Komende zondag staat met SV Hillegom – Van Nispen opnieuw een derby op het programma. Voor de Hillegommers staat er niets meer op het spel, terwijl voor Van Nispen het duel van levensbelang is voor het bereiken van de nacompetitie. VIDB beschouwt voor met Hillegom-middenvelder Mitchell van der Paard en Sjors Meiland van Van Nispen.

,,Het is en blijft een derby”, zegt Van der Paard. ,,En er zullen opnieuw veel mensen komen door het mooie weer. En wij willen niet verliezen. We kunnen niet gaan kloten met het oog op de Haarlems Dagblad Cup-finale. We willen daar met veel vertrouwen aan beginnen, dus zullen er geen cadeaus worden gegeven. De situatie is niet te vergelijken met de eerdere derby. Toen stonden zij tweede en was het verschil zeven punten. Nu zijn wij zijn al kampioen, maar zij spelen nog voor die derde plek en de nacompetitie.”

Sjors Meiland had een cadeautje ook niet verwacht. ,,Omdat iedereen elkaar kent wil niemand verliezen. Zo werkt het gewoon. Wij willen derde worden en zullen moeten winnen. Als we nog wat willen, moeten we nu opstaan. Ook al is het tegen de beste tegenstander van de competitie.”

Van der Paard: ,,Zij moeten en zullen er denk ik vol op klappen. Als wij snel scoren moet Van Nispen helemaal en hopelijk kunnen we het dan afmaken met onze snelheid voorin.”

Het vertrouwen zal niet al te groot zijn bij de Zilkers. Na de winterstop werd er pas tweemaal gewonnen. ,,We zitten in een mindere fase”, erkent Meiland. ,,We hebben veel blessures gehad, maar gelukkig zijn de meesten net op tijd weer fit. Afgelopen zondag deed iedereen weer mee en gelijk pak je drie punten. Dat is wel lekker voor het vertrouwen.”

Code

Weet Meiland de code om Hillegom te kraken? ,,Inzakken is vragen om problemen met hun snelheid en loopvermogen. We zullen op de juiste momenten druk moeten geven. Dat ging in de heenwedstrijd toen ook goed. We stonden goed en gaven weinig weg.”

Toch ging Van Nispen onderuit en nog erger, het verloor Dennis Meiland, de broer van Sjors met een gescheurde kruisband. Sjors wist direct dat het mis was. ,,Toen hij begon te gillen, wist ik het al. Ik zat zelf op de bank en hoorde hem schreeuwen ‘het is mijn kruisband’. Dan weet je genoeg.”

Zijn jongere broer is herstellende van zijn operatie. ,,Hij is rustig aan het revalideren. Dennis zegt dat hij voorlopig klaar is met voetbal. Maar dat zei ik ook toendertijd. Als hij weer helemaal is hersteld, moet hij bekijken of hij weer wil gaan voetballen. Het begin van volgend seizoen zal hij sowieso niet halen.”

Expert

Zelf is de oudere Meiland een expert in kruisbandblessures. De middenvelder annex aanvaller speelt dit seizoen voor het eerst sinds 3,5 jaar weer, nadat hij werd getroffen door een gescheurde kruisband. ,,Ik was helemaal klaar met voetbal, maar op een gegeven moment als je weer fit bent, gaat het toch weer kriebelen. Ik moest aan bepaalde zaken weer helemaal wennen. Zoals aan de binnenkant dekken en iemand op zijn goede been inpassen. Die dingen waren uit mijn systeem verdwenen.”

Hij begon in het tweede, maar tot zijn eigen verbazing zit hij sinds wedstrijd drie alweer bij het eerste. ,,Dat heeft mij ook wel verrast. Ik had gedacht lekker in het tweede te gaan beginnen, maar het gaat snel.” Behoudens een stevige griep, een kleine enkelblessure en een knieblessure waardoor hij er twee weken uitlag en de heenwedstrijd miste, verloopt de rentree voorspoedig. Zo goed dat Meiland zich mag gaan opmaken voor de derby. ,,Ik had niet verwacht nu alweer een vaste waarde te zijn, eerlijk gezegd.”

Van der Paard heeft zich bij de kampioen ontwikkeld tot een belangrijje kracht. Samen met Jim Pijpers miste de middenvelder geen wedstrijd. Een heel verschil met vorig seizoen toen de Hillegommer zijn wedstrijdjes in het tweede speelde. ,,Vorig seizoen zei de trainer dat ik er nog niet klaar voor was. Voor dit seizoen hebben we een gesprek gehad en zei hij dat hij mij een kans wilde geven. Ik heb meer rust in mijn spel gekregen en ben volwassener geworden. Dat is ook waar de trainer steeds op hamerde. In het tweede kon ik dat namelijk wel en in het eerste lukte dat vorig seizoen vaak niet.”

Goede coaching

Bij de ontwikkeling van de middenvelder is een grote rol weggelegd voor aanvoerder Frank de Groot, zegt Van der Paard. ,,Hij coacht zo ontzettend goed. Daardoor heb je veel meer tijd en weet je al wat je moet doen. In het begin had ik nog moeite met zijn coaching, maar het heeft mij heel erg geholpen. En ik ben denk ik niet de enige.”

Wat was dit seizoen de kracht van de kampioen? ,,Iedereen weet zijn taak. En loopt het een keer niet, zoals afgelopen zondag tegen Meerburg, zeggen we elkaar de waarheid en buigen we het om. Na afloop drinken we dan weer een biertje. Dan ben je een echt team.” Samen met Pijpers is Van der Paard het cement tussen de florerende voorhoede en de ijzersterke achterhoede. ,,Jim is meer van het mooie voetbal. Mijn taak is om ballen af te pakken en anderen beter te laten voetballen.”

Beide trainers kunnen beschikken over zo goed als complete selecties. Aan Hillegom-kant ontbreken alleen sterkhouders De Groot en Beentjes. De eerste is er niet bij vanwege een schorsing. Laatstgenoemde heeft last van een enkelblessure en het is nog maar de vraag of de middenvelder dit seizoen nog in actie komt. Bij Van Nispen ontbreekt behalve Dennis Meiland alleen Bart van Eeden door een blessure.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Trudy van den Berg


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)