Zaterdag staat voor het eerst sinds 4,5 jaar weer de moeder aller derby’s op het programma: Quick Boys – Katwijk. Ook de lokale autoriteiten doen er alles aan om er een waar voetbalfeest van te maken.

Zowel de gemeente Katwijk als de politie laat weten klaar te zijn voor de kraker. ,,We zijn een voetbaldorp bij uitstek”, laat Willy-Janne Heemskerk namens de gemeente weten. ,,Het streven is om er een mooi Katwijks feest van te maken en dit zo te houden. De laatste derbywedstrijd (FC Rijnvogels – Quick Boys) stemt hoopvol. De inzet van de supporters en beide clubs is groot.”

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. De gemeente, politie en de voetbalclubs zijn in gesprek zijn geweest over de gehele organisatie. Één van de uitkomsten daarvan was dat besloten werd om al om 14.00 uur af te trappen.

Over kleine ‘praktische zaken’ is nog overleg, vertelt Heemskerk. ,,Denk bijvoorbeeld aan details rondom de pre-party’s op beide verenigingen. Vanwege het bijzondere karakter van de wedstrijd worden op beide sportcomplexen namelijk activiteiten georganiseerd, voorafgaand aan de wedstrijd.”

Sentiment

Bijna vijf jaar was de derby van de kalender. Het sentiment en de onderlinge rivaliteit leeft als vanouds. Op narigheid wordt door de politie niet gerekend. Daarom wordt een regulier toezicht en een vast protocol aangehouden.

Volgens John Oppelaar, de baas van de politie in Katwijk, moet dat afdoende zijn. ,,We moeten het niet groter maken dan het is. Het is maar een voetbalwedstrijd, met een natuurlijke rivaliteit tussen twee clubs uit Katwijk. Ik reken op gezond verstand bij de supporters. Uiteraard houden wij nauw contact met de wijkagenten en kunnen we snel handelen. Met toezicht houden zijn we namelijk 24 uur per dag en 7 dagen per week bezig. Mijn insteek is er om een mooi voetbalfeest van te maken. Bovendien hebben beide clubs een uitstekend stewardsapparaat.”

Quick Boys heeft plaats voor 7300 toeschouwers. Het is niet toegestaan om de wedstrijd in de duinen te bekijken, vertelt Heemskerk. Burgemeester Jos Wienen is volgens haar bij de wedstrijd aanwezig, ‘mocht er niets tussen komen’.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 25 mei
Quick Boys3-1ONS Sneek
Noordwijk4-0Eemdijk
SteDoCo2-5FC Lisse
ASWH3-1SJC
Ter Leede2-0FC 's-Gravenzande
RKAV Volendam3-5FC Rijnvogels
Valken '684-3SVC '08
Van Nispen (zat.)1-2Lugdunum
VVSB (zat.)3-1Be Fair
VVC FC1-1Kagia
Koninklijke HFC4-0Katwijk
GVVV6-5Rijnsburgse Boys
VVSB6-2FC Lienden
Zo. 26 mei
FC Boshuizen1-2Hillegom
Teylingen2-1HVV
Foreholte1-1ONA