Jan Zoutman keert zaterdag voor het eerst in een officiële gelegenheid terug op De Westmaat. De succescoach won de laatste twee titels met ‘de Rooien’ in 2010 en 2011. Nu gaat hij als coach van Quick Boys proberen de goede reeks van de Katwijkers door te zetten en de titelkandidaat pootje te lichten.

Krijgt Zoutman misschien wel een staande ovatie in het verwende voetbaldorp Spakenburg? ,,Haha, nou dat weet ik niet. Ik ben er al overigens een paar keer terug geweest. Een keer met Jong FC Twente voor een oefenwedstrijd. En een aantal keer voor het plezier.”

,,En de ontvangst is altijd allerhartelijkst. Ik heb er echt een paar goede kennissen aan overgehouden waar ik nog regelmatig contact mee heb. Mijn vrouw gaat zelfs wat eerder naar Spakenburg. Die gaat eerst een rondje doen in het dorp en bij wat mensen langs.”

De Mijdrechtenaar kijkt logischerwijs met veel tevredenheid terug op z’n tijd aan het vissersdorp. ,,Een hele mooie tijd. Als het slecht gaat is het echt crisis, maar als het goed gaat, dan merk je dat ook direct.” Met twee titels op rij is Zoutman de laatste die de Rooien een titel bezorgde. Een held voor het leven op De Westmaat.

,,Dat is aan Gert Aandewiel om daar de komende tijd goed op te anticiperen.”

Hij wil hetzelfde bereiken met Quick Boys. Maar dat lijkt er dit seizoen niet meer in te zitten. De promovendus uit Katwijk begon slecht aan het seizoen, maar is door een reeks overwinningen opgeklommen naar plek negen en een goede uitgangspositie in de tweede periode.

,,Wij kunnen het iedere ploeg lastig maken. Dat hebben we wel bewezen. Maar we zijn te wisselvallig geweest. Mindere wedstrijden hebben we niet weten te winnen. Daarvoor is het niveau te hoog. IJsselmeervogels is voetballend één van de betere ploegen. Samen met nog een handjevol teams.”

Aandachtspunt
Vooral het gebrek aan goals is al lang een hot item. ,,En dat merken de spelers ook. Dan wordt het te gehaast en geforceerd. En dat was vorige seizoen ook al een beetje zo, maar toen hadden we iemand die er op de belangrijke momenten eentje inschoot.”

Vooral vanaf het middenveld is er zelden iemand die doorkomt en scoort. ,,Dat is wel een aandachtspunt. Phillipe Den Hartig pakt dat nu als buitenspeler goed op. Maar dat kan en moet beter. Dat is aan Gert Aandewiel om daar de komende tijd goed op te anticiperen.”

Door de slechte resultaten, met twee dikke zeperds tegen VVOG en Rijnsburgse Boys als dieptepunt, is Zoutman afgestapt van zijn zo succesvolle basisteam van vorig seizoen. ,,We dachten dat VVOG een incident was, maar dat bleek dus van niet. Dan moet je daarmee aan de slag. Dat hebben we wel gedaan. Maar de mentale weerbaarheid is een puntje van zorg. De laatste weken gaat dat weer beter. De jongens hebben dat goed opgepakt.”

Uitleg
Toch… Milan Hoek en Delano A Cohen spelen al een hele tijd niet. Evenals Robbert Steemers. De oefenmeester legt uit waarom niet. ,,Milan heeft z’n kansen gehad, maar hij moet verbeteren in assists en goals. Alleen Milan heeft een bepaald spel en dat is moeilijk te veranderen. Maar hij is er hard mee bezig. Die komt er aan. En hij heeft een perfecte mentaliteit. Als hij er moet staan, kan ik altijd een beroep op hem doen.”

Hetzelfde geldt voor Robbert Steemers. Bij Ter Leede was hij jarenlang de man. Nu is dat op Nieuw Zuid een stuk minder.  ,,Ja, maar daar was het systeem en het spel meer op hem afgestemd. Dat is bij Quick Boys toch anders. Hij is in het begin wat geblesseerd geweest. De minuten die hij heeft gemaakt was die alweer belangrijk met een goal tegen DVS’33.”

,,Op een gegeven moment moet je ook jongens belonen die het goed doen op trainingen en in het tweede. Jesse Driebergen doet het nu niet onaardig. Ik zeg niet perfect. Hetzelfde geldt voor Mo Mahmoed.”

Captain
Het grootste gemis is waarschijnlijk aanvoerder A Cohen. Die brak vorig seizoen zijn kuitbeen, leek op de weg terug, maar z’n rentree lijkt langer te duren. ,,We hebben met Delano een plan opgesteld om hem helemaal fit te krijgen na de winterstop. De gok om hem te laten spelen tegen Rijnsburg pakte verkeerd uit. Daar moet je als trainer ook de verantwoordelijkheid voor nemen. Delano moet veel spelen en heeft er niets aan om op de bank te zitten. Hij komt terug van een zware blessure. En tussen fit en wedstrijdfit blijkt toch nog een groot verschil te zitten. Maar dat komt wel goed.”

Dan is er nog de blessure van aanwinst Jason Oost. ,,Oost verwacht ik voor de winterstop niet terug. Hij heeft een scan gehad en daaruit kwam geen hernia. Maar daardoor is de pijn niet weg. Jason wordt nu intensiever behandeld ook op de club daarvoor.”

,,Ik ben ook benieuwd hoe FC Lisse reageert op de tik van afgelopen week.”

In anticipatie daarop liet Zoutman twee spitsen meetrainen de afgelopen weken. Een daarvan is alweer vertrokken. ,,Diangi Matusiwa kon in België meetrainen bij een club. Dus die is weg.” Maar Herman Kabasele, die eerder dit seizoen ook al meetrainde, is wel een serieuze optie. ,,We testen hem tot de winterstop. Dan hebben we een goed beeld en nemen we een beslissing.”

Met Vogels en FC Lisse nog voor de boeg wacht nog een loodzwaar programma. Wil Quick Boys nog iets van het jaar maken moeten minimaal vier punten volgen. In de tweede periode staat de ploeg er namelijk goed voor.

,,En dat kan. We waren in de beker gelijkwaardig aan IJsselmeervogels. Zij waren iets doortastender en iets verder. Het zal opnieuw een wedstrijd worden van twee ploegen die willen voetballen en willen scoren. Dat is altijd leuk voor het publiek. Ik ben ook benieuwd hoe FC Lisse reageert op de tik van afgelopen week. Ook tegen die ploeg werden we niet weggespeeld, maar ook zij waren vaster.”

Foto’s: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude