Mark de Vries is boos. Dat mag men best weten. De Vries verhult z’n frustraties niet. En waarom zou hij dat eigenlijk doen? De doelman van Katwijk kan niet leven met een plek op de bank. Nu niet, nooit niet. ,,Ik ben 30 jaar, ik hoor gewoon te keepen.”

De Lisser zag zichzelf afgelopen zaterdag in het treffen tegen TEC niet terug bij de basiself, maar z’n naam stond op het wedstrijdformulier onder het kopje: ‘reserve’. En dat is nieuw voor de doelman die in zijn eerste jaar bij vv Katwijk een aardige indruk maakte.

Na kampioen Jong AZ had Katwijk de minste tegengoals van de Tweede Divisie. Goed, De Vries weet heus wel dat hij dat niet alleen doet, maar z’n ‘clean-sheet’-moyenne mocht er zijn. De doelman hield twaalf keer de nul.

180 graden
Toch haalde Katwijk een nieuwe keeper begin augustus: Ricardo Kieboom. Want, een goede tweededivisionist hoort twee volwaardige keepers te hebben. Tot op dat moment klonk het verhaal heel logisch voor De Vries.

Daar kwam in de loop van vorige week een 180 graden draai in. De oud-keeper van FC Lisse werd door zijn trainer, Dick Schreuder, verteld dat hij z’n plek onder de Katwijkse lat was kwijtgeraakt en dat Kieboom zou starten tegen TEC. De Vries reageerde op z’n zachts gezegd ‘not amused’.

,,Hij heeft vier of vijf trainingen meegemaakt en 45 minuten gespeeld in de voorbereiding.”

,,Dan gaat er van alles door je heen. Elke wisselspeler die zoiets hoort, verklaart z’n trainer voor gek. Dat heb ik ook gezegd, maar later wel toegegeven dat het uit emotie was. Ik was in vorm, fysiek sterk. Ik had geen enkele reden om er zomaar vanaf te gaan. Intern is er een aantal dingen besproken, betreffende de keuze voor Kieboom. Maar daar ga verder niet op in.”

Schreuder wilde op zijn beurt het laten bij de uitspraken die hij afgelopen zaterdag al had gedaan: ,,De keuze voor Kieboom maak ik niet alleen, dat is iets wat we als staf doen. We wilden er een nieuwe keeper bij deze zomer en dat is gelukt.”

Keuze
,,Met alle respect voor Ricardo, maar hij zit hier pas enkele weken”, vervolgt De Vries. ,,Dat heb ik ook tegen de staf gezegd. Hij heeft vier of vijf trainingen meegemaakt en 45 minuten gespeeld in de voorbereiding. Ik vind het een rare keuze. Nog steeds. Het klopt gewoon niet. Als ik nou had gestart en vier wedstrijden slecht had gespeeld, dan had ik het volkomen begrepen en de hand in mijn eigen boezem gestoken. Maar ik heb een prima jaar gedraaid vorig seizoen. Ik had geen enkele aanleiding om op de bank plaats te moeten nemen.”

De Vries heeft verder niks tegen z’n nieuwe collega, laat dat duidelijk zijn. Hij noemt de 25-jarige doelman ‘een relaxte jongen’ en heeft een fijne samenwerking met hem. Hij rekent hem dan ook niks aan. ‘De ene z’n brood is de ander z’n dood’, oordeelt de Lisser. Maar de manier waarop z’n teammaat de keepersstrijd op dit moment heeft gewonnen, zit de reservekeeper van Katwijk absoluut niet lekker.

,,Mijn taak is om de druk op te voeren en het Ricardo zo moeilijk mogelijk te maken, zodat ik mijn plekje weer terugkrijg.”

,,Ik moet dit serieus even een plekje geven. Ik ben 30 jaar en hoor gewoon te keepen. Ik heb zat ervaring in het amateurvoetbal. Wat mijn toekomst brengt is nog even de vraag. Ik voel me fit en sterk en heb bewezen het niveau van de Tweede Divisie aan te kunnen.”

Als De Vries naar verloop van tijd nog steeds op de bank blijft zitten, is wat hem betreft zijn rol uitgespeeld in Katwijk. Hij kan wel op de deur blijven kloppen, maar wanneer die deur spreekwoordelijk niet open gaat, dan heeft het voor de doelman weinig zin om z’n wedstrijden alleen maar vanaf de bank te moeten aanschouwen. Zijn concurrent, Kieboom, startte overigens goed tegen TEC.

Plekje
,,Mensen spreken me aan zo voor en na een wedstrijd: ‘Mark, daar hoor jij te staan, die jongen is er pas net bij’. Tja, zo voel ik dat ook. De club, vv Katwijk, staat voorop, laat dat duidelijk zijn. Vanaf minuut één tot minuut 90 gaat het team voor. Maar Kieboom moet nu laten zien wat hij waard is. Mijn taak is om de druk op te voeren en het Ricardo zo moeilijk mogelijk te maken, zodat ik mijn plekje weer terugkrijg.”

Foto: Aad de Winter/Bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)