,,Ik ben zeker tevreden. Het smaakt absoluut naar meer”, aldus Virgil Deen, de doelman die de afgelopen twee duels het doel van Rijnsburgse Boys verdedigde. Voor het grote publiek is de 21-jarige Velserbroeker wellicht nog wat onbekend, ook al is de goalie toe aan zijn tweede club in de Bollenstreek. ,,Ik wil mezelf altijd laten zien.”

De een z’n dood is de ander z’n brood. Het is een veelgebezigd cliché in de voetballerij. Zeker voor keepers gaat het vaak op, al is het maar om de doodeenvoudige reden dat er onder de lat door trainers niet zo vaak geschoven wordt. Dat de vaste goalie van Rijnsburgse Boys, Richard van Nieuwkoop, de afgelopen twee duels noodgedwongen niet volledig kon keepen, opende daarom deuren voor Deen.

,,Toen ik hier van de zomer naartoe kwam, wist ik dat ik met een ervaren keeper te maken zou krijgen.”

De goalie speelde tegen TEC de gehele wedstrijd mee en diende tegen FC Lisse in de 25e minuut zijn opwachting te maken. De Rijnsburgers waren net op een 0-1-achterstand gekomen. Dat de streekderby uiteindelijk met 2-1 werd gewonnen, was natuurlijk heerlijk voor Deen, die bovendien zijn doel schoon hield.

,,Fantastisch om in zo’n ambiance te kunnen spelen. Het leeft onwijs op de club. Natuurlijk is het lastig om halsoverkop in te moeten vallen. Ik had maar een warming-up van een paar minuten. Voor een keeper is het altijd lekker als je jezelf dan kunt onderscheiden. Vooral op een moment dat je nog niet warm bent of nog niet volledig in de wedstrijd zit.”

De strijd aangegaan
Vervelend vond Deen de blessure voor zijn concurrent wel. ,,Richard en ik gaan prima met elkaar om en hebben een goede band.”

Na de gewonnen wedstrijd bij TEC

Dat Van Nieuwkoop tot dusver de nummer één van de Uien onder de lat was, zorgt bij Deen voor gemengde gevoelens. ,,Toen ik hier van de zomer naartoe kwam, wist ik dat ik met een ervaren keeper te maken zou krijgen. Ik kwam zelf van een eersteklasser (EDO) af. Het was een behoorlijke stap. In de voorbereiding hebben we gestreden om de eerste plek en keihard ons best gedaan. Helaas maakte de trainer een andere keuze.”

,,Vroeger was dat wel anders, was ik heel ongeduldig.”

,,Of ik het er mee eens was? Tja, lastig. Ik ben iemand die altijd wil spelen en altijd op zichzelf focust. Dan kijk ik niet naar een ander, mijn concurrent. Tegelijkertijd ben ik pas 21 jaar. Je weet wat ze zeggen: dan sta je als keeper pas aan het begin van je carrière. Ik ben nog volop in de groei. Dat is gezien mijn leeftijd, denk ik, ook logisch.”

Ervaring op jonge leeftijd
Die opmerking over ‘het in de groei zijn’ bedoelde Deen vooral figuurlijk. Over zijn lengte heeft de boomlange doelman namelijk niks te klagen. Daarnaast merkt de goalie dat hij ook steeds volwassener wordt, rustiger ook.

,,Vroeger was dat wel anders, was ik heel ongeduldig. Je krijgt op gegeven moment ook een bepaalde ervaring, ondanks dat ik nog erg jong ben. En als je niet speelt, kun je er maar één ding aan doen. Gewoon honderd procent geven: op elke training en in iedere wedstrijd.”

Concurrentiestrijd met Atam Koroglu
Deen hoopt dat zijn tweede avontuur in de Bollenstreek een langer en beter leven beschoren is dan het eerste. In het seizoen 2015-2016 stond hij na de winterstop een half jaar onder contract bij vv Katwijk. Deen was clubloos na zijn vertrek bij FC Dordrecht.

,,Het was de bedoeling dat ik voor een halfjaar zou tekenen en we vanuit daar verder zouden kijken. Ik had Atam voor me, een fantastische keeper, en wist dat het lastig gaan worden om hem uit de basis te spelen. Maar ik wilde in ieder geval de concurrentiestrijd aangaan. Uiteindelijk heb ik ‘m niet gewonnen. Het was een leuke tijd op de Krom, maar ik wilde gewoon gaan spelen. Daarom heb ik toen besloten om terug te gaan naar EDO, mijn oude club. Daar heb ik een heel leuk jaar gehad en toen kwam Rijnsburgse Boys.”

Lees ook: ‘Achter de foto: Quick Boys en de vloek die nooit werd opgeheven’

Foto boven: Orange Pictures
Foto onder: Rijnsburgse Boys
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)