Crisis of niet, de kerstveiling van VVSB bracht in december een recordbedrag van 81 duizend euro op. Geen toeval, want al jaren spreken de opbrengsten aan de Boekhorst zeer tot de verbeelding. VIDB vroeg voorzitter van de Kerstveilingcommissie, Cock Heemskerk, naar het geheim.

,,Uiteindelijk is het doel om iedereen een leuke, gezellige avond te bezorgen”, zegt Heemskerk. ,,Niet alleen mensen met een grote portemonnee, maar ook een met een kleine moeten lekker kunnen bieden. Op een flesje wijn of Bacardi bijvoorbeeld. Belangrijk is om de juiste toon te raken. De insteek moet niet het leegtrekken van portemonnees zijn. De mensen moeten iets over hebben voor hun club.”

Zelf is Heemskerk nu een jaar of tien bij de Kerstveiligcommissie betrokken. Sinds vijf jaar draagt hij de voorzittershamer. Heemskerk staat aan de leiding van een geoliede machine, door alle ervaringen door de wol geverfd. ,,We kunnen putten uit een grote groep mensen. In totaal hebben we zo’n twaalf commissieleden en daarnaast zo’n 25 tot dertig medewerkers.”

Iedere editie wordt in januari geëvalueerd. Vervolgens komt de commissie in september op de vrijdag na de Kermis voor het eerst weer bij elkaar. Vanaf dat moment begint de machine weer te lopen. ,,Het begint met het aanvragen van een vergunning en de start van de verkoop van de 10.000 lootjes, onze eerste inkomstenbron”, geeft Heemskerk wat voorbeelden.

Vervolgens wordt een lijst met potentiële gevers opgesteld. Vooral particulieren en bedrijven. De commissie heeft vaste lopers om bij de donoren – zoals Heemskerk ze noemt – langs te gaan. Gerard Heemskerk is één van de lopers. ,,Hij krijgt altijd weer een mooie lijst met kavels voor elkaar”, zegt Cock Heemskerk. ,,Gerard is als voorzitter voor de vereniging goud waard geweest, maar ook voor de Kerstveiling.”

Uitgebalanceerde lijst

,,Uiteindelijk wil je een zo uitgebalanceerd mogelijke lijst hebben”, zegt Heemskerk. ,,Diversiteit is belangrijk. Je hebt niets aan driehonderd kaartjes voor voetbalwedstrijden.”

Heemskerk: ,,Soms kunnen heel simpele dingen al geld voor de vereniging maken. Van Eeden van de Leeweg heeft bijvoorbeeld een mooi vliegtuigje. Elk jaar stelt hij een rondvlucht boven Noordwijkerhout ter beschikking. Dat hoeft hem niet veel te kosten, want hij vliegt toch wel. En om de twee jaar is er natuurlijk een EK of WK. Simon de Lange heeft beneden in zijn huis een barretje en nodigt dan vijftig mensen uit om een wedstrijd te komen kijken. Dat kost 120 euro de man. Reken maar uit.”

Ondanks de economische crisis haalt VVSB – net zoals Noordwijk en SJC – ieder jaar enorme bedragen op. ,,Dat verbaast me ook wel”, zegt Heemskerk. ,,Alleen vorig jaar hadden we iets minder. Het is gewoon enorm veel geld.”

Tegelijkertijd kan Heemskerk het succes van de Kerstveiling eenvoudig verklaren. ,,VVSB is een club die midden in de samenleving staat”, zegt hij. ,,En dat – zoals nu – het eerste goed draait, helpt ook wel. Dat wakkert het clubgevoel aan. Het enige dat wij kunnen doen, is goede kavels aanbieden. En zorgen dat de juiste mensen zijn benaderd om die kavels te kopen.”

Voorwaarde

Strikte voorwaarde is dat de opbrengt van de Kerstveiling ten goede komt aan de club en niet wordt geïnvesteerd in het eerste elftal. Heemskerk kan niet direct opnoemen waar het geld de laatste jaren in geïnvesteerd is. ,,Dat is iets waarover wij met de vereniging in gesprek zijn. Wij zouden graag zien dat zichtbaarder wordt waar het geld naartoe gaat. Dan kunnen wij dat ook weer aan de mensen uitleggen.”

,,Aan het begin was het bedrag van de Kerstveiling mooi meegenomen”, zegt Heemskerk. ,,Nu wordt er gekeken: wat brengt het op. Het is fijn dat wij er met de Kerstveiling voor kunnen zorgen dat de begroting sluitend wordt. Tegelijkertijd voelen wij die verantwoordelijkheid wel. Maar die uitdaging gaan we graag aan.”

Tot slot rijst de vraag welke kavels gewild zijn en goed in de markt liggen. ,,Voetbalkaartjes doen het altijd goed. Feyenoord en Ajax spreken erg aan. Afgelopen jaar hadden we een wedstrijd en hotelovernachting van Manchester United. Wat het al jaren uitstekend doet, is een weekendje Kopenhagen.”

Foto: Tino Stulen

POPULAIRE BERICHTEN