Stefan de Groot kreeg maandagavond het verlossende belletje. Aan de andere kant van de lijn hing zijn KNVB-coach. ,,Gefeliciteerd”, klonk er door de speaker van de telefoon. Zijn coach Thijs Rozeboom bracht hem het bericht dat hij aankomende vrijdag als assistent-scheidsrechter mag gaan debuteren in het profvoetbal.

Het is een nieuwe mijlpaal in de jonge scheidsrechterscarrière van het lid van de Zilkse voetbalclub Van Nispen. De 24-jarige De Groot is verbonden aan het talententraject betaald voetbal van de KNVB. Jeugdige arbiters met landelijke ambities komen in deze poule terecht en krijgen een persoonlijke coach aangewezen.

Rozeboom bracht het nieuws een avond voordat de officiële aanstellingen bekend werden gemaakt door de KNVB vol trots over aan De Groot, maar benadrukte dat de Zilker het ook volledig aan zichzelf te danken had dat hij komende vrijdag langs de lijn staat bij het duel Jong AZ – FC Emmen.

,,Hij heeft me gesteund en geholpen in m’n ambities om assistent te worden”, legt De Groot de rol van z’n coach uit. ,,En heeft me er nogmaals op gewezen dat het mijn eigen verdienste is geweest dat ik nu op een duel sta in de Jupiler League.”

,,Als scheidsrechter sta je zelf misschien het liefste in het middelpunt. Maar zo’n persoon ben ik niet.”

Waar De Groot innerlijk zal zijn ontploft van vreugde, klinkt hij vrij nuchter onder z’n aanstelling. Voor hem is het een logische stap in de carrière die eigenlijk in 2013 begon. Op een moment dat hij het eigenlijk zelf ook niet verwachtte.

,,Het was 23 maart 2013 en ik stond bij een wedstrijd van FC Lisse te kijken. Opeens ging mijn telefoon. Bas Annegarn, ook een scheidsrechter uit Noordwijk, belde mij op. Bij de wedstrijd Noordwijk – Genemuiden was één van de assistenten uitgevallen.”

Pieter Vink
,,Ik was eigenlijk de enige die in de buurt die plek kon opvullen. Met een noodvaart ben ik naar Sportpark Duinwetering gereden en heb ik die wedstrijd gevlagd. De coach van die dienstdoende scheidsrechter was ook aanwezig en gaf aan dat ik het erg goed had gedaan. Pieter Vink (ex-arbiter en bestuurslid vv Noordwijk red.) complimenteerde mij ook na die wedstrijd.”

Vanaf dat moment is de wens om als assistent een grotere rol te gaan spelen in het hoofd van De Groot gegroeid. De twintiger heeft jaren gefloten, zelfs nog na dat moment in Noordwijk, maar besloot zich sinds vorig jaar winterstop volledig te gaan richten op het assisteren.

Een rol die hem past, zegt hij zelf. ,,Als scheidsrechter sta je zelf misschien het liefste in het middelpunt. Maar zo’n persoon ben ik niet. Ik heb veel meer een dienende persoonlijkheid en voel me daar goed bij.”

Tevens een rol waar hij de afgelopen jaren dankzij wedstrijden in de Tweede en Derde Divisie in is gerold. Buiten dat het een mooi voetbalpodium is, zijn die competities ook een prima platform voor jonge scheidsrechters.

Via de hoogste amateurniveau’s wil De Groot in het jongerentraject van de KNVB uiteindelijk promoveren naar de categorie ‘Masterclass’. Daarvoor zal hij eerst nog vaker z’n wedstrijden vlaggen in de Jupiler League.

,,Als je geen doel hebt, moet je dat talententraject niet in gaan.”

Een nieuwe wereld voor de assistent-arbiter. ,,Maar, verder is het gewoon weer een ‘normale’ wedstrijd, waar ik ook op dezelfde manier naartoe werk als alle anderen. In aanloop van de wedstrijd zal ik contact hebben met de scheidsrechter en de andere assistent over hoe laat en waar we met elkaar gaan verzamelen.”

,,En als dat fluitje dan gaat, dan zit ik in de volle focus van de wedstrijd. Dat heb ik ook met alle andere duels gemerkt. Elke keer als je weer een nieuwe stap maakt, en of het nu Jong AZ is in de Jupiler League of een duel in de Derde Divisie, echt dat maakt voor mij niet uit.”

Europa
Vanaf het moment van het belletje gaat de blik weer vol vooruit. Op naar een carrière die reikt tot aan Europese duels. Maar wel stap voor stap ,,Als je geen doel hebt, moet je dat talententraject niet in gaan. Uiteindelijk wil ook ik naar zulke wedstrijden toe werken. In dat geval is Sander van Roekel, assistent van Björn Kuipers wel een voorbeeld.”

Sinds z’n aanstelling de wereld in werd geslingerd, krijgt de Zilker bemoedigende berichten binnen van z’n collega’s, familie en vrienden. ,,Whatsapp, Facebook. M’n telefoon heeft het druk. Gaaf om te zien.”

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude