Het gras is net zo groen, het balletje een paar maten kleiner. De sfeer is relaxt en competatief tegelijkertijd. Twee legendarische (ex-)voetballers, Edwin van der Sar en Dirk Kuyt gaan de strijd met elkaar aan op de green. De locatie is golfbaan het Naarderbos. Belangrijkste doel van de dag is natuurlijk het winnen van elkaar, maar minstens zo belangrijk is geld ophalen voor de beide foundations. En dat lukt. Het eindbedrag is maar liefst €59.000.-.

Zet twee topsporters tegenover elkaar op een sportveld, of het nu voetbal is of golf. Dan heerst er strijd. Beide hoofdrolspelers genieten. Rijdend in een golfkarretje schijnt de glimlach net zo fel als de zon. Bij Dirk Kuijt net iets breder dan bij Edwin van der Sar. De Feyenoorder staat voor. Team Kuijt staat voor. Want hoewel beide heren het tegen elkaar opnemen, hebben ze ook een team achter zich staan. Grote jongens uit beide netwerken. Oud-voetballers als Kenneth Perez, Ronald de Boer, Richard Witschge en Ronald Spelbos delen mee in speelvreugde. Maar ook de bekende gezichten van bestuursleden en sponsoren als Pim Blokland en Mark Koevermans doen mee.

Team Kuyt wint, en dat mag gevierd worden. Als ook de cheque met €59.000,- daarop is uitgereikt, zie je een last van de schouders vallen bij Maurice Brederoode. Als directeur van de Edwin van der Sar Foundation is hij ook organisator van het evenement. Hij is druk in de weer, de hele dag. Zorgt er voor dat alles geregeld is, dat de voetballers zich nergens druk over hoeven te maken. Nu kan ook hij ontspannen. ,,We gaan zorgen dat het eerlijk verdeeld wordt dit geld hoor”, lacht Brederoode.  ,,Voor Dirk gaat het naar mensen met een beperking. De foundation maakt mooie sportevenementen. En bij Edwin gaat het naar mensen met hersenletsel. 140 locaties in het land ontvangen nu dus een donatie van de foundation.”

Close-call
,,In eerste instantie ben ik tevreden met de opbrengst, want daar ging het allemaal om natuurlijk”, vertelt de organisator van de Golf Foundations Cup verder. ,,We hadden veel uitnodigingen verstuurd en daar werd positief op gereageerd, dus we wisten dat het met dat bedrag wel goed zou komen. En daarnaast is het even afwachten wat zo’n dag teweeg brengt. Dat het zo’n close-call zou worden tussen beide teams, dat is prachtig. Je merkt dat er een Feyenoord-netwerk is en een Ajax-netwerk en dat er een brug gemaakt wordt door mensen uit de Bollenstreek. We moesten tot zes keer toe natellen. Dirk en zijn team wonnen met één punt verschil. ”

Het werd met veel plezier en jolijt ontvangen door het vooral Rotterdams gekleurde team. Midden in het chique restaurant van de golfclub werd het Hand in Hand Kameraden ingezet. De glimlach op het gezicht van de Katwijker Kuyt werd nog breder.

Voor Brederoode smaakt het dan ook naar meer. ,,Ik zat net met beide heren in een golfkarretje. Nou wat ik toen hoorde, ging mijn hart nog sneller van slaan”, maakt de directeur het nog spannender. ,,Zij zeiden gekscherend dat ze het nog een keer willen gaan doen, maar dan met internationale gasten er bij. Dat zou echt nieuw elan brengen. Als dat soort kanonnen gaan komen, dan ben ik niet alleen directeur maar ook fan.”

Quick Boys
Ook de hoofdrolspelers genieten na afloop zichtbaar van de opkomst, de drank en de hapjes, en kunnen het niet laten elkaar nog even te pesten met de uitkomst. Van der Sar benoemde zijn eigen palmares in de eindspeech van de dag. ,,Die EK-halve finale in 2000 was een domper dat we er met penalty’s uit gingen. In mijn laatste jaar als keeper verloor ik de Champions League-finale tegen Barcelona. Natuurlijk tegen jongens als Messi en Iniesta, maar net zo’n domper. Ook de halve finale in 1998 van het WK. Net zo zuur. Maar vandaag verliezen van Dirk ‘fucking’ Kuyt. Erger kan niet.”

Van der Sar krijgt de lachers op zijn hand. En dan pakt Kuyt de microfoon. ,,Ik heb veel bijnamen, maar Dirk ‘fucking’ Kuyt kende ik nog niet. Maar alle gekheid op een stokje. Deze is erg lekker. Maar ik bedenk me nog iets. Edwin heeft het over de Champions League en dat het zijn laatste kunststukje was. Maar ik weet nog iets anders. Hij heeft deze winter toch een wedstrijd gespeeld bij VV Noordwijk? En wie is er uiteindelijk kampioen geworden in diezelfde Hoofdklasse? Mijn Quick Boys.”

Game-over. Grote winnaar de foundations, maar het onderlinge duel tussen Kuyt en Van der Sar is duidelijk gewonnen door de Feyenoorder.

POPULAIRE BERICHTEN