Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg (2-1) was een echte vechtwedstrijd, in dat soort duels heb je doorgaans wel een goede aan Roderick Gielisse. De verdediger annex middenvelder werkte zich in het topaffiche ook weer een slag in de rondte, om vervolgens na 72 minuten moegestreden naar de kant te gaan.

In de voetballerij, en zeker ook bij Rijnsburgse Boys, gaat doorgaans altijd veel aandacht uit naar scorende spelers. Bij de huidige nummer drie van de Tweede Divisie zijn het vaak Furhgill Zeldenrust (achttien goals) en Delano Asante (tegen HHC ook weer een plaag voor zijn tegenstanders) die de spotlights op zich gericht krijgen. Om die voorhoedespelers te kunnen laten etaleren, zijn spelers als Gielisse van cruciaal belang.

‘Je ziet het aan Bram de Bruin, dat is gewoon een hartstikke goede speler, maar hij zit wel op de bank.’

Om hem als een waterdrager te typeren zou niet fair zijn. Daarvoor heeft Gielisse teveel kwaliteiten: hij was tegen HHC weliswaar niet altijd even gelukkig in balbezit, maar legde desondanks de bal toch een aantal keer haarfijn achter de vijandelijke defensie. Feit is wel dat balansbepalers als Gielisse nodig zijn om een elftal te structureren en in evenwicht te houden.

Ervaren pion
Ondanks zijn 33 jaar is de rechtspoot nog altijd een vaste waarde. “Het is elk jaar weer aankijken of je er tussen komt, maar tot nu lukt het nog steeds en mag ik nog steeds tussen de jongeren mee hobbelen met Fur (Furhgill Zeldenrust, red.)”, zei Gielisse met een glimlach.

Dat laatste klinkt misschien wat oneerbiedig, maar wordt door de voormalig Spartaan niet zo bedoeld. “Uiteindelijk hebben we een heel goede selectie. Je ziet het aan Bram de Bruin, dat is gewoon een hartstikke goede speler, maar hij zit wel op de bank. Uiteindelijk is het altijd fijn als er voor jou wordt gekozen. Daarna moet je het ook nog zien waar te maken, maar tot nu toe lukt dat vrij aardig.”

In de huidige selectie van Rijnsburgse Boys staat Gielisse op de eerste plaats qua gespeelde wedstrijden, hij heeft er vijf meer dan Jordy Strooker. In tegenstelling tot zijn teamgenoot gaat Gielisse nog wel een jaar door op Sportpark Middelmors. “Ik zeg altijd: als je minimaal twintig wedstrijden speelt, dan ga je door. Stoppen was voor mij dan ook zeker nog geen optie.”

De topper tegen HHC werd door Rijnsburgse Boys met 2-1 gewonnen. Gielisse noemde de Uien simpelweg het meest fortuinlijk. “Het was een gevecht. Beide clubs staan hoog en je merkte dat de belangen groot waren. Al met al zijn wij de gelukkigste in de strijd geweest. Het ging gewoon gelijkop.”

Zichzelf herontdekt
Door de zege kan Rijnsburgse Boys zich met een goed gevoel gaan opmaken voor de clash met Katwijk. “Het is iedere week een finale. HHC is een concurrent en die staat nu even achter ons. Met Katwijk treffen we volgende week opnieuw een concurrent. Dat is een negen-punten-duel. Als je die wint en AFC laat een steekje vallen, dan sta je gewoon helemaal bovenaan. Dat zou helemaal lekker zijn.”

Grote kans dat Gielisse op de Krom weer over het middenveld sleurt. En dat terwijl hij toch lange tijd verdediger was. “Je moet jezelf door de jaren heen ook ontwikkelen. Je wordt toch wat trager door de jaren heen, of in ieder geval niet sneller. Van rechtsback naar centraal en nu uiteindelijk op het middenveld terechtgekomen.”

En dan met een glimlach tot besluit: “Misschien ga ik straks nog wel naar de spits.”

Foto: Rijnsburgse Boys

Lees ook: Rijnsburgse Boys knokt zich naar zege in topper tegen HHC
Check ook: Susan kijkt na TEC-zege uit naar Rijnsburgse Boys: ‘Het belooft spektakel’

POPULAIRE BERICHTEN