De Derde Divisie is voor SJC één groot avontuur. Nieuw op de zaterdag, nieuw op het één na hoogste niveau van Nederland. De eerste testcase van het seizoen mondde uit in een verliespartij in Friesland. In Harkema waren de plaatselijke boys met 3-2 te sterk voor de Noordwijkers. Goed, het was een nederlaag, maar wel een nederlaag met perspectief.

Want waar vooraf het krachtsverschil nog als redelijk groot werd geacht, daar bewees SJC het tegenovergestelde. Althans dat beweerde aanvaller Melvin van Stijn. De nieuwkomer van Ter Leede kwam na een uur spelen het veld in en bewees direct z’n waarde met de 3-2. Verder dan dat kwam SJC niet, daar waar het wel had gekund, vond de 21-jarige voetballer.

,,Toch merkte ik wel het verschil met de Hoofdklasse. Iedereen handelde sneller, werkte harder. Maar ik vond Harkemase Boys eigenlijk best wel tegenvallen. Ik had volle druk van ze verwacht. Toen ik erin kwam, viel dat me tegen. Zelfs na de rode kaart van Jordy Groot, tien minuten voor tijd, gaven ze geen druk.”

,,Daar moeten we nog een plan voor bedenken.”

Zo leek de nederlaag, een nederlaag met perspectief, ook al kocht SJC daar zaterdag even niks voor. ,,Als je van te voren naar het statuur van de beide clubs kijkt, dan verwacht je een groot krachtsverschil. In dat geval hebben we ons toch aardig kunnen laten zien.”

Plannetje
Wel erkende de voetballer uit Sassenheim dat ook in Friesland het manco achterin lag. Iets waar trainer Sjaak Polak in de voorbereiding zijn zorgen over uitsprak. Dat die linie ook in Harkema het zorgenkindje was, bevreemde de voetballer een beetje. ,,Want we hebben er wel de spelers voor om het goed dicht te houden. Daar moeten we nog een plan voor bedenken. We moeten meer samenwerken om zo het aantal tegengoals te beperken.”

In Friesland leek de openingsfase voor de bezoekers, maar zagen ze de thuisploeg de 1-0 maken. Vrij rap na de openingsgoal bracht Tom Duindam de stand op 1-1. SJC kon amper honderdtwintig seconden genieten van de gelijkmaker. Vanaf de penaltystip maakte Jesse Renken de 2-1. ,,Die 2-1 vertelde het verhaal. Een terechte penalty overigens, maar totaal onnodig.”

Eerste goal in de 3e divisie⚽️💪🏽

Een bericht gedeeld door Melvin (@melvinvanstijn) op

In de tweede helft werd Van Stijn na een uur in het veld gebracht voor Dario Lovecchio, die zelf in de eerste helft al dichtbij een treffer was, maar zijn schot op de lat zag belanden. Met minder dan tien minuten in de benen op het veld verzilverde de buitenspeler een afgeslagen corner. Het was de 3-2 in de wedstrijd. Daarna vielen er ook geen goals meer in Friesland.

,,En toch bleef Harkemase Boys de lange bal spelen op hun rechtsbuiten. Ook na de 3-2. Daardoor kende de wedstrijd veel ‘omschakelmomenten.’ Ik had het gevoel dat ze een soort bang voor ons waren. Maar misschien is dat ook onze verdienste geweest?” vroeg de aanvaller het zich hardop af.

,,Ik leefde daar als een koning, maar wist dat ik de eerste twee weken van de voorbereiding van SJC zou missen.”

Voor Van Stijn waren het z’n eerste officiële minuten in de hoofdmacht van SJC en ook in de Derde Divisie. Omdat de Sassenheimer deze zomer een aantal weken in Amerika resideerde, had hij niet verwacht dat hij nu al minuten zou maken in een zwart-wit shirt.

Voorbereiding
,,In de laatste weken zat ik met gemengde gevoelens in Amerika. Ik leefde daar als een koning, maar wist dat ik de eerste twee weken van de voorbereiding van SJC zou missen. De groep die toen al begon met trainen, had logischerwijs voorrang bij de trainer. Ik begon ook met mijn eerste trainingen in SJC 2.”

De aanvaller liet zich in diezelfde voorbereiding al wel gelden met een goal tegen Jodan Boys en zag z’n harde werken worden beloond met een invalbeurt in Friesland. ,,Dit seizoen ga ik er volle bak voor om basisspeler te worden. Ik wil aan iedereen laten zien dat ik het niveau aankan. Voor mijn gevoel vorm ik al een lekker duo met Tom (Duindam red.). We hebben een goede klik.”

Harkemase Boys – SJC 3-2 (2-1) 22. De Vries 1-0, 33. Duindam 1-1, 35. Renken (pen.) 2-1, 60. Bouius 3-1, 69. Van Stijn 3-2

Rood: Groot (SJC, 2x geel)

SJC: Haasnoot, Van Toor (56. Kloppert), Kapata, Broekhuizen, Al Tamimy, Groot, Strojil (46. Van der Zalm), Van Dijk, El Baouchi, Duindam, Lovecchio (69. Van Stijn)

Archieffoto: Johanna Wever

Samenvatting: Harkemase Boys – SJC (Beelden: Harkemase Boys TV)