Bij Manchester City gebruiken ze speekseltesten om te kijken hoe het met de wedstrijdstress van de spelers zit. Als ze zo’n test zaterdagmiddag bij de selectie van Valken ’68 hadden gedaan dan sprong bij een aantal spelers de cijfers in het rood. De ploeg van Arie van Duijn speelde in de topper tegen Die Haghe met spanning door het hele lijf. Op wat spaarzame momenten na, kwam het spel niet van de grond en de ploeg verloor dan ook terecht met 2-0.

Om hoop te houden op een eventueel kampioenschap in de Tweede Klasse had er zaterdagmiddag gewonnen moeten worden van Die Haghe. Het was het doel van de club die dit seizoen ook het vijftigjarig bestaan viert.

,,Ik wil nu niet eens over een doelstelling praten’’, vertelt Arjan Haasnoot na afloop. ,,Eerst maar eens een fatsoenlijke wedstrijd op de mat leggen. Zonder spanning erop. We hebben dit seizoen al complimenten gehad voor sommige potten, maar het beste heb ik dit jaar nog niet gezien. Er zit veel meer in dit team.”

,,Ach, op het veld hadden we ook al niets te vertellen.”

Die Haghe had zijn werk voorafgaand aan de topper goed gedaan. De ploeg waarbij er amper spelers te ontdekken waren onder de 1.85, kwam de eerste helft nauwelijks in gevaar. Met techniek, snelheid en vooral kracht werd Valken op afstand gehouden. Dat er met de brilstand gerust werd, was dan ook een klein mirakel voor de rood-gelen. Ballen werden van de lijn gehaald, Erwin van der Nagel had een paar goed reddingen paraat en vlak voor rust gooide Danny Boere ook nog zijn hoofd voor een enorm hard schot.

Verzet
Na rust kwam Valken als herboren de kleedkamer uit. Een offensief had moeten worden beloond met een penalty, maar de scheidsrechter gaf in plaats van een strafschop geel aan Timo Schaap voor een schwalbe. Een paar minuten later scoorde Die Haghe de 1-0 en was het Valkenburgse verzet gebroken.

,,Het zit ons dit seizoen in dat soort gevallen dan niet mee”, vond Haasnoot. ,,Die penalty en dan meteen het doelpunt. We moesten er een tandje erbij zetten en dat gebeurde niet. Na de wedstrijd hebben we dat ook tegen elkaar verteld. Dat kan gelukkig weer wel in deze groep.”

Na de woordenwisseling maakte een haast mystieke rust zich van de selectie meester. Oogcontact was genoeg om te communiceren. De nederlaag en het waarschijnlijk vervlogen kampioenschap hadden erin gehakt. Ruimte voor woede was er niet eens. ,,Ach, op het veld hadden we ook al niets te vertellen”, aldus Haasnoot. ,,We staan dankzij deze wedstrijd met beide benen op de grond en moeten eerst naar onszelf kijken.”

Zonder druk
Geen doelstellingen, geen stress om een kampioenschap. Helemaal terug naar de basis. Dat is wat Haasnoot wil. ,,Ik weet niet tegen wie we volgende week spelen. Maar je hebt zomaar kans dat we dan met 6-0 winnen. Spelen zonder druk gaat ons veel beter af. Dat hebben we al vaker laten zien.”

Die Haghe – Valken ’68 2-0 (0-0) 46. Laming 1-0, 67. Oualad

Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn, A. Haasnoot, M. van der Plas, Boere, De Mooy, Langeveld, J. van der Plas, Schaap, Van Delft, Van der Bent.

Archieffoto: Saam de Mooij