Omdat een aantal zaken structureel niet goed was, heeft Quick Boys besloten aan het einde van het seizoen afscheid te nemen van Ted Verdonkschot. De Haarlemmer reageert teleurgesteld, maar ook begripvol. ,,Ik had het graag afgemaakt. Maar als de club denkt met een andere trainer beter af te zijn, is dat hun goed recht.”

Anderhalve maand geleden spraken Quick Boys en Verdonkschot nog de intentie uit om met elkaar verder te gaan. Dat gegeven zorgt bij de coach wel voor verontwaardiging. ,,Ik ben in die tijd geen andere trainer geworden”, vertelt hij. ,,Dat vind ik wel raar.”

En dan na een korte stilte. ,,Vooropgesteld: we hadden er allemaal meer van verwacht, ik ook. We spelen niet het voetbal dat je van Quick Boys wil zien. De club vindt dat er geen stijgende lijn te zien is. Daar ben ik het niet mee eens. We spelen in een veel zwaardere competitie dan vorig seizoen, waarbij Katwijk van de buitencategorie is. Daarnaast heb ik een aantal jonge jongens ingepast en hebben we wat pech gehad met de blessure van Yordi Teijsse. We wisten dat we scorend vermogen misten. Daar had Yordi voor moeten zorgen.”

Weloverwogen stap

Henk-Jan van Maanen spreekt van een ‘weloverwogen stap’. Volgens de voorzitter wees een uitgebreide analyse uit dat de hoofdtrainer niet optimaal functioneerde. De mindere prestaties zijn volgens hem niet leidend geweest in het besluit om de optie in Verdonkschots contract niet te lichten.

,,We hebben de ratio boven de emotie gesteld. Alleen naar de prestaties kijken zou respectloos zijn geweest naar Ted, die ook heel waardevol is geweest, onder meer in het professionaliseren. De afgelopen weken hebben we gebruikt om iedereen te horen. Het trainingskamp was daar heel nuttig voor. We zijn tot de conclusie gekomen dat er een aantal dingen structureel niet goed was.”

Verkeerde keuzes

,,Ted heeft een aantal verkeerde keuzes gemaakt, zonder dat ik daar inhoudelijk op wil ingaan”, vervolgt Van Maanen. ,,In oktober hebben we te kennen gegeven dat we niet tevreden waren. Het klopt dat we de intentie hebben uitgesproken om door te gaan. Het is altijd ons doel geweest om rust in de tent te krijgen en langdurig met een trainer te werken. Maar in de afgelopen weken hebben we geconcludeerd dat het beter is om te stoppen. Dat is altijd vervelend, ook voor Ted. Maar Ted weet ook dat het niet geworden is wat we ervan verwacht hadden.”

Voor Verdonkschot kwam het besluit niet als een grote verrassing. ,,Tijdens de gesprekken op trainingskamp kreeg ik al het gevoel dat de kans bestond dat de club niet door wilde gaan.” Wisselend werd er door zijn spelersgroep gereageerd op het zaterdag bekendgemaakt nieuws. ,,Een aantal jongens was er doodziek van. Er zullen ook jongens bij zijn die het niet erg vinden. Dat is de voetballerij.”

Al met al is Verdonkschot er nuchter onder. Het is voor hem niet het einde van de wereld. ,,Het is niet zo dat ik ontslagen ben. Mijn contract wordt alleen niet verlengd. Dat gebeurt iedere trainer wel eens. Daarbij valt er dit seizoen nog veel te winnen. We willen de nacompetitie halen door tweede te worden of een periode te pakken. Dat is het belangrijkste. Maar we zitten ook nog in de beker en kunnen daarin een startbewijs voor de grote beker pakken.”

Vrij laat

De Haarlemmer verwacht een lastige klus om een nieuwe club te vinden. ,,De beslissing komt vrij laat. Ik had dat liever eerder gezien. Zoveel clubs zijn er niet meer over. Dat maakt het er niet makkelijker op.”

Quick Boys iets verwijten daarin doet Verdonkschot niet. ,,Gert Aandewiel kwam vrij laat binnen en gaf aan langer de tijd nodig te hebben om een beslissing te maken. Dat is zijn goed recht. Als ik het daar niet mee eens was, had ik het moeten zeggen. Maar dat heb ik niet gedaan. Dan moet je achteraf ook niet gaan zeuren.”

Quick Boys gaat zich de komende tijd oriënteren voor een nieuwe trainer. Aandewiel – de huidige technisch manager – doorschuiven, is volgens Van Maanen ‘niet aan de orde’. ,,Gert heeft een beleid uitgestippeld en daarin moet nog veel werk worden verricht. Dat is nog een behoorlijke klus. Gert trainer maken is geen optie. Dan zouden we het ene gat dichten met het andere.”

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO