Het spontane feestje dat na afloop losbarstte in de Valkenkleedkamer na de met 2-0 gewonnen degradatietopper tegen CSW was even begrijpelijk als terecht. Voor de eerste keer dit seizoen vond het team van Arie van Duijn zichzelf terug boven de beruchte rode streep. Daarbij paste echter ook waakzaamheid volgens doelman Erwin van der Nagel. ,,We hebben een goede stap gezet, maar we zijn er nog lang niet”, temperde de goalie het optimisme.

Met nog vijf duels te gaan en slechts drie punten voorsprong op CSW en WVHEDW was dat een terechte conclusie. Aan dit duo kan Volendam, dat ook op stoom lijkt te zijn gekomen, nog worden toegevoegd. Het is daardoor nog lang geen uitgemaakte zaak dat de geelrode formatie de nacompetitie wel eventjes gaat ontlopen. ,,De grootste winst na de winterstop is echter dat de wil om eersteklasser te blijven volop leeft in de ploeg”, verzekerde Van der Nagel. De goalie hield met een cruciale redding direct na de pauze zijn ploeg op de been, waardoor de 1-0 voorsprong intact bleef en later uitgebouwd kon worden.

Echt degradatievoetbal
Voor het allemaal zover was kreeg het publiek een duel voorgeschoteld dat het predicaat degradatievoetbal alle eer aandeed. Goed was het allemaal niet wat beide teams lieten zien, alleen het resultaat telde. ,,We zetten niet al te vroeg druk druk. Net als zij hadden wij de punten hard nodig, dus hebben we bewust niet al te veel risico’s ingebouwd.”

Het iets gemakkelijker combinerende CSW hanteerde daarbij teveel de lange bal, zodat de Valken’68-defensie vrij gemakkelijk op de been bleef.  Toch was de eerste mogelijkheid in de openingsfase voor de thuisploeg. Op aangeven van  Robbert van Delft miste Rens van Klaveren echter de koelbloedigheid om de score te openen. Ook voor CSW viel een mogelijkheid te noteren toen een vrije trap van Menno van der Leeden door alles en iedereen gemist werd, waarna het houtwerk voor Valkenburgse redding moest zorgen. Kort hierna was het wel raak voor de thuisploeg. Sven Boonstoppel vond Rens van Klaveren en dat betekende de 1-0.

Betere ploeg
,,Halverwege hadden we wat we wilden hebben”, haalt Van der Nagel het eerste bedrijf nog eens terug. ,,Ik vond ons toen al de betere ploeg en we wisten dat zij na rust nog meer moesten komen. Daar lag onze kans om de drie punten binnen te slepen. Uiteindelijk is dat ook gelukt. CSW kon nooit echt gevaarlijk worden.”

Dat laatste nam niet weg dat de thuisploeg steeds verder terug moest om de kostbare voorsprong vast te houden.  Dat wedstrijdbeeld leverde geen goed voetbal, maar wel de nodige spanning op. Mede omdat Valken’68 er in eerste instantie maar niet in slaagde om in de tegenstoot het karwei te klaren. Met nog een kwartier te gaan was het wel zover. Nadat Sven Boonstoppel op het middenveld de bal had veroverd koos John van Rijn de diepte, waarna de invaller het leer perfect breed legde op Robbert van Delft: 2-0. Hierna was het koers gelopen en waren de punten binnen.

,,We komen van ver, dat weten we maar al te goed”, aldus een opgeluchte Van der Nagel. ,,We snakten er al weken naar om ons de gevarenzone uit te werken. Nu we er wel in geslaagd zijn om zover te komen, moeten we ook doordrukken. Zaterdag gaan we op bezoek bij Vitesse Delft. Die ploeg zit niet echt goed in zijn vel. Bij winst zetten we ze op vijf punten en zijn we weer een stap verder in de strijd om lijfsbehoud. We weten dus wat ons te doen staat.”

Valken’68-CSW 2-0 (1-0). 36Van Klaveren 1-0, 75. Van Delft 2-0

Valken’68: Van der Nagel, Heemskerk, Van der Plas, Arjan Haasnoot, Jeroen Haasnoot, De Ridder, Van Klaveren (88. Binnendijk), De Mooij, Van Delft (83. Van der Toorn), Kuijt (65. Van Rijn), Boonstoppel

ziezoo


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen