Zaterdag staat voor het eerst sinds 4,5 jaar weer de moeder aller derby’s op het programma: Quick Boys – Katwijk. Ook de lokale autoriteiten doen er alles aan om er een waar voetbalfeest van te maken.

Zowel de gemeente Katwijk als de politie laat weten klaar te zijn voor de kraker. ,,We zijn een voetbaldorp bij uitstek”, laat Willy-Janne Heemskerk namens de gemeente weten. ,,Het streven is om er een mooi Katwijks feest van te maken en dit zo te houden. De laatste derbywedstrijd (FC Rijnvogels – Quick Boys) stemt hoopvol. De inzet van de supporters en beide clubs is groot.”

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. De gemeente, politie en de voetbalclubs zijn in gesprek zijn geweest over de gehele organisatie. Één van de uitkomsten daarvan was dat besloten werd om al om 14.00 uur af te trappen.

Over kleine ‘praktische zaken’ is nog overleg, vertelt Heemskerk. ,,Denk bijvoorbeeld aan details rondom de pre-party’s op beide verenigingen. Vanwege het bijzondere karakter van de wedstrijd worden op beide sportcomplexen namelijk activiteiten georganiseerd, voorafgaand aan de wedstrijd.”

Sentiment

Bijna vijf jaar was de derby van de kalender. Het sentiment en de onderlinge rivaliteit leeft als vanouds. Op narigheid wordt door de politie niet gerekend. Daarom wordt een regulier toezicht en een vast protocol aangehouden.

Volgens John Oppelaar, de baas van de politie in Katwijk, moet dat afdoende zijn. ,,We moeten het niet groter maken dan het is. Het is maar een voetbalwedstrijd, met een natuurlijke rivaliteit tussen twee clubs uit Katwijk. Ik reken op gezond verstand bij de supporters. Uiteraard houden wij nauw contact met de wijkagenten en kunnen we snel handelen. Met toezicht houden zijn we namelijk 24 uur per dag en 7 dagen per week bezig. Mijn insteek is er om een mooi voetbalfeest van te maken. Bovendien hebben beide clubs een uitstekend stewardsapparaat.”

Quick Boys heeft plaats voor 7300 toeschouwers. Het is niet toegestaan om de wedstrijd in de duinen te bekijken, vertelt Heemskerk. Burgemeester Jos Wienen is volgens haar bij de wedstrijd aanwezig, ‘mocht er niets tussen komen’.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen