Even leek FC Rijnvogels het onmogelijke toch nog te presteren. Directe degradatie ontlopen door zelf te winnen in Harkema en SteDoCo en Huizen vlak voor de finishlijn te passeren. De Houdini-act mislukte. Rijnvogels kreeg de boeien wel los maar kon niet snel genoeg naar de oppervlakte zwemmen. Zelf won het ruim (1-3), maar de concurrentie deed dat eveneens en dus is het na één seizoen Derde Divisie al weer klaar.

Het is een bekend gegeven aan het einde van de competitie. Ploegen onderaan de ranglijst winnen ineens ruim van teams die al het gehele seizoen beter zijn. FC Rijnvogels deed het tegen een ongeïnspireerd Harkemase Boys, Maar SteDoCo en Huizen eveneens tegen respectievelijk VVOG en ODIN ’59. Na afloop was het lastig peilen hoe hard de klap aan was gekomen bij de spelers van de Katwijkse club. Wat overheerste was iets dat het midden hield tussen teleurstelling en berusting.

,,Ga je hem nog betalen aan het einde van de wedstrijd?”

Hein van Heek toonde zich na afloop realistisch. ,,Je houdt er wel al een beetje rekening mee. We degraderen niet vandaag. Ja natuurlijk op papier wel, maar we degraderen in die acht wedstrijden na de winterstop die we op rij verliezen.”

De thuisploeg leek de bezoekers niet al te veel in de weg te willen zitten in een laatste poging het hoofd boven water te krijgen. Trainer Henk Herder mistte door schorsingen en blessures liefst zeven spelers en wist dat woensdag de nacompetitie alweer begint. Harkemase Boys beperkte zich, tot groot ongenoegen van het thuispubliek, tot speldenprikken.

Arno Dijkstra verlaat geblesseerd het veld en krijgt een hand van ‘dader’ Bart de Groot

Voor de Katwijkers volgend seizoen geen reizen meer naar Harkemase Boys of derby’s tegen Quick Boys en Rijnsburgse Boys. Dan is het weer Smitshoek en Argon wat de klok slaat. Op basis van vandaag, maar ook een aantal andere wedstrijden eerder dit seizoen (thuis tegen IJsselmeervogels of uit tegen Quick Boys) lijkt het toch onnodig.

,,Volgens mij hebben we ook wel laten zien dat we dit niveau aankunnen. Maar niet 90 minuten lang steeds”, vond Van Heek. ,,De vorige wedstrijd [Rijnsburgse Boys, red.] was het hele seizoen in een notendop. In vier minuten voor en vier minuten na rust geven we die hele wedstrijd weg. Voetballend kunnen we absoluut mee met de andere teams in deze divisie. Alleen als je kijkt naar het aantal tegendoelpunten; daar gaat het mis. En dat ligt niet alleen aan de laatste linie. Maar aan een heel elftal. Verdedigen begint voorin.”

,,Als je eenmaal in zo’n mooie competitie zit dan wil je daarin blijven.”

,,Het verschil tussen de Hoofdklasse en de Derde Divisie is dat het op dit niveau allemaal direct afgestraft wordt. Nou ja behalve vandaag dan.” Met dat laatste had Van Heek niks te veel gezegd. Op slag van rust was de allergrootste kans voor Heine Uuldriks maar hij kreeg de bal bijna op de doellijn nog op de paal. ,,De assistent trainer van Harkema vroeg al: ga je hem nog betalen aan het einde van de wedstrijd?”, grijnsde Van Heek.

Opvallende afwezige bij Rijnvogels was doelman Peter Messemaker. De 35-jarige routinier was door Van Heek gepasseerd na een serie mindere wedstrijden ten faveure van Gert Jan Vlieland. ,,Deze wedstrijd ging nog ergens om. Had het nergens meer om gegaan dan hadden we Peter zeker laten spelen. Het aantal tegendoelpunten ligt ook niet aan hem, maar de laatste drie, vier wedstrijden vonden we hem een onzekere indruk maken.”

Voor Rijnvogels zit het seizoen erop. Er rest niks anders dan zich te herpakken en met een sterk vernieuwde spelersgroep volgend jaar in de Hoofdklasse weer een gooi te doen naar een (periode) titel. ,,We zijn min of meer per ongeluk gepromoveerd. Maar als je eenmaal in zo’n mooie competitie zit, dan wil je daarin blijven. Daar komen we een aantal punten tekort voor.”

Harkemase Boys – Rijnvogels 1-3 (0-1). 10. Spierdijk 0-1, 53. De Vlugt 0-2. 55. Bouius 1-2, 77. Van Duijn 1-3

FC Rijnvogels: Vlieland, Ampong, Ten Hoope, Spierdijk, Zandbergen, De Vlugt (87. Van Veen), Van der Breggen, Van der Stoep, Havenaar (35. Beijersbergen), Dijkstra (60. Van Kruistum), Van Duijn

Foto’s: Stefan Rijnders


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen