De afgelopen seizoenen speelde FC Rijnvogels zich van het ene naar het andere succes. Met als hoogtepunt het bereiken van de Derde Divisie in mei, toen de ploeg van Hein van Heek ten koste van ACV promotie afdwong. Op de Kooltuin werd er dan ook reikhalzend uitgekeken naar het openingsduel tegen medepromovendus VVOG.  Het debutantenbal eindigde voor de thuisploeg echter in een deceptie, omdat het de nodige mogelijkheden op een voorsprong om zeep hielp, waarna de Harderwijkse formatie wel tweemaal keihard toesloeg.

Het zag er met name direct na de pauze goed uit voor de thuisploeg, die met vier nieuwelingen aantrad. Het wachten was in die fase eigenlijk op de 1-0 beaamde verliezend coach Hein van Heek. Er rolde echter een heel ander scenario uit de bus, toen Jeremy de Graaf na 56 minuten de 0-1 liet noteren. De jacht op de gelijkmaker leverde in de slotfase nog meer ongerief op voor de gastheren die na tachtig minuten definitief naar het canvas gingen na een tweede Harderwijkse treffer.

,,Voor de pauze vond ik het een gelijkopgaand duel waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Daarna kwamen we uitstekend uit de kleedkamer en leek de 1-0 slechts een kwestie van tijd”, draaide Van Heek de beelden na afloop nog een keer voor zichzelf terug. ,,Een onnodige nederlaag. We verzuimen gewoon om te scoren en prompt doet VVOG dat wel. Nota bene na een counter nadat we opnieuw de kans kregen om op 1-0 te komen. Tja, als je zelf niet scoort doet de tegenstander het wel”, vervolgde een teleurgestelde oefenmeester.

van duijn                                              Jaap Van Duijn  leidde ongewild de 0-1 in

De 56e minuut bleek na afloop dan ook cruciaal. ‘Boosdoener’ Jaap van Duijn verspeelde de bal in kansrijke positie simpel, waarna het speeltuig in een mum van tijd aan de overzijde bij Jeremy de Graaf belandde, waarna de linkspoot zijn actie in de zestien met een knappe lob over de kansloze Peter Messemaker afsloot.

Onnodig omdat met name Rob Zandbergen (tweemaal) en Romano van der Stoep (zijnet) even daarvoor dicht bij de 1-0 waren geweest. Allemaal in een fase waarin VVOG leek te wankelen.  En dat alles na een eerste bedrijf waarin beide ploegen qua kansen gelijk op gingen. Voor de thuisploeg was Thom de Vries nog het dichts bij een treffer. Diens inzet uit de draai rolde echter net voorlangs, waarna Jaap van Duijn alsnog een voetje tegen de bal kreeg. Arbiter Serik oordeelde echter dat Van Duijn buitenspel stond, hetgeen terecht was, zodat de brilstand op het bord bleef staan.

rijnvogels #18 stuit op keeper                           Invaller Arno Dijkstra stuit in de blessuretijd op keeper  Koornberg van VVOG

Na de 0-1 maakte Thom de vries al snel plaats voor Niels van Veen, waarna een andere nieuwkomer, Jop Verhagen plaats maakte voor Jim Havenaar. Met vers bloed in de frontlinie zette de thuisploeg de jacht in op de gelijkmaker. Zonder resultaat overigens, waarbij men het handenbindertje De Graaf dankbaar mocht zijn dat de schade nog niet verder opliep. De spits slaagde erin om voor een leeg doel alsnog te missen, zodat een remise nog altijd tot de mogelijkheden behoorde. ,,Toch hanteerden we vandaag te vaak de hoge bal voor het doel. Daar heerste hun boomlange centrale verdedigingsduo, terwijl hun keeper ook een dijk van een wedstrijd speelde. We hadden het in de combinatie over de grond moeten zoeken, maar dat kwam er niet voldoende uit”, treurde Van Heek in zijn nabeschouwing.

Harde voetbalwetten
Welgeteld twee minuten nadat Wouter Soomer plaats had gemaakt voor nog een aanvaller was het gedaan met de thuisploeg. De ruimtes op het veld werden steeds groter en dat leverde VVOG-invaller Hein Kort van dichtbij een schietkans op die hij niet onbenut liet.  Daarmee was het na 80 minuten einde oefening voor FC Rijnvogels, dat in de persoon van Arno Dijkstra nog een uitstekende mogelijkheid kreeg om in blessuretijd nog iets terug te doen. Eén-op-één met goalie Koornberg kwam laatstgenoemde opnieuw als overwinnaar uit de strijd. Het was illustratief voor een duel waarin FC Rijnvogels kennis maakte met de harde voetbalwetten die gelden op een hoger niveau.

FC Rijnvogels – VVOG 0-2 (0-0) 56. 0-1 De Graaf, 80 0-2 Kort.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, Wijmer, Joey Zandbergen, Soomer (79. Dijkstra), Rob Zandbergen, Van der Horst, Van der Stoep, Verhagen (70. Havenaar), De Vries (61. Van Veen), Van Duijn.

Foto’s: Kooltuinstrijders