De aanwezigheid van de Maleisische prinses Tunku Tun Aminah,  die in augustus j.l. met oud-FC Lisse-speler Dennis Verbaas in het huwelijksbootje stapte, kon thuisploeg FC Lisse in het duel met Excelsior Maassluis niet verleiden tot grootse daden. Op Ter Specke gingen de Tricolores er met de volle buit (2-3) vandoor na negentig minuten matig voetbal.

Niet de veelbesproken verloren penalty-replay tegen HSV Hoek van drie dagen eerder brak de thuisploeg op, maar de slechte conditie van het veld was debet aan het matige spel van de thuisploeg, klonk het uit vele FC Lisse-monden.

,,De drie (jeugd)interlands die hier afgelopen week op het hoofdveld werden afgewerkt hebben het veld bepaald geen goed gedaan”, lichtte Robbert de Ruiter het grote minpunt voor zijn ploeg na afloop toe. ,,In de rust klaagden mijn spelers steen en been over de slechte mat. We moesten daardoor veel te snel en te veel de lange bal hanteren. Niet bepaald ons spelletje en dat zag je vooral voor rust terug.”

Scherpte
,,Ga nou eens voetballen”, had de trainer zijn manschappen na een halfuur spelen luidkeels toegeroepen. Het was een boodschap uit wanhoop zo leek het wel, want tot dan toe was het bar en boos wat zijn ploeg het publiek had voorgeschoteld.

,,In Nederland wordt een echt Engels duel, en dat was het, al snel als rommelig bestempeld.”

Toch waren de beste mogelijkheden voor rust voor de thuisploeg. Rowdy van der Putten had minimaal één keer moeten scoren, terwijl de rappe Bert Koomen wel voor de nodige dreiging zorgde, maar desondanks te weinig rendement uit zijn acties peurde. ,,Als er een ploeg was die had moeten scoren waren wij het, maar we waren gewoon niet scherp genoeg”, verzuchtte De Ruiter.

Teentje sneller
Daarbij had het de thuisclub kort na de aftrap ook niet meegezeten. Koen Fokkema moest al snel met een knieblessure afhaken, nadat hij in een onschuldig duel aan de binnenkant van de knie werd geraakt. Daar kwam nog bij dat Excelsior Maassluis bij de eerste en achteraf enige mogelijkheid voor de pauze op voorsprong kwam.

De behendige Gerwin Lake reageerde adequaat op een bal uit het achterland, liet de Lisse-verdedigers zijn hielen zien en was vervolgens een teentje sneller dan goalie Wesley Storm (0-1). Daarmee stond meteen de ruststand op het scorebord.

Het was de aanleiding tot een tweede bedrijf waarop het etiket ‘kick and rush football’ moeiteloos kon worden geplakt. Een duel waarin de lange adem en de dito bal heersten. ,,Je mag het van mij rommelig noemen, maar in Nederland wordt een echt Engels duel, en dat was het, al snel als zodanig bestempeld”, verwoordde De Ruiter het gebodene.

Excelsior Maassluis viert de 2-3 overwinning op Ter Specke

Daarin kwam de thuisploeg na een op Niels Buijs breed gelegde bal op gelijke hoogte. Van buiten de zestien en via een Maassluizer rug was er ook voor goalie Jean Paul van Leeuwen geen houden aan (1-1).

Schuldbewust
FC Lisse begreep dat er deze middag meer te halen viel. Vol overgave werd de jacht op de tweede treffer ingezet, maar zover kwam het niet. Koomen dacht in een mêlee van spelers met een sliding het leer op Daan Smith te kunnen veroveren.

Zijn ingreep was fors en bovendien raakte Koomen alleen Smith en niet de bal. Arbiter Winkel kon niet veel anders doen dan de rode uit zijn borstzak toveren. Koomen: ,,Heel vervelend natuurlijk. Eigenlijk gebeurde er kort voor mijn sliding al iets, waardoor we allemaal al een fluitsignaal verwachtten.”

,,Dat gebeurde niet, waarna ik gewoon te laat inkwam en niet de bal, maar wel mijn tegenstander te pakken had.  Zuur, want het was zeker geen opzet. En net nu ik me in de basis heb gepeeld, ook dat nog. Dat wordt dus een schorsing”, klonk het schuldbewust uit de mond van de ‘dader’.

Onoplettendheid
Niet veel later lag nummer twee achter Storm. Nadat de Lisse-verdediging na een hoekschop dacht te hebben uitverdedigd, rolde de bal voor de schietgrage voet van Stephan Kruithof die vervolgens de verre hoek vond (1-2).

FC  Lisse moest hierdoor opnieuw in de achtervolging en kreeg daarbij onbedoeld de helpende hand toegestoken door Vincent van den Berg die met tweemaal geel op zak eveneens de douche vroegtijdig mocht opzoeken.

,,Een serie neerzetten in deze afdeling lijkt me sowieso een lastige opgave.”

Het leidde tot dertig minuten voetbal waarbij de thuisploeg de druk met de minuut opvoerde. ,,De 1-1 was achteraf het enige gelukkige moment van de middag voor ons”, blikte De Ruiter teleurgesteld terug. ,,Op onze strijdlust kan ik vandaag niets aanmerken. We werden echter voor de rust door een moment van onoplettendheid op achterstand gezet en liepen we daardoor achter de feiten aan. Dat hebben we niet meer kunnen omkeren.”

Geen serie
Dat laatste leek helemaal het geval toen invaller Daan Blij kort voor tijd bij de zoveelste levensgevaarlijke uitval voor de 1-3 zorgde. Het was aan Boyd Stevens te danken dat de vijf minuten blessuretijd nog thrillerachtige toestanden in de Excelsior- defensie opleverden. Stevens, die een week eerder ook al scoorde, was dit keer in twee instanties succesvol. Verder kwam de thuisploeg niet.

Sterker nog. Kruithof kreeg vlak voor tijd dé kans om de Maassluizenaren op 2-4 te zetten vanaf de strafschopstip. Penaltykiller Wesley Storm liet echter zien waarom hij die titel al vroeg in het seizoen heeft gekregen.

Het verleidde De Ruiter tot de verzuchting, dat het duel net zo goed een 3-2 zege voor zijn ploeg had kunnen opleveren. ,,Na de winst van vorige week hoop je opnieuw op een driepunter, maar dat zat er niet in. Een serie neerzetten in deze afdeling lijkt me sowieso een lastige opgave. De focus gaat nu op TEC. Dat moet dan maar ons volgende slachtoffer worden.’’

FC Lisse – Excelsior Maassluis 2 3 (0–1): 26. Lake 0-1, 50. Buijs 1-1, 58. Kruithof 1-2, 81. Blij 1-3, 83. Stevens 2-3

Rood: Koomen (FC Lisse), Van den Berg (Exc. Maassluis) 2x geel

FC Lisse: Storm, Buijs, Van der Zwet, Van Boxel (79. Hagary), De Goede, Rauws, Vermeulen, Stevens,  Koomen, Van der Putten (72. Tarani), Fokkema (5. Monteny)

Foto’s: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude