Ze laten je genieten. Zorgen dat er oeh’s of aah’s van je tong af rollen. Ze laten de supporters creatieve liedjes verzinnen, juichliederen om hun held(en) te eren. Het zijn de spelers die een wedstrijd inkleuren. Jeffrey Jongeneelen van Rijnsburgse Boys en Roy Castien van Koninklijke HFC. De heren horen bij het selectie groepje smaakmakers in de Tweede Divisie.

Maar net op het moment dat ze de degens met elkaar kruisden werd de toeschouwer amper getrakteerd. Rijnsburgse Boys en Koninklijke HFC hielden het zaterdag op 1-1. En de twee heren die van te voren zo werden bejubeld? Die konden beiden hun stempel niet drukken.

Toeschouwers konden zich vooraf verlekkeren aan de gedachte van deze twee creatieve voetballers op één veld. Maar het gedroomde  gladiatorengevecht spatte bij het inzien van de opstellingen al uitéén. Jongeneelen kon de wedstrijd niet starten nadat hij ziek uit Spanje terugkeerde.

Werd het dan de middag van de Haarlemse held van de eerste seizoenshelft? Daar had het in het begin van de wedstrijd alle schijn van. De 20-jarige aanvallende middenvelder ging met 11 goals de Kerst in en met belangstelling van Telstar op zak. De voetballer was persoonlijk rond, maar zag z’n transfer mislukken nadat de ploeg uit IJmuiden niet wilde voldoen aan de afkoopsom die op het hoofd geplakt stond van Castien.

,,De tweede helft was beter, maar vooral omdat het niet slechter kon dan de eerste helft.”

De voetballer rouwde er na afloop van het duel in Rijnsburg niet meer om. ,,Het is beter zo”, reageerde de speler in kwestie volwassen. ,,Hun nummer acht, Mohammed Osman, zou weggaan. Ik heb met de trainer gesproken (Mike Snoei red.), die mij verzekerde dat ik op die plek zou gaan spelen. Maar Osman vertrok uiteindelijk niet. Daarom vond Telstar het te duur om aan die afkoopsom te voldoen voor een wisselspeler.”

,,Ik speel dan liever hier in Haarlem in de basis dan dat ik bij Telstar op de bank terecht zou komen. Voor dit moment ben ik blij dat het gedoe rondom de transfer achter de rug is en ik me kan focussen op HFC. Mijn ambitie ligt heus nog wel in het profvoetbal en er is nog altijd een aantal clubs geïnteresseerd.”

Pover
Uiterlijk onbewogen ging de voetballer na minder dan tien minuten wel achter de bal staan toen die op de elfmeterstip lag. De Haarlemmers kregen een penalty na een haakfout van Masies Artien op Kevin de Visser. Castien schoot de bal hard door het midden raak.

Koninklijke HFC kreeg wat het wilde. De ploeg kon zelf de linies kort op elkaar houden en in de counter toeslaan. Rijnsburgse Boys had er in het eerste half uur amper een antwoord op. Pas na de 1-1 van Jayson Halman leek de ploeg te beseffen dat de tweede seizoenshelft weer was begonnen. Halman schoot vanaf randje zestien raak nadat doelman Gerard van Rossum een hoge bal slecht verwerkte.

,,We waren echt te pover. We stonden er niet vanaf quitte af aan”, reageerde coach Pieter Mulders teleurgesteld na afloop. Na rust kon Rijnsburgse Boys het wat sterkere gedeelte van na de gelijkmaker geen goed vervolg geven, al zag de trainer wel progressie. ,,De tweede helft was beter, maar vooral omdat het niet slechter kon dan de eerste helft.”

Na een uur voetbal werd Jongeneelen alsnog ingebracht voor doelpuntenmaker Halman, die zijn basisdebuut met een goal promoveerde tot een succesvolle. De automatismen in de aanval keerden met Jongeneelen weer terug, maar of z’n griepje er een rol in had of niet: de aanvaller kon geen potten breken in het laatste half uur.

,,Een stap naar Telstar zou ik op mijn 28e niet meer doen.”

De Haarlemmers kregen nog de grootse kansen. Castien zette een kwartier voor tijd met een steekbal aanvaller Gert Jan Tamerus aan het werk. De 37-jarige spits schoot met een Rijnsburgse verdediger in z’n nek over. HFC claimde in blessuretijd nog een penalty nadat de bal de arm beroerde van Artien, maar kreeg ‘m niet van scheidsrechter Joey Kooij.

Stug
En dus bleef het gedroomde gladiatorengevecht tussen Jongeneelen en Castien uit. ,,Het was een lastige wedstrijd”, jammerde Jongeneelen na afloop. ,,Het zat er gewoon niet in. Beide ploegen hebben niet gek veel kansen gecreëerd. HFC is een stug ploegje.”

Waar Castien openlijk nog hoopt op een carrière in de Eerste Divisie, zit smaakmaker Jongeneelen daar niet meer op te wachten. ,,Nee joh, ik ben 28. Die ambities heb ik al een tijdje uit m’n hoofd gezet. Een stap naar Telstar zou ik op mijn 28e niet meer doen. Dan zou eerder een Sparta om de hoek moeten komen. Ik speel hier wekelijks, heb het naar mijn zin. Geen reden dus om weg te gaan.”

Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC 1-1 (1-1) 8. Castien (pen.) 0-1, 34. Halman 1-1.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Artien, Prijs, Strooker, Opoku, Goeman, Tillema, Parami (81. Magan), Serbony (90. Duiker), Halman (62. Jongeneelen)