"banner

,,Als je drie doelpunten maakt, dan moet je de wedstrijd gewoon winnen”, zei Hillegom-trainer Stefan Teeken vol verbazing na afloop van de, met 3-4 verloren, wedstrijd tegen Zaanlandia. Het maken van doelpunten is voor de ploeg, in tegenstelling tot vorig seizoen, geen probleem meer. De vele tegengoals zijn aan de andere kant zijn wel zorgelijk. De vier mokerslagen die de ploeg kreeg te verwerken tegen de tegenstander uit Zaandam, zorgden ervoor dat de blauw-witten definitief op de laatste plaats staan.

Mede daarom was er woede na afloop op De Zanderij. De spelers van de thuisploeg stormden naar binnen richting de kleedkamer, om er vervolgens een half uur later pas uit te komen. In de kleedkamer speelde zich vooral een lang denkproces af. Dat was nodig, want de ploeg van Teeken speelde niet eens zo slecht. Wel stond het na negentig minuten spelen (weer) met lege handen.

,,Ik vond ons echt goed spelen”, analyseerde middenvelder Mitchell van der Paard. ,,Dit seizoen spelen we sowieso leuk en goed voetbal, maar we belonen ons elke keer niet. Ik heb wel het idee dat die punten gaan komen, want we kunnen ons vasthouden aan het spel. We moeten er alleen voor zorgen dat we die goals niet zo makkelijk tegen krijgen.”

Flinke klap
De Hillegommers maakten elf goals na de winterstop. Een redelijk aantal in vijf wedstrijden. De conclusie is dan ook dat er in aanvallend opzicht weinig mankeert aan de eersteklasser. ,,Er zit ook een beetje pech bij”, gaat Teeken verder. ,,Vandaag scoren we een doelpunt en binnen vijf minuten staan we weer 1-2 achter. Dat mag ons gewoon niet overkomen.”

Na een eigen doelpunt van Zaanlandia hadden de bezoekers ‘slechts’ drie minuten nodig om de boel om te draaien. Reino Kok en Jeremy Kho konden eenvoudig hun doelpunten maken. ,,Dat was voor ons even een flinke klap”, zei Teeken daarover. Ronald Turenhout schoot de thuisploeg drie minuten later weer op gelijke hoogte.

Slechte fases
In fases speelde Hillegom erg sterk en dwongen ze de tegenstander achteruit. Tegelijkertijd was het ook de zwakte van de ploeg. Nog geen enkele wedstrijd werd er negentig minuten gedomineerd. Goede fases werden te vaak afgewisseld met slechte fases en tijdens laatstgenoemde ging het te vaak mis.

,,Volgens mij noemde Jeroen het vorige week twee voor twaalf. Het is nu vijf seconden voor twaalf.”

Als dat laatste uit de ploeg kan worden geslepen, dan is het voor de hekkensluiter mogelijk om het vertoonde spel om te zetten naar punten. Met name als de bal in de achterhoede terechtkomt, spelen de problemen op. Dan moet er omgeschakeld worden door de Hillegommers en daar schort het nog wel eens aan. Toch houdt Teeken er vertrouwen in dat hij dé trainer is, die Hillegom uit deze benauwde situatie kan helpen.

Elkaar helpen
,,Komende dinsdag gaan we weer bij elkaar zitten en zullen we de tegendoelpunten nog eens bekijken. Elke tegengoal kan je betitelen als persoonlijke fout of moment dat het team even niet goed staat. De derde goal die zij maakten, was een mooi afstandsschot. Zulke ballen moeten we blokken en daar hebben we het ook vaak genoeg over op de training. Het probleem zit hem in het feit dat iedereen te druk bezig is met het verdedigen van zijn ‘hokje’ op het veld. Daardoor vinden ze het moeilijk om elkaar te helpen.”

Kho schoot vlak na de thee de 2-3 tegen de touwen. Kort daarna wist Hillegom zich weer op te richten. Na een fraaie aanval kon Jim Pijpers gevonden worden rondom het strafschopgebied en hij schoot raak: 3-3. Daarna kwam er een fase waarin Hillegom op zoek ging naar de voorsprong. Die kwam er niet en dat betekende dat er ruimte viel aan de andere kant van het veld. Uiteindelijk schoot Bruce de Graaf de Hillegomse ambities op een goed resultaat kapot: 3-4.

Vijf seconden
Net zoals vorig seizoen staat Hillegom op een laatste plek. Toen wist de ploeg nog wat punten te pakken en op miraculeuze wijze te ontsnappen aan het degradatiespook. ,,Volgens mij noemde Jeroen het vorige week twee minuten voor twaalf. Het is nu vijf seconden voor twaalf. Er moet echt wat veranderen”, was Van der Paard duidelijk.

Hillegom – Zaanlandia 3-4 (2-2) 19. Rijser (e.d.) 1-0, 20. Kok 1-1, 23. Kho 1-2, 26. Turenhout 2-2, 54. Kho 2-3, 59. Pijpers 3-3, 80. De Graaf 3-4.

Hillegom: Partosoebroto, Mensah, De Jong, De Groot, M. Van Veen, Pijpers (88. Van Trigt), Van der Paard (88. Tebbens), N. Van Veen, Arendse, Turenhout (70. Ryan), Dedel.

Foto’s: Dirk van der Reep