Krijg je Joost Leonard in mineur? Dan moet je van goeden huize komen. De goedlachse spits is altijd in voor een praatje, galletje of wat dan ook. Maar als het over voetbal gaat, dan kan Leonard ergens flink de pest in hebben. Zo ook z’n eigen huidige situatie. Na twintig minuten geblesseerd het veld af en 0-0 gelijk spelen tegen FC ‘s-Gravenzande. 

,,Met alle respect hoor, maar ik denk niet dat ik in de afgelopen tien jaar tegen een slechtere tegenstander heb gevoetbald dan FC ‘s-Gravenzande”, begint de ervaren aanvaller z’n betoog over de matige start van zijn nieuwe team: FC Rijnvogels.

,,Maar wat voor mij nog het meest frustrerend is, is dat ik na twintig minuten uitval met waarschijnlijk een kleine verrekking aan m’n knie. Vanaf dat moment kan je er niks meer aan doen.”

Leonard zat zich te verbijten. Hij weet zelf met zijn ervaring als geen ander dat de start van de Katwijkers niet goed is in de competitie. Maar het verklaren is een ander verhaal. De spits heeft thuis na zitten denken. Wat moet er gebeuren om de negatieve spiraal te doorbreken? Hoe kan FC Rijnvogels weer leren om te winnen? In de competitie behaalde de ploeg van Hein van Heek slechts drie punten uit vijf wedstrijden.

Ervaring
,,De verwachtingen waren hooggespannen voor het begin van de competitie”, kijkt de spits terug.  ,,Dan valt dit gewoon tegen. Er zijn teveel jongens niet in vorm. Het vertrouwen vloeit dan langzaam weg uit een ploeg. Ineens houden spelers zich niet meer aan hun taak. Simpel voetballen is het moeilijkste dat er is, zei Johan Cruijff ooit eens. Dat klopt.”

Juist op zo’n moment hoort een ervaren man als Leonard op te staan, zou je zeggen. Met diens ervaring bij onder andere FC Lisse, vv Noordwijk, vv Katwijk en Rijnsburgse Boys moet hij de ploeg uit het slop kunnen trekken.”

,,Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er best wel mee zit dat het niet loopt. FC Rijnvogels mag in dit geval wel iets van mij verwachten. Dat ik een bepaalde rol in neem. Aan de andere kant moet ik wel oppassen dat ik niet te veel hooi op mijn vork neem.”

,,We moeten naar onszelf kijken en durven harder tegen elkaar te zijn. We zijn zo lief voor elkaar.”

,,Het is namelijk voor mij ook wel even wennen”, vervolgt de 34-jarige aanvaller. ,,Het klinkt misschien raar, maar ik heb altijd in de hoogste competities gevoetbald. Dan is de Hoofdklasse even schakelen qua niveau. Maar als team hebben wij voldoende kwaliteit. Echt. Maar het gebrek aan vorm is iets ongrijpbaars. Er is helaas geen speler die er nu even bovenuit steekt en het verschil kan maken.”


Joost Leonard ziet de bal vlak voor z’n neus weggekopt worden

Ook tegen FC ‘s-Gravenzande was het weer van het zelfde laken een pak. De spitsen weten het doel moeilijk te vinden met drie goals uit vijf wedstrijden. Tegelijkertijd vecht het hele team tegen een vormcrisis aan. Volgens Leonard is het nu zaak om een staaltje zelfreflectie te tonen als Katwijkers.

Morren
,,We moeten naar onszelf kijken en durven harder tegen elkaar te zijn. We zijn zo lief voor elkaar. De sfeer is goed namelijk. Misschien wel te goed. Er zijn geen groepjes binnen de selectie. Het is een geheel. Maar dan moeten we ook durven om dingen naar elkaar uit te spreken.”

Leonard laat z’n hart spreken als hij tot slot ook vertelt dat het buiten de selectie om niet altijd meer rozengeur en maneschijn is binnen FC Rijnvogels.

,,Er beginnen wat mensen te morren binnen de club. En ik vind dat niet gek. We maken de hoge verwachtingen gewoon niet waar. Als degradant uit de Derde Divisie had iedereen verwacht dat we bovenin weer mee zouden draaien. Maar laten we nu gewoon de rust bewaren. De situatie is nu eenmaal zo.”

FC ‘s-Gravenzande – FC Rijnvogels 0-0 (0-0)

FC Rijnvogels: Verkerk, Rifai, Spierdijk, Wijmer, Kluivers (82. Da Silva), Slegt, Van der Stoep, Staal, Van Duijn (72. Lauhouh), Leonard (18. Lugtigheid), Havenaar

Foto’s: Piet van Kampen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 14.00Leonidas
Altior 14.00Hillegom
DOSR 14.00Foreholte
Wilhelmus 14.00Teylingen
Van Nispen (zon.) 14.00WVC