Derby’s lenen zich vaak voor uiteenlopende analyses, vaak ook afhankelijk van de gedragen bril. Maar na afloop van Quick Boys – Noordwijk was er (een opvallende) eensgezindheid. De uiteindelijke 1-1-remise deed recht aan de verhoudingen op het veld. En zo begonnen de nieuwkomers hun avontuur in de Tweede Divisie met een punt. 

Quick Boys – Noordwijk is een Klassieker in het amateurvoetbal. Mooi dat-ie terug is op het hoogste niveau. De laatste jaren werkten beide clubs hard aan een terugkeer op het allerhoogste podium. Daarbij waren Quick Boys en Noordwijk vaak elkaars grootste concurrenten. De onderlinge duels stonden vaak bol van de spanning en werden dan op het scherpst van de snede gespeeld.

‘Ik had het idee dat mijn spelers nog een beetje moesten wennen. Een nieuwe trainer, andere speelwijze.’

Voorafgaand aan de aftrap was er ditmaal juist een zeer relaxte setting, alsof het grote moeten er vanaf was. Dat laatste gold met name voor Quick Boys, dat begin juni eindelijk de felbegeerde promotie afdwong. Wie herinnert zich niet meer die enorme explosie van vreugde na de winnende goal van Dennis Kaars in de finale van de nacompetitie tegen VVSB? Jarenlang opgekropte frustraties kwamen er toen uit.

Duidelijk idee onder Grünholz
Sindsdien is er op Nieuw Zuid het nodige veranderd. Er kwam een nieuwe trainer, Edwin Grünholz en er vonden de nodige mutaties in de selectie plaats. Tegen Noordwijk begonnen er 3 nieuwelingen in de basis: Raymond de Waard, Jesper de Vré en Kevin Gomez Nieto. De nieuwe eindverantwoordelijke, Grunholz, zag zijn ploeg aanvankelijk moeilijk in het ritme komen. ,,Ik had het idee dat de spelers nog een beetje moesten wennen. Een nieuwe trainer, andere speelwijze.”

,,Gelukkig gaf het einde van de wedstrijd hoop voor de toekomst. Toen werd duidelijk wat je kan en mag verwachten van mij als trainer, maar ook van de club. Quick Boys wil goed voetballen, onder een duidelijke speelwijze. Daar sta ik ook voor.”

Een duel tussen Mohamed Mahmoed (Quick Boys) en Thomas Reynaers (Noordwijk)

Een duidelijke visie heeft ook collega Kees Zethof, de trainer die Noordwijk twee keer op rij liet promoveren. Aan de Duinwetering bleef veel bij het oude. Tegen Quick Boys was Huib Oversloot het enige nieuwe gezicht in de opstelling. Wellicht juist vanwege die continuïteit was het Noordwijk dat beter uit de startblokken kwam.

De bezoekers voetbalden wat makkelijker en kregen via Nick van Staveren een enorme kans op de 0-1. De aanvaller liet ‘m op aangeven van Tjeerd Westdijk echter liggen. Het bleek voor Van Staveren een voorbode, want hij zou later in het duel nog een aantal grote kansen missen. Vooral die kort na rust, van dichtbij met het hoofd, was een dotje.

‘Super speciaal natuurlijk. Ik had het voor mijn debuut niet beter kunnen treffen met deze wedstrijd’

Wat dat betreft kon Van Staveren lering trekken uit een moment in de 34e minuut, toen De Vré een masterclass koppen gaf. De Noord-Hollander in Katwijkse dienst kwam indrukwekkend hoog en knikte overtuigend en hard de 1-0 binnen. “Hij zat er lekker in, ja”, reageerde De Vré na afloop.

Voor De Vré werd het een prachtig debuut. Hij ging namelijk ook met een persoonlijke onderscheiding naar huis, als man van de wedstrijd. Al met al had De Vré genoten. Vooral ook van de entourage. “Super speciaal natuurlijk. Ik had het voor mijn debuut niet beter kunnen treffen met deze wedstrijd. Er zat denk ik een paar duizend man. In Noord-Holland heb je zulke supportersaantallen niet..”

Het enige dat ontbrak om de voetbalmiddag voor De Vré compleet te maken, was een zege. Toch kon hij uiteindelijk wel leven met de puntendeling. “Het liefst win je natuurlijk. Ik denk dat wij meer recht hadden op de overwinning. Maar op basis van de kansenverhouding is een gelijkspel wel terecht.”

Oefening baart kunst
Zo dacht Rob Overvliet er grotendeels hetzelfde over. De verdediger werkte in de 54e minuut de gelijkmaker binnen. Ook ditmaal uit een dood spelmoment. Een corner vanaf links belandde bij Westdijk, die de bal vervolgens breed legde én daarmee op een presenteerblaadje voor Overvliet. ,,Ik scoor nooit”, grijnsde de doelpuntenmaker. ,,Maar we hebben er van de week op getraind, ook op looplijnen bij corners. Zoals die nu ging, hadden we het wel geoefend. Mooi natuurlijk.”

Overvliet zag Noordwijk vervolgens in de slotfase in de verdrukking raken. ,,Op basis van de laatste fase van de wedstrijd moeten we tevreden zijn met een punt. Het laatste kwartier was zwaar, vooral ook vanwege de hitte. Ik ben op basis daarvan blij dat we er een punt uit hebben kunnen halen, al hebben we natuurlijk eerder in de wedstrijd een aantal goede kansen gehad: 1-1 is daarom wel terecht.”

Quick Boys – Noordwijk 1-1 (1-0). 34. De Vré 1-0, 54. Overvliet 1-1

Quick Boys: Van der Helm, Gómez Nieto, Bosman, Tesselaar, Ravensbergen, Mahmoed, Ket, De Waard (73. Van Eeuwijk), De Vré, Kaars (84. Steltenpool), De Kruijs (65. Staal)

Noordwijk: Van Vliet, Oversloot (80. Bosma), Overvliet, Rietveld, Smith, Reynaers, Roshanali, Wendt, Van Staveren, Westdijk (80. Waandels), Achefay (70. Le Congé)

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook:Creativiteit is het sleutelwoord bij Ter Leede – VVSB
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)