De voetbalpiramide staat voor grote veranderingen. De clubs uit de Eerste en Tweede Divisie hebben tijdens de bondsvergadering een voorstel gedaan richting de KNVB om het nodige te veranderen. Zo zal er de komende drie jaar geen promotie/degradatie-regeling komen tussen beide competities. 

Verder verdwijnen de jong-teams uit de Derde Divisies. Op dit moment zijn Jong ADO Den Haag (Derde Divisie zondag) en Jong Almere City FC (Derde Divisie zaterdag) nog actief in deze competities. Daarnaast willen de clubs dat er in de Tweede Divisie een maximum komt van twee jong-teams. In de Eerste Divisie zal het maximum op vier teams liggen.

Ook zouden er plannen zijn om een officiële onder-21 competitie te starten en gaat de bond polsen of er voor de amateurs een landelijke onder-23 competitie kan komen. Voor de beloftenteams van BVO’s gaat er ook het nodige veranderen, want naar verluidt komt er een speciale competitie voor deze teams onder de Tweede Divisie. Dit zou vanaf het seizoen 2020/2021 van start gaan.

Deze nationale competitie zouden bestaan uit acht poules en heeft ook een promotie/degradatie-regeling. De trainers van de ploegen moeten beschikken over een UEFA-B of UEFA-B jeugd diploma. De competitie zal zowel in het voor als najaar afgewerkt worden. Hoe dit eruit komt te zien zal afhangen van het aantal inschrijvingen van clubs die hier aan willen meedoen. Overigens is het voor zowel amateurclubs als BVO’s toegestaan om zich in te schrijven. Daarnaast zal er een maximum leeftijd komen van 23 jaar om de doorstroming van jeugdspelers richting het eerste elftal soepeler te laten verlopen. Voor keepers ligt dit iets anders. Zij mogen tot hun vijfentwintigste meedoen.

Promotie/degradatie-regeling
Het valt overigens niet uit te sluiten dat er binnen drie jaar alsnog een promotie/degradatie-regeling tussen de Eerste en Tweede Divisie komt. Alleen moeten de twee competities er dan wel uitkomen in de onderhandelingen. Dit zal vooral gaan over de licentie-eisen die zijn gesteld. In de Tweede Divisie zijn er deze zomer een flink aantal eisen geschrapt. Echter is dit een niveau hoger wat anders.

Deze wijzigingen zijn dus nog niet officieel. Binnenkort zal er meer duidelijkheid komen over deze aanpassingen. 

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Rijnsburgse Boys krijgt boete opgelegd


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)