De vuurdoop van FC Rijnvogels in de Hoofdklasse kende een positief einde. Dankzij een doelpunt van matchwinnaar Jeffrey Beukenholdt werden tegen Smitshoek de eerste drie punten veiliggesteld: 2-1.

Tien jaar speelde FC Rijnvogels in de Eerste Klasse. Sinds de fusering in 2004 onafgebroken. Zaterdag was eindelijk het moment daar: de eerste wedstrijd in de Hoofdklasse. Met drie clubs is Katwijk goed vertegenwoordigd in de Hoofdklasse B. Uniek is de situatie van drie clubs  uit één dorp in de Hoofdklasse niet. Bijzonder wel. Opboksend tegen onder andere de grote broers Katwijk en Quick Boys moet Rijnvogels proberen haar doelstelling te verwezenlijken: handhaving.

Voetballen in de Hoofdklasse zorgt voor enkele aanpassingen. De tegenstanders zijn professioneler georganiseerd,  de organisatie rondom wedstrijden is anders en het niveau van voetbal is natuurlijk hoger. De supporters op sportpark de Kooltuin hadden zin in het nieuwe avontuur. Ongeveer 400 toeschouwers hadden zich verzameld in één van de laatste zomerzonnetjes van het jaar. Er werd gespeculeerd over komend seizoen en zonder de wedstrijd van vandaag te declasseren werd er al halsreikend uitgekeken naar 4 oktober. De dag dat Quick Boys op bezoek komt.

Om half drie floot de Dordtse scheidsrechter Richard van de Rest af voor de aftrap van het eerste hoofdklasseduel van FC Rijnvogels. Koudwatervrees was de bewoners van de Kooltuin niet aan te zien. Met goed voetbal en snel druk zetten werd Smitshoek verrast en domineerde Rijnvogels in de eerste helft. Het eerste kwartier was duidelijk voor de ploeg uit Katwijk aan de Rijn. Het overwicht kon niet in doelpunten worden omgezet. Een paar geblokte schoten en een tweetal kopballen uit goed genomen corners waren de enige wapenfeiten.

Als een donderslag bij heldere hemel was daar de zestiende minuut. Voor het eerst kwamen de gasten uit Barendrecht voetballend in de buurt van de zestien. Via een mooie aanval die ruimte bood op de linkerflank werd de spits van de tegenstander gevonden. Hij vond makkelijk het doel: 0-1. .

Gelijkmaker

Rijnvogels liet het hier niet bij zitten en drie minuten later konden de supporters van de fusieclub alweer juichen. Middels een eigen doelpunt was de stand weer gelijk getrokken. Een voorzet werd via een sliding knullig het eigen doel in gewerkt. Rijnvogels maalde er niet om, en de 1-1 werd met gejuich gevierd.

Ook in het restant van de eerste helft liet Rijnvogels zien een aanwinst te zijn voor de Hoofdklasse. Tactisch en technisch zit de ploeg goed in elkaar. Het enige probleem was dat er weinig kansen werden gecreëerd. Dat euvel is essentieel bij voetbal. De in een wit tricot spelende gasten creëerden wel kansen, maar wisten deze niet te verzilveren. De eerste helft liet zich dan ook het best omschrijven als het beste voetbal werd gespeeld door de gastheren, echter de gasten produceerden de kansen.

Het eerste kwartier van de tweede helft zorgde voor een blanco kladblok. Werkelijk niets wat er gebeurde was het vermelden waard. Beide ploegen probeerden met een veredeld kick and rush ten tonele te komen. Pas in de zestigste minuut viel de eerste kans te noteren. Een bal werd vanaf acht meter over geschoten.

Zandbergen

Pas toen rechtsback Joey Zandbergen zich met het spel ging bemoeien, kwam het voetbal terug waarmee de roodhemden zich wisten te profileren tijdens de eerste helft. Een aantal aanvallen waarbij hij naar voren trok strandde in schoonheid. Het was wel het startsein voor een offensief vanuit Katwijks oogpunt.

Smitshoek kwam amper meer in het verhaal voor. Mede door de in de tweede helft goed acterende Katwijkse verdediging werden er weinig kansen weggegeven Eenmaal liet de thuisploeg zich in de luren leggen. Echter kon men toen vertrouwen op de sluitpost. Keeper Peter Messemaker wist een één-op-één duel knap in zijn voordeel te beslechten.

Uiteindelijk was het invaller Jeffrey Beukenholdt die voor de verdiende drie punten zorgde. In de 81ste minuut wist hij te profiteren van de scrimmage die was ontstaan in de zestien na een corner. Het doelpunt zal niet de geschiedenisboeken ingaan als het mooiste doelpunt wat Rijvogels heeft gemaakt. Wel als doelpunt dat zorgde voor de eerste overwinning in de Hoofdklasse.

Tekst: Matthijs Snepvangers