Zaterdag om 08.30 parkeert een bus van de KNVB voor het clubhuis van FC Lisse. En niet zomaar. Zo’n tien ietwat op leeftijd geraakte voetballers met hun vrouwen en kinderen staan dan klaar om in te stappen. Later die dag staat namelijk het Nederlands kampioenschap 35+-voetbal op het programma. In Zeist strijden zes teams om de titel. Een van de deelnemers is FC Lisse-Horsman, dat als titelverdediger niet mag ontbreken.

Via twee kwalificatierondes plaatste de ploeg zich opnieuw gemakkelijk voor de eindronde. ,,Een paar jaar geleden hebben een aantal jongens dit binnen de vereniging opgepakt”, zegt Michael van der Laan, die speelde in het eerste van FC Lisse en Noordwijk. ,,We hoorden altijd de verhalen van bekenden die lyrisch terugkwamen. Zo is het eigenlijk ontstaan. We hadden zoiets van; daar willen wij ook wel bij zijn.”

Als basis werd het zaalvoetbalteam genomen van Horsman, dat al jaren de lokale competitie in Lisse regeert. ,,Voor het toernooi van vorig jaar hebben we een paar echte veldvoetballers gevraagd om mee te doen.” Namen als Kevin Winter, keeper Marek Kujach en Patrick Kortekaas werden gepolst en hapten toe. Dit jaar is ook Barry Opdam van de partij, die zijn potjes tegenwoordig in Lisse 11 afwerkt. Rob Langeveld, Sergio van Eeuwijk en Sjaak Hoeke doen ook mee.

Kujach, voormalig doelman van FC Lisse en VVSB, pakte de handschoenen letterlijk weer eens op. ,,Bij Lisse 11 sta ik in het veld, maar dat is een ander niveau. Op dit toernooi doe ik gewoon waar ik wel goed in ben”, lacht Kujach.

Veel gelachen

Wie denkt dat de tenoren van weleer alleen maar serieus bezig zijn, heeft het mis. Kujach: ,,Er wordt veel gelachen. Voor en na de wedstrijden worden er eigenlijk alleen maar grappen gemaakt. Maar zodra we de bus uitstappen, merk je dat iedereen toch graag die beker wilt winnen. Dat merk ik ook aan mijzelf. En zo hoort het ook. Winnen is het mooiste dat er is.”

Vorig jaar kroonde de ploeg zich gelijk tot kampioen door in de finale ACV uit Assen te kloppen na penalty’s. ,,Ik stopte er twee en bij ons miste alleen Kevin Winter. Die mag dus niet meer nemen”, knipoogt Kujach.

Er zijn wel een paar voorwaarden om deel te mogen uitmaken van het sterrenensemble. Van der Laan: ,,Alle spelers hebben óf bij elkaar op school gezeten óf kennen elkaar. De gemene deler is dat we allemaal in Lisse wonen en daar ook voetballen. We zien elkaar allemaal minimaal een keer per week op de club.”

Happening

Voor de gezinnen is het een van de hoogtepunten van het jaar. ,,We maken er altijd een hele happening van. De vrouwen en kinderen gaan ook mee. Die vinden het prachtig. Zo voetballen is het mooiste wat er is.”

Spelersvrouw Anita “Van Gaal” Langeveld draagt zorg dat alles organisatorisch perfect in orde is. Het echte coachen gebeurt door de spelers zelf. ,,We zijn oud en wijs genoeg om dat zelf te regelen”, zegt Kujach.

Gedurende de eerste twee rondes won de ploeg alle zes zijn duels, met speels gemak. Slechts een treffer werd er geïncasseerd. Ook nu zijn de verwachtingen dus hooggespannen. Tijdens de eindronde kunnen de Lissenaren wel aan de bak. Verliezend finalist ACV is bijvoorbeeld weer van de partij, evenals Ajax. Kujach: ,,Vorig jaar wonnen we pas na penaltys. Tegen alle ploegen wordt het moeilijk. We zullen er voor moeten knokken, maar dat is normaal.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)