Natuurlijk werd er al gefeest, maar de spelers van FC Lisse verwerkten aanvankelijk nog redelijk koeltjes de promotie. Niet omdat ze niet blij waren, integendeel zelfs, maar simpelweg omdat een heet middagje in Harkema bijna alle krachten uit de lichamen had weg laten vloeien. Maar de voldoening was enorm. FC Lisse won de tweeluik met Harkemase Boys en keert volgend seizoen terug op het hoogste amateurniveau. 

,,Het kan verkeren”, sprak ooit een beroemde dichter. Lisse kan erover meepraten. Een jaar geleden speelde de ploeg ook nacompetitie, maar toen om lijfsbehoud. De druk was enorm. Degradatie naar de Hoofdklasse was een doemscenario en een sportieve ramp. Maar het kwam uiteindelijk goed. En nu, bijna een jaar later, werd weer een zucht van verlichting geslaakt. Wederom hield FC Lisse het hoofd koel in de nacompetitie. Met het niet onbelangrijke verschil dat de club nu een treetje omhoog gaat.

Boyd Stevens op weg naar zijn wereldgoal

,,Ik ben ervan overtuigd dat we op Staphorst voortbordurend de eerste periode hebben gepakt”, vertelde coach Robbert de Ruiter. ,,Op die wedstrijd hebben we heel lang geteerd. Daar werd de basis gelegd voor alles. Niet alleen voor de spelers en de club, maar ook door alles en iedereen om het team heen.”

Sindsdien heeft Lisse zelfs (weer) de beschikking over een twaalfde man, een fanatieke supportersschare die het team overal volgt. In thuiswedstrijden, maar ook in Groningen en zoals nu in Harkema. Zij waren het ook die de sfeer op een sfeervolle de Bosk, de thuishaven van Harkemase Boys, verzorgden. Zij waren het ook die euforisch van vreugde waren en hier en daar zelfs een traantje wegpinkten. De promotie van FC Lisse liet niet iedereen onberoerd.

‘Sterker nog, FC Lisse liep nog uit naar 1-4. Rodwy van der Putten, de grote uitblinker van de nacompetitie, verzorgde met een heerlijke stift op majestueuze wijze het slotakkoord.’

En dat terwijl er niet eens zo heel lang geleden grote verdeeldheid binnen de club was over een eventuele promotie. Sommige mensen op Ter Specke, zelfs op bestuurlijk niveau, vonden het wel prima om in de toen nog derbyrijke Derde Divisie te blijven. Die gedachte spookte zelfs door het hoofd van De Ruiter.

,,Het is misschien heel raar, maar ik mag het nu wel verklappen. Kijkend naar hoe de Tweede en Derde Divisie eruit zagen, heb ik wel eens gekscherend tegen mijn broer gezegd: ‘hoe mooi zou het zijn als we net geen kampioen worden en op pingels eruit gaan in de finale van de nacompetitie. Dan is het even zuur, maar trek je toch de conclusie dat je ongelukkig net niet bent gepromoveerd.”

Rowdy van der Putten met de ontlading na de 1-4

Maar De Ruiter veranderde gedurende het seizoen van mening. ,,Op gegeven moment zag je een verschuiving optreden. Enkele beloftenteams gingen eruit. De Vogels kwamen erbij, Rijnsburgse Boys bleef meedoen om promotie. Dan word je ook bestookt door bekenden. Door VVSB bijvoorbeeld, maar ook door iemand als Mark de Vries, die ons bijna smeekte om erbij te komen. Ja, dan wordt die afdeling opeens een stuk mooier. Ik ben nu heel blij dat we volgend seizoen in de Tweede Divisie spelen. Een schitterende competitie.”

Lisse krijgt de kans om te herstellen
Het had overigens zomaar anders kunnen aflopen voor FC Lisse. Na de onfortuinlijk en onterecht verloren heenwedstrijd (1-2) kwamen de Lissenaren in de openingsfase beroerd voor de dag. ,,Gevoelsmatig klopte er geen reet van”, zei aanvoerder Tom Zoontjes. FC Lisse werd op de tegenstoot een aantal keer overlopen en zag Harkemase Boys tot driemaal ontzettend dichtbij een treffer komen. Maar die bleef uit en gaf Lisse de gelegenheid in de wedstrijd te groeien.

De Ruiter noemde de waterbreak halverwege de eerste helft ‘het kantelpunt’. ,,Er werden een aantal afspraken heel goed nagekomen, maar een aantal ook helemaal niet. We hadden een nieuwe taak voor Niels en Justin die de persoonlijke dekking op ’10’ (Schokker) en ‘7’ (Hardijk) moesten verzorgen. Niels heeft dat heel goed gedaan en Justin op het eerste kwartier na ook. Tijdens de waterbreak hebben we dat even op scherp gezet en vervolgens waren wij dominanter. Ondanks dat we toen nog steeds niet geweldig speelden en niet veel kansen creëerden.”

Het feestje wordt gevierd door FC Lisse

Boyd Stevens tekende op fantastische wijze voor de openingstreffer. De linkshalf nam de bal verkeerd aan, maar dat bleek een geluk bij een ongeluk. De bal stuiterde precies in de loop, en kon door Stevens vervolgens vol op de pantoffel worden genomen. Vanaf 35 meter verdween de bal in de bovenhoek. Een juweel van een doelpunt en een grote opsteker voor FC Lisse.

Lisse oogde na rust conditioneel sterker en op basis daarvan waren de beste papieren voor de bezoekers. Zeker toen Rik Vermeulen een grove verdedigingsfout afstrafte en Rowdy van der Putten een niet te missen kans bood: 0-2. ,,Dan denk je: ‘de buit is binnen’. Die gasten waren aanvallend lam. Alleen uit een ingooi of een corner konden ze nog gevaarlijk worden. Uitgerekend dat eerste gebeurde en leidde tot de 1-2. Toen dreigde het spannend te worden. Vooral omdat er een aantal spelers helemaal doorheen zat. Maar die goal van Murat was enorm belangrijk, een mentaal kantelpunt. Vanaf dat moment zijn we niet meer in de problemen geweest.”

Sterker nog, FC Lisse liep nog uit naar 1-4. Van der Putten, de grote uitblinker van de nacompetitie, verzorgde met een heerlijke stift op majestueuze wijze het slotakkoord. Althans voetbalinhoudelijk dan, want er zouden nog een aantal fraaie dingen volgen. De stoppende routiniers – Tom Zoontjes, Tim Orlowski en Richard van Heulen – gingen op de schouders en bij terugkomst in Lisse werden de spelers met een prachtige vuurwerkshow onthaald.

Harkemase Boys – FC Lisse 1-4 (0-1). 34. Stevens 0-1, 52.Van der Putten 0-2, 80, 1-2, 83. Onal 1-3, 87. Van der Putten 1-4

FC Lisse: Orlowski, Van Boxel, Zoontjes, Buijs, Valk, Rauws, Stevens (69. Rifai), Van der Zwet (89. Fokkema), Van Eeuwijk (58. Onal), Vermeulen, Van der Putten.

Foto’s: Orange Pictures

Samenvatting TV West

Interview Rowdy van der Putten


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer