Twee jaar achter elkaar werd Valken ’68 genoemd als de titelkandidaat in de Tweede Klasse. De club wist in beide jaren een sterke selectie te formeren dat op papier gezien inderdaad de stap omhoog weer aan had gekund, nadat het in 2016 degradeerde uit de Eerste Klasse. Dit jaar werden de verwachtingen bewust omlaag geschroefd. Met een nieuwe nederlaag, de derde van het seizoen tegen VELO (0-2), valt steeds meer te begrijpen waarom dat werd gedaan.

Toch moet degene die de opstelling van Valken er wekelijks bij pakt, concluderen dat er met dit elftal meer te halen valt dan alleen ‘lekker meedoen’ in de Tweede Klasse. Met spelers als Marc Langeveld en Selmo Kurbegovic staan er op het middenveld alleen al twee spelers die ervaring hebben op een veel hoger niveau.

Tussen de oren
Voorlopig lijkt de gewenste standaard nog niet te worden gehaald. Met nul punten uit drie wedstrijden staan de Valkenburgers zelfs laatste in de Tweede Klasse C. ,,Het is een drama. Los zand. Geen vertrouwen”, stamelde aanvoerder Arjan Haasnoot nog enkele uren na afloop.

,,Het gebrek aan vertrouwen is echt erg.”

Het gebrek aan vertrouwen werd direct al in de eerste wedstrijd van het seizoen gekweekt. Daar waar Valken ’68 naar eigen zeggen wel kansen had om te winnen tijdens de seizoensopening tegen UVS, ging het uiteindelijk met 0-1 onderuit.

,,Vanaf dat moment al zit het tussen onze oren. Een club als Valken ’68, met de spelers die we hebben, mogen we gewoon niet onderaan staan in de Tweede Klasse. Maar het gebrek aan vertrouwen is echt erg. Er moet wel een basis zijn van plezier waaruit we staan te voetballen. Die is er nu niet.”

Haasnoot: ,,Nog geen man overboord”

Ook tegen VELO bleek dat het geval. Hoewel de Valkenburgers in het eerste kwartier nog aardig startten, sloop de negativiteit weer langzaam in de ploeg. ,,Uit een voorzet tikken ze tien minuten voor rust de 0-1 binnen. En dan gaan de koppen toch weer hangen”, zag Haasnoot.

,,In de rust zijn we eerlijk tegen elkaar geweest en tegen elkaar gezegd dat we, ook al hadden we het misschien niet, vertrouwen moesten uitstralen dat we het nog wel goed gingen maken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, hè?”

,,Hoe we nu spelen, straalt niks uit.”

De bezoekers kregen het in de tweede helft niet eens moeilijk tegen een opportunistisch spelend Valken ’68. De ploeg van Arie van Duijn kreeg zelfs het deksel op de neus uit een counter van VELO: 0-2. De Valkenburgers hebben nu uit drie duels nul punten vergaard. Erger nog: de geelhemden scoorden nog geen enkele keer en kregen en er vijf tegen.

Ommekeer
Voor Haasnoot en z’n teamgenoten zit er niks anders op dan uit te huilen en de focus weer te leggen op volgende week. ,,We zijn wel Valken ’68. We moeten werken met elkaar. Hoe we nu spelen, straalt niks uit. Hé, maar wat mij betreft is er nog geen man overboord. Volgende week spelen we tegen de nummer één van de competitie. Een mooi moment om voor de ommekeer te zorgen, toch?”

Foto: Saam de Mooij

Lees ook: Van Dam: ,,Het kan gebeuren dat het niet klikt”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Wie maakt de meeste goals?

Programma & Uitslagen

Za. 23 feb.
Scheveningen14.30VVSB
Noordwijk14.30ASWH
Jong FC Groningen14.30FC Lisse
DSO14.30Valken '68
VVSB (zat.)14.30Van Nispen (zat.)
Kagia14.30Koninklijke HFC
Quick Boys15.00Harkemase Boys
De Dijk15.00SJC
Jong Vitesse15.30Katwijk
Rijnsburgse Boys15.30Spakenburg
Zo. 24 feb.
Hillegom14.00Zaanlandia
ROAC14.00Teylingen
Foreholte14.00ESTO