De titelstrijd in de Tweede Divisie bereikt zaterdag zijn kookpunt. Een voetbalgevecht in optima forma, waar je als speler eigenlijk nooit volledig op bent voorbereid. Wat er aankomende zaterdag allemaal op de voetballers afkomt, wat er in hun hoofd omgaat en wat hun fysieke prestatie allemaal kan beïnvloeden, is eigenlijk alleen te begrijpen als je zelf iets soortgelijks hebt beleefd. Stefan Stam en Danny Guijt bijvoorbeeld, die twee jaar geleden als speler de titel in de Topklasse in rook op zagen gaan op de laatste speeldag tegen HHC Hardenberg. Een terugblik naar die zaterdag 14 mei 2016 en een vooruitblik naar komende zaterdag, met twee hoofdrolspelers van toen. 

,,De sfeer van die wedstrijd twee jaar geleden is me altijd bijgebleven. Het was één grote oranje zee, omdat dat natuurlijk ook de kleur van HHC is. Ik zat alleen wel op de bank, daar baalde ik wel van. Wat me verder nog goed bijstaat, is dat het toen een iets andere situatie was dan nu. Ook Excelsior Maasluis kon nog kampioen worden, wat uiteindelijk ook gebeurde”, weet de ex-middenvelder, die in 2000 als 18-jarige met de Oranjehemden wel kampioen werd, zich te herinneren.

Eigenlijk maakte Guijt het dus beide mee: falen en zegevieren in een kampioenswedstrijd. Toch is ook voor de oud-prof het verschil tussen succes en verlies in zo’n beslissende strijd moeilijk te duiden. ,,Er zijn zo ontzettend veel dingen die een rol spelen. Uiteraard de spanning, je vorm, maar ook kleine dingen als: heb ik goed geslapen of wel de juiste dingen gegeten. De meest onbenullige dingen kunnen in je hoofd gaan zitten. Spelers met veel ervaring kunnen zich beter voor dat soort dingen afsluiten. In 2000 hadden we die met spelers als Marco de Ridder en Marco van der Plas in huis. Maar ook nu hebben we gasten, die alles al hebben meegemaakt. Michiel van Dam, Robbert Susan en Paul de Lange, dat soort spelers zullen nu van grote waarde zijn.”

,,De week ervoor was voor mij zoals alle andere weken. Ik had weinig last van spanning.”

‘Knuppel’
Stam, die sinds afgelopen zomer in het Zuid-Spaanse Sevilla woont, weet zich niet veel meer te herinneren van het verloren thuisduel met HHC (0-1). Wellicht dat hij zijn herinnering heeft verdrongen. ,,Ik ben daar altijd best wel slecht in”, geeft de voormalig verdediger toe. ,,Wat ik nog wel weet is die ‘knuppel’ van HHC die de bal in het publiek schoot, waarvoor hij de rode kaart kreeg. De week ervoor was voor mij zoals alle andere weken. Ik had weinig last van spanning, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik al vaker play-offwedstrijden had gespeeld, onder meer met Oldham Athletic.”


                                                                                                  Stefan Stam: ,,Je moet niet vergeten dat ik pas een seizoen weg ben hè?”

,,Wat ik me voor de rest nog kan herinneren is natuurlijk de enorme deceptie achteraf. Ik had toen echt het gevoel dat we het weggegooid hadden. De situatie is een beetje vergelijkbaar met dit seizoen. Al was de voorsprong van Katwijk tijdens de winterstop nog groter dan wij destijds hadden. Ongelooflijk hoever ze het hebben laten komen. Natuurlijk is de situatie in de loop van de tweede seizoenshelft wel veranderd door het overlijden van Sander Molenaar en de trainerswissel (Jack van den Berg verving de vertrekkende Dick Schreuder, red.). Al weet ik totaal niet of dat direct van invloed is geweest op de prestaties. Makkelijk is het in ieder geval niet.”

,,Het is niet des Katwijks om op de nul te spelen, maar ik zou zo’n speelstijl voor een keer een weekje omarmen.”

Omdat er zaterdag zo veel dingen van invloed zijn op de wedstrijd durft Guijt eigenlijk zijn handen niet te branden aan een voorspelling. ,,Ik denk echt dat de kansen fifty-fifty zijn. Zij (Kozakken Boys red.) mogen sinds voor vorige week voor het eerst aan de titel ruiken en prompt spelen zij ook gelijk. Dus bij hun zie je dat de druk net zoveel doet als bij ons. Zij spelen thuis, dat is een voordeel. Daarbij helpt de burgemeester daar (in Werkendam, red.) ook nog even door maar 800 kaarten beschikbaar te stellen. Alleen wij hebben aan een punt genoeg, dat maakt de kansen dus weer gelijk.”

Met al zijn ervaring en al zijn wedstrijden op hoog niveau heeft de Katwijkse voetballer wel een idee over hoe zijn ploeg zaterdag het meeste kans van slagen heeft. Voor één keer zou hij de visie om altijd vooruit te willen voetballen en te willen domineren laten varen. ,,De laatste weken hadden we wat moeite met de ruimte in de rug. Ik zou dus gewoon gaan leunen. We hebben ontzettend goede verdedigers. Als je lang stand houdt, dan worden zij vanzelf onrustig omdat ze moeten. Daar kan je met al je kwaliteit voorin dan van profiteren. Het is niet des Katwijks om op de nul te spelen, maar ik zou zo’n speelstijl voor een keer een weekje omarmen.”

Inlogcode
Of Guijt nu over het huidige of het oude Katwijk praat, nog steeds gaat het over ‘we’. Sinds zijn afscheid in 2016 is hij gezien zijn rijke verleden bij de club natuurlijk nog trouw supporter. ,,Het lullige is dat ik er uitgerekend aanstaande zaterdag niet bij kan zijn. Ik heb al maanden geleden iets gepland dit weekend, omdat ik eigenlijk had verwacht dat we al lang en breed kampioen zouden zijn. Afgelopen twee weken was ik er helemaal uitgedost in het oranje helemaal klaar voor. Misschien dat ik na afloop bij het feestje op De Krom nog wel kan aansluiten.”

Stam, die zijn club nog steeds volgt en contact heeft met voormalig ploeggenoten (Mengerink, Van Dam, Hadji en Aalders), hoopt het kampioensduel vanuit Spanje te volgen, via Fox Sports of een andere livestream. ,,Even kijken of ik ergens een inlogcode kan regelen, want ik wil het natuurlijk wel kijken. Ik volg Katwijk nog steeds. Weliswaar niet via de televisie, maar wel alle uitslagen. Ook zit ik nog steeds in een appgroep met wat oud-spelers. Je moet niet vergeten dat ik pas een seizoen weg ben, hè. Ik wens ze zaterdag veel succes. Gewoon goed voorbereiden, dan komt het helemaal goed.”

Lees ook: Kozakken Boys heeft alle kaarten voor clash met Katwijk verkocht

Tekst: Tom Mentink & Mart Spierdijk
Archieffoto’s: Bobkat


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)