Zelden zal een 2-3-nederlaag toch nog zo bemoedigend hebben aangevoeld als bij FC Rijnvogels. Oké, de manier waarop uiteindelijk een gelijkspel werd weggegeven oogde bijzonder naïef. De rode kaart die Ricardo de Vlugt in de absolute slotfase opliep was ontzettend onnodig. Maar de spirit die de Katwijkse ploeg in helft één liet zien tegen Jodan Boys bood hoop.

Natuurlijk wilde de nieuwe trainer Jimmy Simons dat gegeven na afloop van het duel benadrukken. ,,De intensiteit en de spelopvatting was goed. Dat hebben we minimaal tot de rust vol kunnen houden. We hebben 45 goede minuten in de benen, dat moeten we gaan opvoeren naar zestig, zeventig en uiteindelijk negentig minuten.”

Z’n positieve houding was niet eens toneelspel van een coach die een nederlaag probeerde goed te praten. De woorden die hij sprak waren oprecht. Maar, en daar draaide de 47-jarige oefenmeester ook niet omheen, helemaal genezen is het elftal nog niet. FC Rijnvogels oogt nog als een grieperig elftal, dat nog de naweeën ondergaat van de stevige verkoudheid die de ploeg al sinds het begin van de competitie in z’n greep heeft.

Dreiging
De Katwijkse positivo zal vooral de eerste helft tegen Jodan Boys als houvast kunnen gebruiken. De ploeg oogde gretig, stond redelijk hoog en toonde daarmee wat meer bravoure als de afgelopen weken. Vooral buitenspeler Jaap van Duijn oogde weer langzaam als de voetballer zoals hij furore maakte in de Bollenstreek. De dreiging die van hem uitging voelde als vanouds.

,,Maar we hebben daarmee toch wat krachten verspeeld. In de tweede helft konden we daardoor iets later doordekken en werden de ruimtes groter.”

De Katwijker zette zijn FC Rijnvogels nog voor het half uur op een 1-0 voorsprong. Hij promoveerde een klassieke steekbal van Jim Havenaar tot de eerste treffer van de middag. Het collectieve juichen bij die openingstreffer sprak boekdelen. De ploeg kon wel een succesje gebruiken.

De tandem Van Duijn en Romano van der Stoep zocht voor de rust nadrukkelijk naar een hoofdrol in het schouwspel. De laatstgenoemde had na een terugkopbal van Joost Leonard vlak voor de thee de beste kans op de 2-0, maar schoot over.

Onheil
Na de rust, mede met het inbrengen van Bradley el Idrissi, oogden juist de bezoekers scherp. De buitenspeler bleek een plaag voor de ploeg van Simons. Ineens was van het frisse en strijdbare FC Rijnvogels weinig meer over. De ploeg leek angstig voor een naderend onheil. Daarvoor hebben de afgelopen weken gewoonweg te hard ingehakt in de hoofden van de thuisploeg.

,,De eerste helft ging goed qua vastzetten en we hadden de wedstrijd aardig in handen”, concludeerde de beste man aan Katwijkse kant, Van Duijn, na afloop. ,,Maar we hebben daarmee toch wat krachten verspeeld. In de tweede helft konden we daardoor iets later doordekken en werden de ruimtes groter.”

El Idrissi bleek dus de joker aan de kant van de Goudenaren. Hij toonde zich in een onderling duel sterker dan zijn directe tegenstander Ryan Lugtigheid: 1-1. Diezelfde wisselspeler had zijn ploeg tien minuten later op 1-2 moeten zetten, maar zag z’n schuiver voorlangs gaan.

Opportunisme
Na iets meer dan een uur spelen kopte de Michel Verkaik de 1-2 alsnog binnen. In plaats van te ogen als een makke beer, gaf de thuisploeg niet op. Van der Stoep was vlak na de tweede goal van de bezoekers dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot eindigde op de paal.

In de slotfase, die op en neer ging en vooral meer opportunistisch oogde dan verzorgd, kwam FC Rijnvogels via een rake kopbal van Ivailo Staal vlak voor tijd op 2-2. Op dat moment hadden de Katwijkers misschien moeten kiezen voor het puntje. De ploeg ging echter te naïef op jacht naar de 3-2 en schoot daarmee zichzelf in de voet.

,,Maar toch, als ik hier zo wegloop dan denk ik: we zijn begonnen, lekker.”

Na balverlies van Van Duijn lag de bal in drie tikken voor de voet van El Idrissi, die z’n hoofdrol in de middag op De Kooltuin van extra glans voorzag: 2-3. De rode kaart die De Vlugt na een wilde charge nog opliep in de slotfase gooide nog wat extra zout in de Katwijkse wonden.

Boost
Hoe zuur de slotfase ook bleek, de fiere houding van het team bleef na afloop toch overeind staan. ,,We zullen nog wel een gelijkspelletje of een overwinning nodig hebben om een echte boost te krijgen”, sprak de debuterende coach na afloop.

,,Als wij zo waren begonnen als in de eerste helft toen we de kleedkamer uit kwamen, had ik het nog wel willen zien. Er is dus echt nog wel wat werk te verzetten. We moeten ook minder naïef zijn in de slotfase. We stonden met negen man in de zestien. Zonde. Maar toch, als ik hier zo wegloop dan denk ik: we zijn begonnen, lekker.”

FC Rijnvogels – Jodan Boys 2-3 (1-0) 26. Van Duijn 1-0, 53. El Idrissi 1-1, 65. Verkaik 1-2, 88. Staal 2-2, 90. El Idrissi 2-3

Rood: 90+3. De Vlugt

FC Rijnvogels: De Ruiter, Ampong, Wijmer, Spierdijk (84. Lauhouh), Lugtigheid, Staal, Van der Breggen (63. De Vlugt), Van der Stoep, Havenaar (72. Van Dijk), Leonard, Van Duijn