Slechts één seizoen speelde Bart Freke op een andere bodem dan Sportpark Middelmors. Toevallig was die andere grond Sportpark Nieuw Zuid. De rest van zijn carrière kwam hij uit voor Rijnsburgse Boys. Als de beide ploegen het zaterdagmiddag tegen elkaar opnemen dan staat Freke eerder te juichen voor de Rijnsburgers dan voor de ploeg van Edwin Grünholz. 

De oud-verdediger is nog altijd werkzaam voor ‘de Uien’. Nadat hij noodgedwongen moest stoppen met voetballen, door een slepende enkelblessure, besloot de Rijnsburger om werkzaamheden te gaan doen voor z’n club. Na een goed gesprek met de technische commissie mocht Freke aansluiten en werken voor het scoutingsapparaat van de geel-zwarten.

Scouten voor de club
,,Spelers ontdekken vind ik het leukste om te doen”, erkent de oud-speler van de club. Een aantal spelers, dat zich dit seizoen aansloot bij de club, kwam uit de koker van Freke. ,,Ik heb jongens zoals Anthony van Dongen, Bert Koomen en Dani van der Moot een aantal keer aan het werk gezien.”

,,Voor ons is de wedstrijd tegen Quick Boys ook iets specialer dan die tegen Katwijk.”

,,Het scouten doe ik niet in mijn eentje en het is ook niet zo dat ik deze spelers in m’n eentje heb aangedragen. Er waren namelijk nog meer mensen van de club die deze spelers met mij hebben bekeken. Zo moeilijk is scouten niet, hoor. Je ziet al heel gauw of iemand een goede voetballer is. Ik vind het wel leuk dat de jongens, die ik net noemde, naar de club komen en het ook nog eens goed doen.”

Speciaal tintje
In de weekenden is de libero vaak op pad om spelers aan het werk te zien, maar deze zaterdag is hij aanwezig op de Middelmors. De derby tegen Quick Boys, die hij als speler veelvuldig afwerkte, is er eentje die hij niet wilt missen. Daarnaast is deze Katwijkse derby voor Freke er eentje met een speciaal tintje. Al wil de oud-speler van beide clubs daar niet aan.

Freke in actie namens Quick Boys.

,,Ik heb maar één seizoen voor Quick Boys gespeeld, dus het is niet zo dat ik daar veel mee heb. Ik volg de club ook niet met meer interesse dan andere clubs. Rijnsburgse Boys is echt mijn club. Voor ons is de wedstrijd tegen Quick Boys ook iets specialer dan die tegen Katwijk. Hoe dat komt, weet ik niet, maar dat zal wel iets van vroeger zijn.”

,,Vooraf worden over dit soort wedstrijden een hoop gezegd en geschreven en valt die op zaterdag meestal tegen.”

Met Rijnsburg speelde Freke flink wat derby’s tegen de ploeg uit Katwijk-Zuid. Een aantal edities kan de huidig scout zich nog goed voor de geest halen. ,,Bij de laatste editie op Middelmors was ik er wel bij, maar was ik ook geblesseerd. Die 7-1 heb ik toen heel anders meegemaakt, omdat ik eigenlijk geen onderdeel van de groep was. Verder heb ik tijdens mijn eerste seizoen met 0-1 gewonnen op Nieuw Zuid. De mooiste herinnering heb ik aan de kampioenswedstrijd die wij tegen hen speelden. Ik scoorde toen de 1-0 uit een voorzet van mijn broer. Het waren altijd mooie duels om te spelen. Zeker als échte Rijnsburgse jongen.”

Rijnsburg favoriet 
Voor de wedstrijd van dit weekend is de thuisploeg, Rijnsburgse Boys, volgens de Rijnsburger favoriet. ,,De club speelt al drie jaar in de Tweede Divisie en Quick Boys komt net kijken op het hoogste niveau. Ik denk daarom dat Rijnsburgse Boys favoriet is. Al zijn dit wel wedstrijden op zich. Hetzelfde geldt voor Katwijk – Quick Boys of Rijnsburg – Katwijk. De spelers merken wel dat deze wedstrijd al de hele week leeft bij de supporters en dat wordt ook benadrukt. Vooraf worden over dit soort wedstrijden een hoop gezegd en geschreven en dan valt de derby op zaterdag meestal tegen.”

Toevallig heeft Freke de blauw-witten dit seizoen één keer aan het werk gezien. In die wedstrijd raakte de oud-verdediger nou niet bepaald onder de indruk van de mannen van Grünholz. ,,Ik vind dat ze achterin en op het middenveld prima zijn, maar voorin is het allemaal wat minder. Ik moet wel zeggen dat, toen ik ze zag, dat Tommy Bekooij en Martin van Eeuwijk niet meededen en dan is er al gauw veel minder creativiteit bij die ploeg. Ik denk dan ook dat Rijnsburg gaat winnen. De uitslag maakt me niet uit”, sluit hij af met een knipoog.

Foto’s: Hans Heemskerk en Orange Pictures

Lees ook:Hattrick haalt last van schouders Van der Moot
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)