Toen in december de gesprekken begonnen tussen VVSB en Guido Pauw besloten de twee partijen het de weken daarna samen nog even aan te kijken. De Noordwijkerhouters zaten op dat moment sportief gezien al in slecht weer. Er was wel net een nieuwe trainer aangetrokken en van Frank Tervoert was destijds alleen nog maar bekend dat hij spits was bij Rijnsburgse Boys.

Zo heel slecht was het perspectief toen nog niet voor Pauw, die rond die periode samen met Arno Dijkstra knokte voor een plekje in de punt bij de Noordwijkerhouters. Twee maanden later is de wereld in dat opzicht toch aardig veranderd voor de Amsterdammer. Met Tervoert als nieuwe aangetrokken aanvalsleider zijn de speelminuten gering voor Pauw. Daarop besloten de twee partijen na bijna drie jaar de samenwerking na dit seizoen te beëindigen.

,,Meestal zijn die gesprekken tussen een speler en de club helemaal niet zo fijn. Maar dat viel in ons geval hartstikke mee”, legt de aanvaller uit. ,,VVSB toonde begrip rondom mijn situatie. Er was gewoon te weinig perspectief voor mij in mijn ogen.”

,,In die periode kwam de oude Guido weer een beetje naar boven.”

Eigenlijk hangt dat gevoel een klein beetje als een sluier over de periode van Pauw bij VVSB heen. Slechts één periode in de drie jaar voelde de oud-spits van FC Lisse echt dat hij de eerste keuze was in de aanval in Noordwijkerhout. ,,Vorig seizoen, in de tweede seizoenshelft.” In dat seizoen kwam hij uiteindelijk tot 21 duels, waarvan 18 als basisspeler.

Niveau
,,In die periode kwam de oude Guido weer een beetje naar boven. Maar ik heb nooit echt vanaf het begin van het seizoen de volle honderd procent vertrouwen gekregen bij VVSB. Toch vond ik mijn tijd in Noordwijkerhout echt heel mooi. Het voetballen in de Tweede Divisie is prachtig. Nadat ik eerst drie jaar bij FC Lisse in de Topklasse heb gevoetbald, heb ik daarna weer drie jaar op het hoogste niveau kunnen spelen. Het niveau van het amateurvoetbal is zoveel sneller en beter geworden in de afgelopen vijf jaar. Het is niet meer te vergelijken met de Topklasse van destijds.”

Na bijna zes jaar voetballen op het allerhoogste niveau is het nog maar de vraag wat Pauw in de toekomst gaat doen. Daar is hij zelf ook nog helemaal niet uit. ,,Ik heb een hele mooie job in Amsterdam, waar ik overigens van de zomer mee ga stoppen. Dan ga ik beginnen aan een master in september. De komende tijd moet ik naast elkaar gaan leggen wat er wel of niet mogelijk is. Er lopen wat gesprekken hier en daar. Ik kan in de buurt van Amsterdam gaan voetballen, of misschien nog wel een club in de Bollenstreek.”

Transfer
Er komt alleen hoogstwaarschijnlijk in mei een einde aan een periode van voetballen op het hoogste amateurniveau. Het waren zes jaren waar Pauw met volle teugen van genoten heeft. ,,Ik heb bij FC Lisse op hele vroege leeftijd een kans gekregen. Als jong ventje van 19, 20 jaar stond ik in de spits van een topklasser. Dat vond ik echt fantastisch. Daar heb ik denk ik ook mijn beste tijd gehad. Daar ben ik gegroeid als voetballer en mens. Bij Lisse verdiende ik uiteindelijk ook de transfer naar VVSB.”

,,Ik geniet nog van elke felle training. Dat komt gewoon voort uit intrinsieke motivatie.”

Hoe uitzichtloos de komende maanden nog zijn bewees de wedstrijd van zaterdag tegen Scheveningen een klein beetje. Bij de 6-1 nederlaag bleef de aanvaller negentig minuten lang op de bank. Toch blijft de voetballer elke week nog reizen tussen de hoofdstad in Noordwijkerhout en traint hij volle bak.

,,Degradatievoetbal spelen is niet gewoon niet leuk. Maar ik zal me altijd beschikbaar stellen voor dit team. Ik geef toe dat ik niet zo goed ben in het verwerken van tegenslagen. Maar het is niet moeilijk om motivatie te vinden om nog de komende maanden te blijven. Ik geniet nog van elke felle training. Dat komt gewoon voort uit intrinsieke motivatie. En in de winterstop ben ik in oefenwedstrijdjes ook gebruikt als ’10’. Wie weet krijg ik op die positie nog een paar keer een kans? We zitten in een lastig pakket met VVSB, maar ik zal nog alles doen om de club te helpen.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: ‘Van griep naar ‘doodziek’: ,,Als die zenuw kapot was geweest…”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen