Met een finale tussen Koninklijke HFC en Westlandia kwam er deze week een einde aan het voetbalexperiment: de Future Rules Football League. De competitie-opzet met nieuwe spelregels werd dit seizoen gespeeld met negen Onder-23 teams, waarvan vijf uit de Bollenstreek; FC Lisse, vv Katwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys en VVSB. Koninklijke HFC won de competitie, maar misschien nog wel belangrijker: wat waren de uitkomsten van de nieuwe spelregels?

Er werd getest met de selfpass (de mogelijkheid om een vrije trap ‘op jezelf’ te nemen), de intrap (kick-in) of indribbel (dribble-in) in plaats van de ingooi en de invoering van tijdstraffen bij gele en rode kaarten. In november 2017 werd er al op Ter Specke de Avant Garde Cup 2.0 georganiseerd: een oefenduel tussen FC Lisse en Quick Boys met deze spelregels. Daaruit bleek al dat de zuivere speeltijd omhoog ging. Maar één wedstrijd is geen grondig onderzoek, vond de organisatie achter die oefenwedstrijd.

En dus werd er een seizoen lang gestreden tussen negen beloftenploegen uit de top van het amateurvoetbal. Naast de vijf Bollenstreekclubs deden ook AFC, Alphense Boys, ARC, Westlandia en Koninklijke HFC mee. De KNVB en mede-organisator De Correspondent hebben alle resultaten op een rijtje gezet.

Gedurende de competitie bleek de zuivere speeltijd opnieuw te zijn toegenomen. Tijdens de competitie zijn er ook vijf wedstrijden onder reguliere spelregels gespeeld, om zo de resultaten naast elkaar te kunnen leggen. Deze duels werden de ‘controlewedstrijden’ genoemd.

Selfpass
Waar een controlewedstrijd zestig minuten aan zuivere speeltijd kende (de speeltijd waarin de bal echt in het spel is), nam die in de wedstrijden waarbij er getest werd met de ‘future rules’, toe met vijf minuten naar 65 minuten. Bij de ‘selfpass hoekschop’ werd het spel gemiddeld vijf seconden sneller hervat. Ook de hervatting na een overtreding of buitenspel ging gemiddeld drie seconden sneller.

Ook bleken de indribbels succesvoller dan een reguliere ingooi. De indribbel had in de competitie een succespercentage van 98 procent, tegenover 85 procent voor een normale ingooi. Daarnaast vielen er in de experimentele wedstrijden minder tijdstraffen te noteren ten opzichte van de controlewedstrijden: 1,292 om gemiddeld 3,2 keer.

Alle uitkomsten op een rijtje zien? Klik hier voor de resultaten.

Foto: Voetbal in de Bollenstreek

Lees ook: ‘Parttimer Hoogkamer (38): ,,Niet elke week op het wedstrijdformulier”‘

POPULAIRE BERICHTEN