Een grauwsluier van rouw daalde afgelopen week neer op het SJC-terrein. De dood van de 14-jarige jeugdspeler Sieb van Went was voelbaar in alle geledingen van de Sint Jeroens Club. Op harde wijze werd getoond dat voetbal er even niet toe doet. Van de wedstrijd zal alleen de uitslag nog herinnerd worden. SJC verloor met 1-2 van FC Boshuizen.

Een hoekje van de kantine was ingericht om te rouwen over de dood van Sieb. Het kabaal van het clubhuis verstomde en veranderde in een serene rust bij de aanblik van spelertjes die aandachtig naar een foto van Sieb staarden. De wedstrijd op het hoofdveld was ver weg voor de vrienden van Sieb. Die probeerden  troost te halen uit momenten die ze met hem hebben beleefd.

Ook op de tribunes ging het bijna alleen maar over de wrede dood van de jeugdspeler, die tijdens een schoolreisje in de Ardennen omkwam tijdens het abseilen. Mensen zochten bevestiging van hun ongeloof. Sieb had moeten rondlopen met vriendjes rond het veld en niet het onderwerp zijn van een memorial. Het macabere beleid van Magere Hein heeft een groot litteken achtergelaten bij de familieclub aan de Lageweg.

Bij SJC-speler Jordy Groot was de dood hard aangekomen. ,,Sieb was een mooi ventje dat altijd op de club was. Tijdens de minuut stilte stond ik met tranen in mijn ogen. En ook aan het begin van de wedstrijd merkte je dat we nog aangeslagen waren. Pas na een kwartiertje konden we de knop omzetten.’’

Hechte club
Oud SJC-trainer Stefan Roodakkers, tegenwoordig coach van Boshuizen, had zich zijn terugkeer op het oude nest anders voorgesteld. ,,Er hangt nu een heel raar sfeertje. SJC is een hechte club, dus de dood van de jongen komt hard aan. Je ziet dat iedereen meeleeft. Zo wordt bevestigd dat voetbal eigenlijk maar bijzaak is.’’

De wedstrijd zelf verliep ongelukkig voor SJC. Zoals Groot aangaf waren de zwart-witten de eerste twintig minuten nog niet bij de les, waarvan Boshuizen profiteerde.  Twee rommelige momenten in de doelmond waren prooi voor de kwieke aanvallers van de Leidenaren. SJC herstelde zich gedurende het eerste bedrijf een beetje, maar was toch de mindere ploeg.

Dit was anders in de tweede helft. De Noordwijkers kwamen herboren de kleedkamer uit en dicteerden het spel tot de slotminuut. Een goed ingestudeerde vrije trapvariant werd door Boshuizen in eigen doel gegleden. Verder kwam SJC niet. Hoewel de Noordwijkers aanspraak mochten maken op een puntendeling, nam Boshuizen de volle buit mee naar de Sleutelstad. Iets wat SJC niet echt interesseerde. De verliespartij viel in het niets bij de trieste gebeurtenis van afgelopen week.

SJC – FC Boshuizen 1-2 (0-2). 10. Bekooij 0-1, 20. Schouten 0-2, 61. Van der Zalm 1-2

SJC: Otten, Van Duyn, Verweij, Verhoek, Al Tamimy, Groot, Walter, Ruigrok, Van der Zalm, Goosen, Steenvoorden

Tekst: Matthijs Snepvangers

Foto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)