Dani van der Moot kreeg geen tijd om te acclimatiseren bij Rijnsburgse Boys. De spits moest er gelijk staan. De 22-jarige Zaandammer werd pas laat in de transferwindow gehaald, begin september, maar eiste direct z’n plekje op in de aanvalslinie van de Rijnsburgers. Gekomen met een labeltje om z’n nek als een makkelijk scorende spits, bleef hij tot eind september doelpuntloos. Tot zaterdag, toen hij direct ook maar een hattrick maakte in de uitwedstrijd tegen Scheveningen (2-5).

Van der Moot had stiekem de druk ook wel gevoeld van het ‘droog staan’. Een spits wordt beoordeeld op z’n treffers, weet hij ook. ,,Tegen Jong Volendam had ik een paar kansen gemist, die er normaal gewoon in moeten. Misschien is het onbewust wel wat gaan knagen aan mij. Toen de eerste er namelijk in lag tegen Scheveningen, voelde ik dat er wat van mij afviel.”

Verrassing
De twintiger was in zijn generatie een groot talent bij PSV. Tot een doorbraak in Eindhoven kwam het niet. Ook een verhuur naar FC Utrecht liep op niks uit. Bij FC Volendam leek z’n talent weer boven te komen drijven. In een seizoen bij de beloften van de oranjehemden kwam hij tot 21 treffers in 15 duels. Toch bleek het niet genoeg voor een contract bij de eerstedivisionist.

,,Je hoorde het in de media, je las het in alle voorbeschouwingen.”

Z’n transfer naar Rijnsburgse Boys kwam voor velen als een verrassing. De verwachtingen, mede vanwege z’n goede seizoen bij Jong Volendam, dat met Van der Moot promoveerde naar de Tweede Divisie, waren daarom hooggespannen. ,,Dat is nooit zo richting mij uitgesproken. Ik hoop alleen bij Rijnsburgse Boys ook zo veel mogelijk te scoren.”

Tegen Scheveningen liet hij in z’n neusje voor de goal zien. De Rijnsburgers kwamen op Sportpark Houtrust nog wel op achterstand. Oud-FC Lisse-spits Rowdy van der Putten bracht de thuisploeg na amper vijf minuten voetbal aan de leiding. Dat was voor Scheveningen pas de eerste treffer van het seizoen in de Tweede Divisie.

Positiespel
,,Dat hadden wij ook wel door als selectie”, geeft Van der Moot toe. ,,Je hoorde het in de media, je las het in alle voorbeschouwingen. We wilden er voor waken dat Scheveningen juist tegen ons weer ging scoren. En na een minuut of zes lag hij er al in bij ons. Toen dacht ik eventjes: ‘wordt het zo’n dag, dat uitgerekend nu alles bij hun op z’n plek valt?’ Later in de wedstrijd kwamen we voor een tweede keer op achterstand, maar toen hadden we al wel laten zien dat we qua positiespel en kwalitatief beter waren.”

Aan de hand van Van der Moot en de ook sterk spelende Jeroen Spruijt overklaste Rijnsburgse Boys de ploeg uit Scheveningen. Dankzij drie treffers van Van der Moot, een goal van Spruijt en een rake vrije trap van Marc Magan werd het uiteindelijk 2-5 in het kustdorp.

,,Dit Rijnsburgse Boys is een elftal met specifieke kwaliteiten.”

Vooral de fijne samenwerking tussen Spruijt en de Zaandammer viel op. ,,Ik kom zelf vaak in de bal als spits. Daardoor krijgen de middenvelders de kans om diep te gaan. Niet alleen Jeroen, maar ook Joël Tillema. Die loopacties zijn moeilijker te verdedigen dan een statische spits voorin.”

Geen conclusies
Met de 2-5 overwinning in Scheveningen en de midweekse bekerwinst tegen Noordwijk, heeft de ploeg van Henk Wisman een goede week achter de rug. Een week waarop de ploeg vooruit kan borduren. Maar om aan de resultaten van de afgelopen week gelijk een conclusie te verbinden, vindt Van der Moot te vroeg.

,,Ik had het ook in het interview met FOX Sports gezegd: ‘we hebben voetballend een leuke ploeg’. We moeten dit spel, wat we tegen Scheveningen hebben laten zien, met loopacties, echt ons eigen gaan maken. Dit Rijnsburgse Boys is een elftal met specifieke kwaliteiten. En of ik er dan 20 of 25 maak of minder, dat maakt me niet uit. Afgelopen dinsdag maakte Joël er drie, dat is ook prima. Het gaat meer om de samenhang in de ploeg. Als die goed is, kan het een leuk seizoen worden.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Niveau Teylingen en weersomstandigheden gaan hand in hand’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)