Bij het ‘Ideale elftal van..! laten we iedere maand een prominent uit de regio zijn of haar favoriete elftal aller tijden samenstellen. In deze zevende editie mag de 51-jarige voorzitter van Ter Leede Ronald Vonk zijn ideale elftal kiezen.

Voor Vonk bestaat er maar een club en dat is Ter Leede. Vanaf zijn zevende jaar is hij al lid van de Rood-Gelen. Het woord ‘overstap’ kwam niet voor in zijn woordenboek. Toen hij zestien jaar was, begon hij reeds in verschillende rollen als vrijwilliger bij de club. Ook zijn twee dochters Bo en Noa zijn ingeburgerd bij de club. Zijn oudste dochter Bo speelde tot dit seizoen bij de jongens JO17-1. Inmiddels is ze verkast naar ADO Den Haag, maar bij Ter Leede traint ze nog meisjes onder-15. Zo blijft Bo thuis bij de club. Zijn jongste dochter Noa speelt ook tussen de jongens, bij JO 15-1.

Debuut
Vonk zelf speelde vanaf 1973 in de jeugd. Van de E4 van Ter Leede tot aan de A1 toe. Doorgroeien naar het hoogste niveau is altijd zijn streven geweest. In 1984 debuteerde hij in het eerste elftal, toen nog spelend aan de Menneweg.

Zijn eerste trainer bij Ter Leede was de Lissenaar Jan Faas. Verder trainde hij onder Henk Spaan, Dick Blijleven, Willem van Harskamp en Freek Rienks om er een aantal op te noemen. De positie van Vonk op het veld was op de rechterflank. Namen als Edward van der Putten, Luuk van der Hoeven, Marcel Bremmer, Peter Scheltus en Mario Faber waren spelers waar Vonk mee samenspeelde.

Vonk is inmiddels drie jaar met verve voorzitter van Ter Leede. Van 1999 tot 2005 was hij al bestuurslid en verantwoordelijk voor de portefeuille ‘voetbaltechnische zaken’.  Dat hij nu voorzitter van Ter Leede is, vindt hij een grote eer. Na het overlijden van Jan Schoen nam Jaap Wijntjes de honneurs waar als voorzitter. In december 2014 nam Vonk het stokje over van Wijntjes en begon het voorzitterschap voor hem.  

‘Favoriete Elftal’
Vorig jaar hing Vonk pas zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Hij voetbalde zelf 42 jaar en tot zijn 49e in de selectie van Ter Leede. Hij werd dan ook op een grootse wijze uitgeleid door het derde elftal, waarin hij jarenlang zijn wedstrijdjes speelde. Als favoriet elftal kiest Vonk voor het team dat begin jaren 90 tweemaal achtereen kampioen werd onder trainer Willen van Harskamp.

Keeper: Arco Korpershoek
,,Arco was in mijn ogen een echte teamspeler. Hij was een hele goede lijnkeeper en zeer sterk in de lucht. Hij was ook heel goed in de snelle spelhervattingen, zodat wij gelijk gevaarlijk konden worden in de tegenaanval. Een perfecte keeper met een hele goede trap die ook heel zuiver was. Arco kwam op het goede moment bij ons spelen, omdat hij veel ervaring met zich mee bracht na zijn tijd bij Rijnsburgse Boys. Arco kun je vergelijken met Piet Schrijvers.”

,,Ik had hem liever mee als tegen in het veld”

Linksback: Willem-Pieter Keuning
,,Een technisch begaafde speler uit de eigen jeugd van Ter Leede. Willem-Pieter viel altijd op door zijn fantastische sliding, omdat hij daar een enorme goede timing in had. Ook aanvallend langs de flank lag zijn kracht waar dan veel gevaar uit voort kwam. Bovendien was hij een betrouwbare verdediger.”

Laatste man: Jeroen Desar
,,Laatste man bij ons was Jeroen Desar. Jeroen kwam over van UVS. Jeroen was een echte leider en een top aanvoerder die wij nodig hadden als team. Jeroen was echt een voorbeeld voor ons. Altijd voorop in de strijd en een speler die een wedstrijd kon lezen en dat op het juiste moment ook aangaf in het veld. Hij was ook het verlengstuk van de trainer. Jeroen is super belangrijk geweest toen hij bij ons speelde.”

Voorstopper: Marco Verbee
,,Daar heb ik ongeveer mijn hele jeugd mee gevoetbald. Marco was spijkerhard en had ook een enorm loopvermogen. Hij trok vaak mee naar voren toe. Een mannetje uitschakelen was een van zijn grote kwaliteiten. Een hele vervelende voetballer om tegen te spelen. Ik had hem liever mee als tegen in het veld. Veel plezier beleefd met Marco.”

Rechtsback: Peter Natzijl
,,Eigenlijk was Peter te goed om hem rechtsback te zetten, wat hij trouwens wel goed deed. Peter had een verfijnde techniek die je ook op het middenveld goed kon gebruiken. Hij stond wel eens op die positie en dan viel gelijk op dat hij een enorm loopvermogen had. Hij had ook altijd het overzicht en dat was mooi om te zien in het veld. Een beetje flegmatisch, dat hoorde een echt bij Peter.”

,,Ik denk dat hij nooit een sliding heeft gemaakt in zijn loopbaan”

Linkshalf: Peter Kling
,,Ik kan me nog herinneren dat Peter soms linksback stond, maar ik zet Peter op het middenveld op de linkerkant. Peter bracht altijd veel evenwicht in het elftal als middenvelder op die plek. Mooi aan Peter was dat hij aanvallend dacht, maar ook nog eens spijkerhard kon verdedigen. Hij ging altijd voorop in de strijd samen met Marco Verbree. Goede linkspoot was Peter trouwens.”

Mid-mid: Mario Faber
,,Een Leidenaar die van UVS kwam. Een fameuze zaalvoetballer, maar paste ook erg goed bij ons in het elftal. Hij had de fantastische kwaliteit, dat je hem in de dekking kon aanspelen en hij was ook nog eens tweebenig. Hij had een goede lange pass en maakte veel doelpunten uit vrije trappen.”

Rechtshalf: Rob de Ruiter
,,Als je het over een nonchalante speler hebt, was Rob dat. Ik zeg er wel gelijk bij dat hij ook een uitstekende voetballer was. Rob koppelde loopvermogen aan inzicht. Als tegenstander wist je niet wat hij dan weer ging doen. Rob deed alles eigenlijk op techniek. Ik denk dat hij nooit een sliding heeft gemaakt in zijn loopbaan. Rob kon trouwens ook uitstekend koppen.”

 ,,Maar hij is hier nog steeds bij de club, dat zegt genoeg”

Linksbuiten: Pieter Kruik
,,Pieter was een hele technische voetballer. Kon én passeren én scoren, maar ook een goede assist geven. Hij kwam uit de eigen jeugd en ik denk dat hij in het kampioensjaar en het jaar daarna op zijn sterkst was. Technisch en flegmatisch, een echte stylist.”

Spits: Erik Grosman
,,Heeft jaren in Ter Leede 1 gespeeld. Hij had echt een enorm scorend vermogen. Als je hem opstelde, dan maakte hij in een seizoen zo maar 15 -25 goals. Een kleine, maar krachtige, sterke spits. Snel op de eerste meters en hij stond altijd goed.”

Rechtsbuiten: Peter Scheltus
,,Peter was echte een doelpuntenmachine. Waar zie je dat nog: een tweebenige én scorende flankspeler. Peter was zeer snel en had ook een uitstekende assist. Vooral als afmaker was hij heel belangrijk voor het team. Hij groeide als het ware mee met het team op alle niveaus en werd zo een belangrijke speler. Ik weet nog dat Peter uit Rijsenhout vandaan kwam op 19-jarige leeftijd, maar hij is hier nog steeds bij de club, dat zegt genoeg.”

Foto: Orange Pictures.

Lees ook: DOSR-verdediger maakt via Katwijk overstap naar FC Rijnvogels

 

 

 

 

 

POPULAIRE BERICHTEN