Met ontbloot bovenlijf genoot Sam Lemmers nog even van de laatste zonnestralen op Sportpark Elsgeest in Voorhout. ,,Dit is mijn club, hier heb ik het heerlijk”, lachte hij, met een alcoholische versnapering in z’n hand. De spits genoot van de mensen om hem heen. Maar vooral van de middag die hem een basisplek, twee goals en een overwinning opleverde tegen de concurrent om de periodetitel. ESTO werd op eigen veld met 3-2 verslagen.

Misschien waren zijn twee goals wel zijn enige twee echt uitgespeelde kansen. Maar de manier waarop de twee treffers vielen in de wedstrijd, toonde de nieuwe tactiek aan van de Voorhouters. Niet zozeer dat het hele spelsysteem op z’n kop is gegooid, maar de inbreng van de lange aanvaller zorgde er wel voor wel dat Foreholte in de voorste linie een kapstok had. Beide treffers vielen na een voorzet over rechts die door de lange aanvaller binnen werden gekopt. Echt identiek.

Waarde bewezen
De 24-jarige voetballer was vorig jaar op wereldreis, had een half seizoen nodig om volledig fit te raken om zo op zondag 24 februari uiteindelijk de belangrijkste pion te zijn voor coach Frank Bloemheuvel. Die toonde zich achteraf dan ook meer dan tevreden met diens inbreng in de wedstrijd tegen ESTO.

,,We hebben het eerder op die positie geprobeerd, toen zat ik er niet helemaal lekker in. Dat was namelijk tegen Teylingen uit.”

,,Het verhaal van Sam is bekend. Hij is belangrijk geweest in z’n invalbeurten de laatste tijd en hij dwong het af op de trainingen. Spelers stellen zichzelf op, tijdens de trainingen. Hij heeft vooral voor rust z’n waarde wel bewezen.” Na rust besloot ESTO om de pionnen iets om te zetten om zo het gevaar van Lemmers te beteugelen. Het verschil was op dat moment al gemaakt door het effectieve Foreholte.

Diepgang
De omzetting in de basiself zorgde ervoor dat Toni Arroyo een linie naar achteren schoof en dat Jelle Geerlings een plekje kreeg op de reservebank. Arroyo moest met loopacties voor gevaar zorgen. ,,De trainer wilde veel diepgang op het middenveld, onder Lemmers. Als Sam in de bal komt, kan ik er overheen klappen. We hebben het eerder op die positie geprobeerd, toen zat ik er niet helemaal lekker in. Dat was namelijk tegen Teylingen uit (4-0 verlies, red.)…”

Het systeem klopte nu wel. Een uur lang speelde Foreholte meer dan behoorlijk. Het laatste half uur vloeiden de krachten wel langzaam weg uit het team Bloemheuvel. Maar net op het moment dat ESTO achterin één-op-één ging spelen, gooide William van Vliet met een droge knal van randje zestien het slot op de deur.

Lukas Wiering zorgt op een atletische manier voor opruiming

De 3-0 leek lang de doodsteek voor de bezoekers uit Bodegraven, die in de absolute slotfase ineens via twee goals van dichtbij nog erg dicht bij een fabuleuze comeback kwamen. Een vrije trap op de lat van ESTO-back Tim van de Lagemaat had al een waarschuwing voor Foreholte moeten zijn. Het laatste slotoffensiefje van die ploeg met twee treffers bleek uiteindelijk niet meer dan een smetje op een vrij zorgeloze Foreholte-middag.

,,Na die 3-0 moesten we eigenlijk nog even scherp blijven”, counterde Arroyo, die toch niet zo tevreden was met die twee tegengoals. ,,En dat hebben we gewoon niet gedaan. Daardoor liepen we alsnog met een beetje raar gevoel het veld af. Spannend is het nooit geworden, maar toch.”

,,Ik moet toegeven dat ik dat ook een beetje heb gezegd om ze uit te dagen.”

Met de overwinning op ESTO en het gelijkspel van Teylingen tegen ROAC staat Foreholte ineens op poleposition voor de tweede periode. Iets wat na de nederlaag van vorige week thuis tegen laagvlieger GDA (2-3) voor onmogelijk werd geacht. ,,Dat zei ik ook tegen de jongens: kan je nagaan dat wanneer je vorige week gewonnen had, hoe je er dan na vandaag voor zou staan”, benadrukte Bloemheuvel nog maar eens het pijnlijke verlies van zeven dagen geleden.

Troef
,,Ik moet toegeven dat ik dat ook een beetje heb gezegd om ze uit te dagen. Laat het maar zien dat je wel volwassen bent. Het mooie is dat ik nu tegen ESTO een reactie heb gezien. Wat er dan in de laatste vijf minuten nog gebeurd, dat mag ons alleen niet overkomen.”

Als de Voorhouters over een week winnen in Reeuwijk tegen RVC’33 is de tweede periode een feit. Tegen de nummer dertien van de competitie heeft het met Lemmers in de punt in ieder geval een fijne troef in handen, waardoor een prijs halverwege dichterbij dan ooit is voor de rood-witten.

Foreholte – ESTO 3-2 (2-0) 16. Lemmers 1-0, 27. Lemmers 2-0, 68. Van Vliet 3-0, 87. Zijm 3-1, 90+4. Duthler 3-2

Foreholte: Guyt, Van Dam, Van der Zwaan, Wiering, Roffelsen (80. Geerlings), Bloemendaal, Van Vliet, Arroyo, El Idrissi, Lemmers, Admiraal

Foto’s: Jeanette Kloet

Lees ook: Siali (FC Lisse) na ruime nederlaag: ,,Het kwaliteitsverschil was te groot”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)