"banner

Hillegom wist zich afgelopen zondag op veelbesproken wijze te handhaven in de Eerste Klasse. Tegenstander Assendelft hield zich aan haar woord en bleef thuis. Dat hield automatisch in dat de ploeg van Arend Jan Kranenburg zich veilig speelde. De oefenmeester kende daarmee een bizarre laatste werkdag op De Zanderij en kreeg zodoende geen afscheidsduel. 

Zoals gebruikelijk nam Kranenburg de voorbereiding op het duel serieus. De trainer maakte zelfs een video met daarin hoogtepunten van de spelers van afgelopen seizoen. Toch wist hij dat zijn bespreking anders zou zijn als normaal. Kwam Assendelft wel opdagen? Het antwoord was nee en daarmee kon de analyse en voorbereiding voor de wedstrijd de prullenbak in. Anderzijds hield dat ook in dat de trainer van de Hillegommers geslaagd was in zijn missie: de ploeg in de Eerste Klasse houden.

Plan
,,Het was heel bizar”, vertelde de trainer over soap die zich afspeelde in de nacompetitie omtrent Hillegom. ,,Eigenlijk was dit een wedstrijd die alleen op papier werd gespeeld. Dat was ook het gekke. Je wordt alleen afgeleid door alle randzaken die erbij kwamen.”

,,Zodra we met z’n allen op het complex kwamen, wisten we dat het een aparte middag zou worden. Dat moet je als trainer ook niet links laten liggen. We hebben een plan gemaakt voor als Assendelft wel zou komen en voor wanneer ze niet zouden komen. Op die manier kon er niks onduidelijk zijn voor de jongens.”

Match-fixing
Kranenburg maakte de laatste weken de meest gekke dingen mee bij zijn club. Zo’n drie weken geleden degradeerde hij met zijn ploeg naar de Tweede Klasse, omdat er op eigen veld met 0-5 werd verloren van HSV. De ploeg uit Heiloo werd een week later uit de nacompetitie gehaald wegens ‘match-fixing’.

Daardoor kregen de Hillegommers een herkansing in de nacompetitie. Eerst rekende de blauw-witten af met Kolping Boys (5-2) en drie dagen later met Spartanen (2-0). Het klusje moest alleen nog afgemaakt worden in een zinderende finale tegen Assendelft. Helaas kwam die wedstrijd niet en kreeg Kranenburg ook geen afscheidswedstrijd.

,,Sommige jongens hadden al wat gepland, bijvoorbeeld festivals of andere activiteiten, maar ze komen terug naar de club voor deze belangrijke wedstrijd.”

,,Het gaat om deze mooie club”, ging de trainer verder. ,,Het allerbelangrijkste was om Hillegom in de Eerste Klasse te houden en dat is gelukt. Of het dan voor mezelf wel of niet eindigt met een wedstrijd is ondergeschikt. We hebben twee jaar Eerste Klasse gespeeld en dat was heel leuk. Daarom is het zo goed dat de club komend seizoen weer in deze competitie speelt.”

Teleurstellen
Ondanks dat er een mooie periode van vier seizoenen bij Hillegom erop zitten voor Kranenburg, is hij blij dat het over is. ,,De laatste weken waren irritant. We moesten vanaf het begin goed kijken hoe we om moesten gaan met deze situatie. Dat hebben duidelijk gecommuniceerd naar de jongens. Zij hebben het super goed opgepakt. We hebben er bewust voor gekozen om een bepaalde periode niet te trainen. We wilden fris beginnen en de jongens hebben er veel voor gelaten.”

,,Eigenlijk was het een snelkookpan waarin we drie keer moesten winnen in anderhalf week tijd.”

,,Wat ik daar nog wel aan wil toevoegen, is dat de jongens zich hebben overgegeven aan de club. Sommige jongens hadden al wat gepland, bijvoorbeeld festivals of andere activiteiten, maar ze kwamen terug naar de club voor deze belangrijke wedstrijd. Ik heb zelfs een speler moeten teleurstellen, omdat ik hem buiten de selectie moest laten. Dat zegt iets over deze groep en hoe ze ermee om zijn gegaan.”

Een aantal weken geleden noemde Kranenburg het ‘een cadeautje’ dat zijn ploeg weer mee mocht doen aan de nacompetitie. Vanaf het eerste moment noemde hij het ‘promotie’ als zijn ploeg de nacompetitie zou overleven. Zo bracht hij het ook over aan zijn groep. ,,We moesten in een soort mini-competitie presteren. Eigenlijk was het een snelkookpan waarin we drie keer moesten winnen in anderhalf week tijd. Ik ben blij dat, dat is gelukt.”

Missen
De oefenmeester maakte het nodige mee dit seizoen en moest vaker dan hem lief was zijn ploeg uit de put proberen te halen. Dat leverde de nodige trainerslessen op die hij meeneemt in een eventuele toekomst als trainer. Kranenburg besloot eerder dit seizoen om voorlopig afscheid te nemen van het vak.

,,We hadden iets meer naar het gehele plaatje moeten kijken, in plaats van week tot week. Dat hebben we misschien iets teveel gedaan. Daarnaast denk ik dat ik iets meer vast had moeten houden aan mijn eigen visie. Het is mijn taak om dat over te brengen aan de spelersgroep. Eigenlijk zijn het maar kleine dingetjes. Of ik al spijt heb dat ik weg ga? Misschien wel. Het is een bewuste keuze, maar het was echt een leuke periode. Dat ga ik absoluut missen”

Foto: Orange Pictures & Patrick ten Velden

Lees ook: ‘Eind goed, al goed voor Hillegom (plus video)’ 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen