Het is kort na rust. Wesley Goeman ontvangt de bal zo’n vijfentwintig meter van het vijandelijke doel en haalt uit. Raak: 2-1. Het is één van de hoogtepunten die de middenvelder beleeft tijdens zijn tweede succesvolle seizoen op De Middelmors. Het moment speelt zich af tijdens de derby tegen FC Lisse op 9 december 2017. Goeman is weer eens belangrijk voor zijn ploeg. Op dat moment had geen enkele toeschouwer gedacht dat Goeman een jaar later zou vertrekken uit Rijnsburg als bankzitter.

Na afloop van die wedstrijd glundert de Haagse middenvelder van oor tot oor. Matchwinner in een Bollenstreekderby. En met Rijnsburgse Boys gaat hij de winterstop in als één van de uitdagers van Katwijk om de titel in de Tweede Divisie. Momenteel dus oktober 2018, is de situatie van de rechtspoot totaal anders. Binnen een paar maanden tijd is hij op de bank beland en ziet zijn situatie naar eigen zeggen er moeilijk uit.

Daarom besluit Goeman aan het begin van deze week om naar de technische commissie van de club te stappen. Zijn reserverol doet hem zeer en vreet aan hem. De conclusie van het gesprek dat hij heeft met de leiding van de club is duidelijk: de middenvelder verlaat de geel-zwarten aan het einde van het seizoen en als er een mooie aanbieding langskomt, vertrekt hij misschien in de winterstop. Het mooie Rijnsburgse Boys-boek eindigt daardoor met een zwarte bladzijde.

180 graden
De donderdagavond voor de belangrijke derby tegen Katwijk is er één die drukker bezocht wordt dan een doorsnee donderdagavond op het sportpark van de ‘Uien’. De HKR (Harde Kern Rijnsburg, red.) verzamelt zich rondom het trainingsveld om de eigen ploeg nog één keer aan te moedigen voor het belangrijke treffen met de buurman. Kort voor die steunbetuiging doet Goeman zijn zegje over zijn vertrek bij de club.

,,Als ik nog twintig, negentien of jonger was geweest, dan snap ik dat mensen zeggen: ‘Wes, jouw kans komt echt nog wel’, maar ik moet gewoon spelen”

,,Het is voor sommigen misschien een verrassing, maar mensen die mij goed kennen begrijpen deze beslissing wel”, vertelt de middenvelder. ,,Deze beslissing is niet in een dag genomen. Zeker niet zelfs. De afgelopen weken is er een aantal factoren voor mij beslissend geweest om tot deze conclusie te komen. Misschien is het wel gek, want afgelopen zomer had ik nog het idee dat ik hier nog minimaal drie seizoenen zou blijven. In dat opzicht is alles 180 graden omgedraaid.”

Tweede elftal
De druppel die de emmer liet overlopen, kwam snel voor Goeman. Terwijl zijn ploeggenoten afgelopen zaterdagmiddag naar Lienden gingen voor de confrontatie met de plaatselijke FC, moest hij zich opmaken voor een uur speeltijd in het tweede elftal van de Rijnsburgers en dat was pijnlijk volgens eigen zeggen.

,,Ik denk dat ik het hier in het verleden goed heb gedaan en daarom deed dat wel even pijn. Op de trainingen laat ik zien wat mijn kwaliteiten zijn en ben ik nog steeds één van de leiders. Ik ben 27 jaar en ik denk dat ik heb laten zien dat ik het niveau aan kan.”

Juichen als aanvoerder met Jeroen Hessing en de supporters van Rijnsburgse Boys

,,Als ik nog twintig, negentien of jonger was geweest, dan snap ik dat mensen zeggen: ‘Wes, jouw kans komt echt nog wel’, maar ik moet gewoon spelen. Voetballen op dit niveau is gewoon een halve baan. Je bent semi-prof. Daarom heb ik wel gemengde gevoelens dat ik na dit seizoen of in de winterstop vertrek. Ik heb het, als we het sportieve plaatje weglaten, ontzettend naar mijn zin bij de club. We hebben een leuke groep en ik heb mooie dingen meegemaakt hier.”

Toekomst
Waar de oud-speler van Scheveningen naar toe gaat, is nog niet bekend. Een terugkeer naar zijn oude club? Een andere mooie club uit de Tweede Divisie? Voetballen in de Bollenstreek? Allemaal opties die de hoofdpersoon zelf open laat. ,,Ik moet een goed gevoel hebben bij een club. Ik ben zelfstandig ondernemer en daarom vrij flexibel qua tijden. Daarom zou het mij niet uitmaken als ik een uur in de auto moet zitten om naar een club te gaan. Als het plaatje klopt, dan is alles mogelijk. Vooralsnog laat ik het op me afkomen en hou ik de opties open.”

,,Ik ben gewoon geen ideale bankzitter”

Er zijn de komende maanden nog vele scenario’s mogelijk. Zo zou een concurrent van Goeman geblesseerd kunnen raken waardoor hij zelf weer de kans krijgt om zich te laten zien. Anders gezegd: is er nog een mogelijkheid dat de vrijetrappenspecialist wederom van mening verandert en dus weer 180 graden draait?

,,Dat weet ik niet. Het ligt er maar net aan hoe de situatie dan is. De trainer heeft op dit moment een bepaalde visie waarin ik blijkbaar niet pas. Het is maar net de vraag of ik er dan wel in pas als ik een aantal wedstrijden op rij in de basis heb gespeeld.”

Geen ideale bankzitter
Door zijn reservebeurt is hij niet alleen als voetballer geraakt, maar ook in het hart. ,,Ik nam de teleurstellingen die ik op de club opliep wel eens mee naar huis. Puur, omdat ik er mee zat. Ik was ook echt gebrand om het te laten zien op de trainingen. Maar kijk; het gaat goed met de club, dus dan wissel je niet snel van spelers, dat snap ik ook wel.”

,,Ik ben gewoon geen ideale bankzitter”, zegt hij eerlijk daarover. ,,Ik snap dat een trainer graag een speler op de bank heeft waarop die kan rekenen en dat kan hij ook nog steeds. Ik heb al eens eerder gezegd dat ik mijn best zal blijven voor deze club zolang ik onder contract sta.”

Maar stel: Wesley Goeman wordt met Rijnsburgse Boys kampioen, terwijl hij op de bank zit. Of wil had dan al liever bij een middenmoter aan de slag in de winterstop?. ,,Ik vind dat je als speler wel bij jezelf moet na gaan wat dan je aandeel is in zo’n kampioenschap. Dan kies ik liever voor optie twee, omdat ik vind dat een aandeel in een ploeg belangrijk is. Officieel ben ik nog aanvoerder, dus wie weet sta ik aan het einde van het seizoen alsnog met die schaal”, eindigt hij met een knipoog.

Foto’s: Hans Heemskerk

Lees ook: ‘Hoe is het met: Pascal Zoet’ 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 25 mei
Quick Boys14.30ONS Sneek
Noordwijk14.30Eemdijk
SteDoCo14.30FC Lisse
ASWH14.30SJC
Ter Leede14.30FC 's-Gravenzande
RKAV Volendam14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30SVC '08
Van Nispen (zat.)14.30Lugdunum
VVSB (zat.)14.30Be Fair
VVC FC14.30Kagia
Koninklijke HFC15.30Katwijk
GVVV15.30Rijnsburgse Boys
VVSB15.30FC Lienden
Zo. 26 mei
FC Boshuizen14.00Hillegom
Teylingen14.00HVV
Foreholte14.00ONA