Aanstaande zondag 17 juli staat hij weer op het programma: De Tien van Noordwijk. Met 2000 deelnemers is dit hardloopevenement de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste uit de regio. Drie jaar geleden werd de eerste editie gehouden onder de vlag van de Edwin van der Sar Foundation, die zich inzet voor mensen met hersenletsel.

Van bijna 800 lopers in de eerste editie, is het vervolg op de Liptonice Run een waar succes gebleken in een tijd dat hardlopen ongeveer uit zijn voegen barstte. Over drie dagen is alweer de 4e editie en deze belooft nog leuker en beter te worden. Het is niet voor niets dat de Edwin van der Sar Foundation zich heeft verbonden als organisator. ,,Door middel van bewegen blijft je brein en lichaam fit en dat verkleint weer de kans op hersenletsel”, verklaart Maurice Brederode, directeur van de foundation en organisator van de loop samen met NSL (Noordwijkerhoutse Strand Lopers), de link.

,,De teller staat al bijna op die 2000 lopers, dus dat gaan we wel halen”, vervolgt hij. ,,Ik verwacht op het laatste moment nog veel kinderen. Dat was voorgaande jaren ook zo. Ouders die hun kinderen meenemen, kijken vaak het weer aan en beslissen dan of ze hun kroost ook mee laten lopen. Dat zijn er toch ook nog een paar honderd. Er wordt goed weer voorspeld, dus dat maakt het extra sfeervol. Als de hele boulevard vol staat, geeft dat stimulans aan de lopers.”

De route is ten opzichte van vorig jaar weer iets veranderd. Na de ingrijpende wijzigingen, wordt er dit jaar meer op de weg gelopen dan op het fietspad en de scherpe knik bij “De Duinrand” is ook uit het parcours gehaald. Tenslotte is het in de laatste kilometer vanaf de Oorlogsweg rechtsaf de Bosweg op en dan direct weer naar rechts via het pad naar de Zeereep toe. Nog een bochtje naar links en dan via de zeereep rechtdoor de boulevard op voor de finish. De route van de 5 kilometer is onveranderd gebleven.

Net zoals de afgelopen jaren staan dus twee afstanden op het programma. De tien kilometer en de halve afstand. Voor de kleintjes staat er ook weer een Kidsrun (1840 meter of 3680 meter) op de rol. Brederode voorziet bovendien een snellere tijd dan vorig jaar, toen 30.40 minuten de winnende chrono was. Een zeer goede tijd voor een recreant. Zondag verwacht Brederode een nog snellere tijd. ,,We hebben de passage die omhoog gaat eruit gehaald. En op de startlijst staan een aantal snelle lopers.”

Edwin3

Van der Sar vorig jaar in de stromende regen in actie

Dat komt mede omdat het evenement geen concurrentie heeft van andere loopjes in de buurt. ,,Atleten komen echt van ver. Dat geeft alleen maar aan dat we goed bekend staan.” Dat komt mede door de goede faciliteiten die er worden geboden. Zo kunnen de lopers zich omkleden in het chique theater De Muze en wordt er een fraai parcours voorgeschoteld door de duinen en over de boulevard. Bredenrode roept voetbalteams ook op om mee te doen. ,,Het is toch de ideale voorbereiding voor een trainer om te kijken hoe iedereen ervoor staat?”, stelt hij.

Nog een noviteit is de bezemwagen, die deze keer wordt gevormd door een tiental duofietsers (een valide fietser, samen met iemand die in dit geval hersenletsel heeft). Brederode heeft voor volgend jaar alweer een nieuw idee in zijn hoofd. ,,Als dit goed gaat, willen we kijken of we handbikers kunnen mee laten doen. De passage door het zand was altijd een obstakel. Die is nu weg. We gaan dat eens rustig bekijken.”

Uiteraard is de naamgever er zelf ook bij. Edwin van der Sar komt zondagochtend terug van vakantie uit Cuba en zal met het hele gezin acte de présence geven. Zoals hij ieder jaar doet. ,,Edwin vindt zelf sporten nog altijd het leukst. Hij past voor de Tien van Noordwijk zelfs zijn vakantie erop aan. Hij loopt de langste afstand en zijn vrouw de vijf kilometer.” Brederode verwacht misschien nog meer ex-sporters, maar zeker is hij daar niet van. ,,Die beslissen op het laatste moment. Dat is altijd een verrassing.”

De normale inschrijving is al gesloten, maar er kan tot vrijdag nog ingeschreven worden via deze link: https://openentry.riytechnologies.com/nl//?id=qDPmTqVZ1kyMTs-nkzQNrw. Op vrijdag en zaterdag kan er nog worden ingeschreven bij De Muze. Van iedere inschrijving gaat twee euro naar de Edwin van der Sar Foundation.

Tijden

10.00 uur – KidsRun

10.45 uur – Prijsuitreiking KidsRun & aansluitend warming up 5-10 km

11.00 uur – Start 10 kilometer

11.20 uur – Start 5 kilometer

12.00 uur – Prijsuitreiking 5 en 10 km

Foto’s: organisatie


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)