De grond is al jaren vruchtbaar op Nieuw Zuid. Het budget om uit te groeien tot ‘een van de groten in Nederland’ is aanwezig. De club beschikt over een achterban die het elftal in alle hoeken van het land steunt. Een vakkundig opgebouwde jeugdopleiding. En toch slaagde de club er de afgelopen jaren, met uitzondering van een kampioenschap in de Hoofdklasse, er amper in een florerende tuin van te maken.

Ook dit jaar werden de zaadjes voor een nieuwe poging vroeg geplant. De verwilderde planten vertrokken uit eigen beweging en de grond werd  in de vorm van een nieuw bestuur opnieuw volledig omgeploegd. Ook werd er een nieuwe tuinnier voor de groep gezet. Hij moest het wel doen met de grond die hem beschikbaar werd gesteld. Daar kon hij zelf geen keuze meer in maken.

Moordende concurrentie
Nu, drie speelrondes ver in de Derde Divisie, lijkt de tuinman in Erik Assink naar boven te komen. Rustig zittend vanuit zijn stoel overziet hij z’n planten die langzaam bloeien. Bloeit het ene plantje minder dan verwacht? Dan krijgt een ander de kans zich te bewijzen. Zo zag de basisopstelling van afgelopen zaterdag tegen Ajax (ama.) er – op sommige plekken noodgedwongen – anders uit dan het eerste thuisduel tegen DVS’33.

,,Toen heb ik duidelijk gesteld dat de basisopstelling van tegen DVS’33 er zes weken later zomaar anders uit kon gaan zien. De concurrentie hier in Katwijk is moordend”, vergeleek de coach van Quick Boys zelf de twee basiselftallen met elkaar.

,,Ze vingen ons goed op, op eigen helft en kantelden goed wanneer nodig. Dat is lastig om tegen te spelen.”

Tegen Ajax (ama.) begon Marc de Kruijs als linksbuiten. Hij kreeg de voorkeur boven Jesse van Nieuwkerk. Ricardo Kuyvenhoven nam op het middenveld de honneurs waar voor Raymond Baten die als international van Aruba in actie komt voor de Nations League.

En ondertussen kreeg Assink er nog een nieuw zaadje bij in de vorm van Dennis Kaars. Nog meer keuze voor het moestuintje van de 61-jarige trainer. De veelbesproken nieuwkomer kreeg nog geen basisplek, maar oogde sterk in z’n eerste trainingsweek in Katwijk.

Zaakjes op orde
Tegen de amateurs van Ajax waren het juist de nieuwe jonge ontkiemende zaadjes die de trainer voor nieuwe keuzes gaat stellen. De diepgang van Marc de Kruijs, die verder wat ongelukkig was in z’n acties, vormde een nieuw wapen om de Amsterdammers te slechten. De bezoekers leken hun zaakjes een half uur lang organisatorisch goed op orde te hebben, misschien met de nederlaag van twee weken geleden in Noordwijk nog wel in het achterhoofd.

De rechtsback van twee weken geleden Glenn van Zoolingen, kreeg nu een rol op het middenveld. Ex-prof Mitchell Burgzorg moest De Kruijs kanaliseren. Bart Spil, die niet zo lang geleden bij Noordwijk als middenvelder acteerde, werd een linie naar achter gehaald om de verdediging te organiseren. Eigenlijk waren de ideeën niet verkeerd. Toch viel de openingsgoal van Kelvin Maynard juist na wanbeleid in de laatste linie van de Amsterdammers. De robuuste verdediger kon een vrije trap van Kay Tejan vogelvrij binnenwerken.

De 1-0 voor de Katwijkers bleek direct de nekslag voor de bezoekers, die in de beginfase niet zozeer de boventoon voerden, maar minimaal de evenknie waren van Quick Boys en daarbij ook nog de beste kansen kregen. De vraag op de tribune rees daarna: ‘was Quick Boys nou zo goed door met 5-1 uit te lopen, of Ajax nou zo slecht?’

Na een stilte van een seconde of vijf glimlachte Assink. ,,Dat is een hele intelligente vraag van jou”, knipoogde de zestiger. ,,Ajax had aanvankelijk de zaakjes goed op orde. Ze vingen ons goed op, op eigen helft en kantelden goed wanneer nodig. Dat is lastig om tegen te spelen. De verleiding is dan groot om zelf te gretig te zijn en daarmee achterin teveel ruimte weg te geven.”

,,We moeten binnen de muren van de kleedkamer alles op orde houden. Iedereen aan boord houden.”

,,De openingsgoal en niet lang daarna de 2-0 van Kay (Tejan red.) werkten bevrijdend. Ajax moest daardoor de verdedigende stellingen verlaten.” De 3-0 vlak na rust, via een curieuze eigen goal van Bart Spil – tikkie terug, Jaap – vormde koren op de molen voor de Katwijkers. Na een opleving van Ajax bij de 3-1 dankzij een beste knal van Kevin Owusu Asare, was het slotakkoord voor Quick Boys. Na een tweede eigen goal schoot Kuijvenhoven de 5-1 prachtig binnen. Klus geklaard, tuinman Assink tevreden.

Kikkers in de kruiwagen
Ook al konden er nog dingen absoluut beter in z’n ogen, was hij toch blij de inbreng van enkele nieuwelingen. Tegen Ajax kregen ook Thijs van Hofwegen, Cem Sahin en Kaars speelminuten. Nieuwe jongens. ,,We hebben een grote groep, met veel potentie. Dat kan ook weleens tegen je werken. Dat je teveel keuzes hebt, dat het intern gaat rommelen.”

,,We moeten binnen de muren van de kleedkamer alles op orde houden. Iedereen aan boord houden. Niek Oosterlee zei jaren geleden al eens: ‘alle kikkers in de kruiwagen houden’.” En uitgerekend peoplemanager Assink lijkt daar de juiste persoon voor.

Quick Boys – Ajax (ama.) 5-1 (2-0) 23. Maynard 1-0, 41. Tejan 2-0, 46. Spil (e.d.) 3-0, 68. Owusu Asare 3-1, 79. Winter (e.d.), 85. Kuijvenhoven 5-1

Quick Boys: Van der Helm, Bloemendaal, Ket, Maynard, Ravensbergen, Mahmoed, Kuijvenhoven, Anderson (29. Van Hofwegen), Tejan, Steltenpool (75. Kaars), De Kruijs (75. Sahin)

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Gelukkig FC Lisse dankt Cummins na winst op Hoek (plus video)’

Samenvatting Quick Boys – Ajax (ama.) (Beelden: Quick Boys TV)

Interview Ricardo Kuijvenhoven
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)