De vraag was snel gesteld: of Nigel Hardenberg zijn transfer naar SJC misschien in rapvorm met z’n nieuwe Noordwijkse fans wilde delen? ,,Liever laat ik deze transfer even iets meer gericht zijn op het voetbal, dan de zaken daarbuiten”, was zijn goed doordachte antwoord. Hardenberg, rapper in z’n vrije tijd, wil zich weer met z’n voeten in de kijker spelen. En niet alleen maar ‘die aanvaller zijn die FC Emmen elimineerde’ in de KNVB-beker. 

Het gaf hem een half jaar geleden wel z’n ‘moment of fame’ in de landelijke media. Z’n freestyle-rap, na die verrassende overwinning van ODIN’59 op de eredivisionist (1-3), ging viral. Hij genoot ervan, honderd procent. Maar de aanvaller is meer dan alleen die twee treffers van zijn voet die avond.

Het klinkt een beetje als het Maikey Parami-verhaal. De aanvaller van VVSB werd in 2016 beroemd in eigen land nadat hij de winnende had gemaakt tegen FC Den Bosch in de kwartfinale van de KNVB-beker. Nadat hij in een interview na afloop vertelde dat hij de dag daarna weer ging werken bij de HEMA als stagiair, werd de buitenspeler van de Noordwijkerhouters constant geconfronteerd met dat vraaggesprek.

,,Het mag geen geheim zijn dat ik SJC ook wel als een opstapje zie.”

Misschien wilde Hardenberg die cultstatus wel voor zijn. Een nieuwe uitdaging in een nieuwe omgeving en een nieuwe kans om zich op voetballend gebied te onderscheiden. ,,Daarom heb ik onlangs aangegeven ODIN’59 na drie mooie seizoenen te willen verlaten. Via via raakte ik daarna in contact met Florian Wolf, de nieuwe trainer van SJC. Hij vertelde zijn plannen met de club en daar kon ik mij wel in vinden.”

Met zijn huidige ploeg uit Heemskerk won hij uitgerekend afgelopen zaterdag in Noordwijk van zijn nieuwe werkgever. De rappe buitenspeler scoorde nota bene drie keer. ODIN’59 won met 2-4 op de Lageweg en zette SJC daarmee vaster op de vijftiende plek. Tien plekken lager dan zijn huidige ploeg. Ranglijsttechnisch gezien is de overstap van Hardenberg dus helemaal niet zo logisch.

,,Maar ik kijk naar het grotere plaatje”, verduidelijkt Hardenberg zijn intenties. ,,Het mag geen geheim zijn dat ik SJC ook wel als een opstapje zie. Je kan je als voetballer meer in de kijker spelen, wanneer je in de Bollenstreek voetbalt. Ik wil laten zien dat ik een hoger niveau ook nog aankan. De Tweede Divisie bijvoorbeeld.”

Die stap lijkt met SJC onmogelijk. De club staat vijftiende en presteert al op de toppen van haar kunnen. Toch denkt Hardenberg dat de Noordwijkers onder Wolf misschien wel kunnen verrassen. ,,Florian is een trainer met een goede visie op het voetbal. Hij is recht voor z’n raap. Dat vind ik fijn aan een trainer. Hij weet precies wat hij wil.”

,,Als ik een scherp en goed seizoen draai, kom ik volgend jaar ook wat lekkerder binnen.”

Z’n toekomstige ploeggenoten hebben zaterdag dus op pijnlijke wijze al kennisgemaakt met de vleugelspeler. ,,En ik begon nog op de bank. Ik geloof dat ik daarna wel aardig heb kunnen laten zien waartoe ik in staat ben”, lacht Hardenberg, met gevoel voor ironie.

,,Als ik een scherp en goed seizoen draai, kom ik volgend jaar ook wat lekkerder binnen. Ploeggenoot Billy Tavares gaat ook naar SJC. Aan hem heb ik ook al gevraagd wat zijn indruk van de club was. Daarnaast ken ik Tom Broekhuizen nog van onze tijd in Lisse. Ik vertrouw erop dat we echt een leuk team gaan krijgen.”

Iets nieuws
Het plezier, de streek en het gevoel zich weer te kunnen onderscheiden, maakt tezamen dat Hardenberg met volle overtuiging in het SJC-bootje wil stappen. ,,Bij FC Lisse heb ik niet helemaal eruit kunnen halen wat ik wilde. Ik ben toen voor het financiële plaatje naar OFC gegaan, daar ben ik eerlijk in. Bij ODIN’59 heb ik het plezier weer teruggevonden. Nu is het weer tijd voor iets nieuws.”

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘‘Koning Winter’ probeert ook buiten het veld de beste te zijn: ,,Terugkeren op het hoogste niveau”’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)