin ik ooit in gespeeld heb, durf ik nu te stellen. Hoewel het nog geen vijf seizoenen heeft geduurd”, vertelt de 25-jarige De Ridder die tegenwoordig samen met een groot aantal Noordwijk-vrienden met Van Nispen op zaterdag in de Derde Klasse uitkomt.

,,Daardoor werd het voor de buitenwacht meer de wedstrijd van het door mij gescoorde doelpunt dan van de opplaksnor.”

Noordwijk, dat enkele maanden daarvoor de kwartfinale van de KNVB-bekerstrijd bereikte, legde destijds ook beslag op de titel in de Hoofdklasse na een heroïsch beslissingsduel tegen Quick Boys. Om bij haar debuut in de Topklasse een seizoen later een vierde plek in de eindrangschikking te bemachtigen.

,,Daarna ben ik bijna een jaar op wereldreis gegaan om na mijn terugkeer weer voor Quick te gaan spelen. Dat doe ik nog steeds, hoewel ik tegenwoordig op het middenveld speel”, vertelt de 29-jarige Bartlema. Hij debuteert met zijn ploeg dit seizoen in de Derde Divisie.

Doelpunt
Naast de grap met de opplaksnor denkt de voormalig verdediger ook nog om een andere reden aan het duel van 2011. De ploeg van Frank de Boer bouwde de 0-1 van Siem de Jong, die kort voor de pauze viel daarna binnen het uur uit tot een 0-3 voorsprong via Dmitri Bulykin en Lesley de Sa.

,,Kort daarna mocht Richard Blonk aanleggen voor een vrije trap. Richard beschikte over een gouden linker. Dit keer legde hij hem panklaar voor me neer bij de tweede paal, waarna er voor Jasper Cilissen geen houden aan was.”

,,Ik was helemaal verbouwereerd dat ik tegen Ajax gescoord had. Een doelpunt maken overkwam me niet zoveel. Ik juichte in eerste instantie niet eens. Pas toen mijn teamgenoten me om de hals vlogen drong het een beetje tot me door. Daardoor werd het voor de buitenwacht meer de wedstrijd van het door mij gescoorde doelpunt dan van de opplaksnor. Het zij zo. Voor mij blijven het twee onvergetelijke momenten.”

Archieffoto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude