Eindelijk viel er weer eens wat te vieren voor SJC. De ploeg van Sjaak Polak won zaterdagavond de degradatiekraker van concurrent ASV De Dijk (2-1). De Noordwijkers zaten een aantal wedstrijden tegen een driepunter aan, maar werden elke keer op effectiviteit voor de goal afgetroefd. Het bleek een les voor de zwart-witten, want in het duel tegen de ploeg uit Amsterdam waren de rollen omgedraaid. 

Daarbij mag best gezegd worden dat SJC tegen De Dijk een aantal keer goed wegkwam. Jordy Groot, die de linkerkant moest bestrijken in het 5-3-2-systeem van de thuisploeg, zag waardoor dat kwam. ,,Zij speelden met vier man op het middenveld en wij met drie. Het was de bedoeling dat wij snel zouden kantelen, maar daar slaagden we niet in. Daardoor kwamen we bij vlagen goed weg.”

Voortvarende start
De opdracht voor de promovendus was duidelijk: winnen. Polak en zijn mannen konden de hele dag rustig kijken wat de concurrenten deden en zagen een aantal verrassende uitslagen. Zo won Achilles’29 van concurrent Ajax (am.) en won streekgenoot FC Lisse knap van nummer vier Jong FC Groningen.

,,Ook ik was verbaasd dat De Dijk laatste staat. Zeker als je ze zag voetballen.”

,,Het was van tevoren niet benadrukt dat we deze pot moesten winnen”, gaat Groot verder. ,,Een gelijkspel tussen Achilles en Ajax had voor ons misschien wat beter geweest, maar daar hadden wij geen grip op.” Toch ging SJC voortvarend van start. Stef van der Zalm opende de score na een fout van de doelman: 1-0.

,,Daarna glipte de controle uit onze handen”, zei de linkerverdediger over het wedstrijdverloop. ,,Ik vond ons het eerste kwartier echt goed, maar daarna gingen zij wat makkelijker voetballen en konden ze een paar keer hun aanvallers de diepte insturen. Björn Haggerty heeft ons een paar keer goed overeind gehouden.”

Verbazing
De ontmoeting met de nummer laatst zorgde bij een aantal toeschouwers voor verbazing. De Dijk maakte voetballend een prima indruk en daarom kon niemand geloven dat de Amsterdammers op de laatste plek bivakkeerden. ,,Het zegt wat over deze competitie. Iedereen kan van elkaar winnen en daarom zie je wekelijks rare uitslagen. Ook ik was verbaasd dat De Dijk laatste stond. Zeker als je ze zag voetballen.”

,,Als wij wat zorgvuldiger waren in het uitverdedigen, dan hadden wij uit kunnen lopen naar 3-1.”

De bezoekers drongen aan en kwamen een aantal keer gevaarlijk voor het Noordwijkse doel. Haggerty stond attent te keepen en kon zodoende zijn doel schoon houden. Echter kon hij bij de zoveelste snelle uitbraak geen redding brengen. Kubilay Koyle ging op de doelman af en schoot overtuigend raak: 1-1. Daarmee maakte de degradant uit de Tweede Divisie de terechte gelijkmaker.

Resultaatvoetbal
,,Tegen ONS Sneek en Odin’59 vond ik ons erg goed voetballen, alleen boekten we toen geen resultaat. Ik vond ons afgelopen zaterdagavond niet goed spelen, maar we pakten toch een overwinning. Misschien is dat een les die we hebben geleerd. We beseffen dat het wat zakelijker moet en dat we elke wedstrijd moeten knallen.”

Kort na de thee was het Tom Duindam die voor de bevrijdende 2-1 zorgde. SJC kon daarna niet doordrukken en had het een half uur lang moeilijk met de opponent. ,,Als wij wat zorgvuldiger waren in het uitverdedigen, dan hadden wij uit kunnen lopen naar 3-1. Die bleef nu uit, waardoor zij een paar keer de bal in het strafschopgebied konden pompen. Het was met hangen en wurgen, maar de opluchting was groot. Wij moeten nu proberen om een reeks neer te zetten.”

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Quick Boys blij met winst, maar grijpt naast periodetitel’ 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk2-5Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda