Op 18-jarige leeftijd ‘op Spangen debuteren voor Sparta, Youssef el Kachati heeft het voor elkaar. Afgelopen zondag was het voor de aanvaller in de 67e minuut van het duel tussen Sparta en Cambuur zover. Zijn entree in het betaalde voetbal werd er voor de geboren Noordwijker één om niet snel te vergeten.

De beelden tijdens de wedstrijd en na afloop, samen met Royston Drenthe, vormen daarvan het bewijs. Op Het Kasteel zal vooral zijn allereerste minuut in het profvoetbal deze week nog weleens voorbijkomen.

Het is maandagavond als El Kachati met een glimlach en vooral grote tevredenheid de film nog eens terugdraait. ,,Afgelopen zaterdag zou ik eigenlijk met Jong Sparta bij Katwijk spelen. De trainer (Henk Fräser, red.) had alleen andere plannen. Hij voegde me voor het eerst toe aan de A-selectie voor de wedstrijd tegen Cambuur.”

,,Daarom was ik alleen als toeschouwer op De Krom aanwezig. Zondagmiddag mocht ik na rust bij een 2-0 voorsprong gaan warmlopen. Toen wist ik al dat ik zou gaan debuteren. Dat gaf me voor 8.500 toeschouwers alleen nog maar meer motivatie. Natuurlijk waren er ook zenuwen, maar dat was snel weg. Ik dacht nog: nu gaat het gebeuren.”

Schwalbe
Binnen één minuut leek El Kachati bij zijn eerste balcontact al op weg naar een doelpunt. In plaats van de 3-0 scoorde de jeugdige aanvaller een gele kaart na een wel erg opzichtige schwalbe. Een record voor een debutant dat waarschijnlijk nog lang in de boeken zal blijven staan. ,,De slechtste ooit. Daar moeten we nog maar eens flink op oefenen, het zag er niet uit”, vertelde Fräser na afloop met een vette knipoog.

Over de volgende 25 minuten die El Kachati binnen de lijnen stond, vielen louter positieve zaken te melden. Zijn gretigheid was aanstekelijk, waarbij een vanaf de achterlijn op spits Lars Veldwijk knap teruggelegde bal een beter lot verdiend had. Daarnaast was de Noordwijker in de slotminuut tot tweemaal toe dichtbij zijn eerste officiële Sparta treffer.

,,Het balletje begint nu echt te rollen voor me en dat smaakt naar meer. Ik ben gretig en hoop in de toekomst een grote speler te mogen worden bij Sparta. Als ik terugkijk ben ik tevreden over mijn optreden. Een doelpunt had het nog mooier gemaakt, maar dat komt hopelijk nog”, vertelt El Kachati.

Roda JC
Sparta meldde zich in het voorjaar van 2016 toen hij als tweedejaars B-junior bij vv Noordwijk speelde. Zijn carrière raakte daardoor in een stroomversnelling. ,,Bij Sparta ben ik groter, sterker en sneller geworden. In het begin was het even wennen, maar ik heb het snel opgepakt. Spelen vanaf links of rechts maakt me niet uit. En in de spits kan ook. En ik ben altijd doelgericht. Nu is het afwachten of ik aanstaande vrijdag voor het duel bij Roda JC er ook bij zit.”

Zijn debuut in de Keuken Kampioen Divisie maakte El Kachati overigens zonder over een vast contract te beschikken. Iets dat, als het aan hem ligt, spoedig verleden tijd is. ,,Natuurlijk hoop ik een contract af te dwingen. Dat is aan mij. Momenteel ben ik nog niet in gesprek met de club.”

,,De bekerwedstrijd tegen Noordwijk heb ik als als toeschouwer gezien. Wisten mijn ploeggenoten ook meteen waar ik vandaan kwam.”

,,Het is ook een een kwestie van geduld hebben. Dat heb ik wel dat wordt volgens mij altijd beloond”, klinkt het zelfbewust. ,, Ik moet mij niet laten afleiden en gewoon elke keer honderd procent geven. Ik heb het naar mijn zin bij Sparta. Dat komt ook omdat ik vanuit Leiden steeds met Abdou Harroui reis. Dat is best gezellig.”

Duinwetering
Vervolgens dwalen zijn gedachten terug naar waar het ooit allemaal begon. Wonend op een steenworp afstand van Sportpark Duinwetering zette El Kachati als vierjarige zijn eerste stappen op het voetbalveld in de Superliga van VV Noordwijk.

,,Later speelde ik daar als B-junior nog een paar keer mee in de A-junioren met spelers als Axel Wendt en Hidde Zoutenbier. Die zijn net iets ouder. Mijn broertje Zakaria speelde er ook, maar hij is intussen overgestapt naar Quick Boys.”

,,De bekerwedstrijd tegen Noordwijk heb ik als als toeschouwer gezien. Wisten mijn ploeggenoten ook meteen waar ik vandaan kwam. Daar wordt ook een aardig balletje getrapt hebben ze die avond kunnen zien,” vertelt El Kachati aan het einde van het gesprek vol trots over de club waar het voor hem ooit begon.

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Één derde van ‘De Grolsch Veste’ al gevuld voor FC Twente – Noordwijk’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 25 mei
Quick Boys14.30ONS Sneek
Noordwijk14.30Eemdijk
SteDoCo14.30FC Lisse
ASWH14.30SJC
Ter Leede14.30FC 's-Gravenzande
RKAV Volendam14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30SVC '08
Van Nispen (zat.)14.30Lugdunum
VVSB (zat.)14.30Be Fair
VVC FC14.30Kagia
Koninklijke HFC15.30Katwijk
GVVV15.30Rijnsburgse Boys
VVSB15.30FC Lienden
Zo. 26 mei
FC Boshuizen14.00Hillegom
Teylingen14.00HVV
Foreholte14.00ONA