Een grauwsluier van rouw daalde afgelopen week neer op het SJC-terrein. De dood van de 14-jarige jeugdspeler Sieb van Went was voelbaar in alle geledingen van de Sint Jeroens Club. Op harde wijze werd getoond dat voetbal er even niet toe doet. Van de wedstrijd zal alleen de uitslag nog herinnerd worden. SJC verloor met 1-2 van FC Boshuizen.

Een hoekje van de kantine was ingericht om te rouwen over de dood van Sieb. Het kabaal van het clubhuis verstomde en veranderde in een serene rust bij de aanblik van spelertjes die aandachtig naar een foto van Sieb staarden. De wedstrijd op het hoofdveld was ver weg voor de vrienden van Sieb. Die probeerden  troost te halen uit momenten die ze met hem hebben beleefd.

Ook op de tribunes ging het bijna alleen maar over de wrede dood van de jeugdspeler, die tijdens een schoolreisje in de Ardennen omkwam tijdens het abseilen. Mensen zochten bevestiging van hun ongeloof. Sieb had moeten rondlopen met vriendjes rond het veld en niet het onderwerp zijn van een memorial. Het macabere beleid van Magere Hein heeft een groot litteken achtergelaten bij de familieclub aan de Lageweg.

Bij SJC-speler Jordy Groot was de dood hard aangekomen. ,,Sieb was een mooi ventje dat altijd op de club was. Tijdens de minuut stilte stond ik met tranen in mijn ogen. En ook aan het begin van de wedstrijd merkte je dat we nog aangeslagen waren. Pas na een kwartiertje konden we de knop omzetten.’’

Hechte club
Oud SJC-trainer Stefan Roodakkers, tegenwoordig coach van Boshuizen, had zich zijn terugkeer op het oude nest anders voorgesteld. ,,Er hangt nu een heel raar sfeertje. SJC is een hechte club, dus de dood van de jongen komt hard aan. Je ziet dat iedereen meeleeft. Zo wordt bevestigd dat voetbal eigenlijk maar bijzaak is.’’

De wedstrijd zelf verliep ongelukkig voor SJC. Zoals Groot aangaf waren de zwart-witten de eerste twintig minuten nog niet bij de les, waarvan Boshuizen profiteerde.  Twee rommelige momenten in de doelmond waren prooi voor de kwieke aanvallers van de Leidenaren. SJC herstelde zich gedurende het eerste bedrijf een beetje, maar was toch de mindere ploeg.

Dit was anders in de tweede helft. De Noordwijkers kwamen herboren de kleedkamer uit en dicteerden het spel tot de slotminuut. Een goed ingestudeerde vrije trapvariant werd door Boshuizen in eigen doel gegleden. Verder kwam SJC niet. Hoewel de Noordwijkers aanspraak mochten maken op een puntendeling, nam Boshuizen de volle buit mee naar de Sleutelstad. Iets wat SJC niet echt interesseerde. De verliespartij viel in het niets bij de trieste gebeurtenis van afgelopen week.

SJC – FC Boshuizen 1-2 (0-2). 10. Bekooij 0-1, 20. Schouten 0-2, 61. Van der Zalm 1-2

SJC: Otten, Van Duyn, Verweij, Verhoek, Al Tamimy, Groot, Walter, Ruigrok, Van der Zalm, Goosen, Steenvoorden

Tekst: Matthijs Snepvangers

Foto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 27 aug.
Oefenduels
Valken '6820.00Teylingen
Hoofddorp 20.15Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.) 20.00Overbos
Za. 31 aug.
Noordwijk 14.30Koninklijke HFC
GVVV14.30Rijnsburgse Boys
FC Lisse 14.30Harkemase Boys
Barendrecht 14.30Ter Leede
AZSV 14.30FC Rijnvogels
Katwijk 15.30ASWH
Jong Sparta 15.30Quick Boys
VVSB 18.00DOVO
Districtsbeker
Teylingen 15.00Forum Sport
SJC (zat.) 16.00VVSB (zat.)
VUC17.00Valken'68
Kagia 17.00Hillegom
DSOV 17.00Van Nispen (zat.)
Foreholte 17.00UVS
Zo. 1 sep.
Alcides 14.00SJC
Oefenduels
Van Nispen (zon.14.00HBS 2