De absolute topper wordt dit weekeinde afgewerkt op Ter Specke. Daar staan FC Lisse en IJsselmeervogels tegenover elkaar. De nummers één en twee uit de Derde Divisie. Twee clubs ook die tot dit seizoen lang op het hoogste amateurniveau speelden, en hard op weg zijn om het verloren terrein goed te maken. VIDB beschouwt voor IJsselmeervogels-trainer Sandor van der Heide.

,,Ik leg net toevallig een andere journalist neer”, begint Van der Heide. ,,Nu willen ze wel. Maar als wij zaterdag hadden verloren en Lisse had gewonnen, was het verschil zeven punten en waren wij ‘the best of the rest’. Dat heb ik ook afgelopen zaterdag tegen mijn jongens gezegd. Volgende week is alleen leuk als je nu wint.”

De ‘rooien’ rolden Van der Heide’s oude club ONS Sneek met 6-0 op en Lisse verloor met 2-1 van Scheveningen waardoor nu de koppositie op het spel staat. Het verschil is maar één punt. ,,Maar er wordt nog niets beslist”, stelt de oud-prof van Cambuur Leeuwarden. ,,Ik ben heel benieuwd hoe wij ons nu wapenen tegen een topploeg. Geen van beide moet winnen. Het is een hele mooie wedstrijd, die alleen maar mooier wordt door de stand op de ranglijst. Daar doe je het voor.”

Elf duels ongeslagen
Terwijl de start van de Vogels met maar vier punten uit vier duels niet goed was. Even leek het erop of er weer een rampseizoen zou volgen. Maar het herstel is indrukwekkend. Elf duels op rij werden gewonnen, waarvan acht competitieduels. ,,We begonnen cijfermatig slecht, maar voetballend juist goed. We creëerden veel kansen, maar verloren wel van ODIN’59 en terecht van ASWH. De eerste wedstrijd tegen SteDoCo hebben we net zoveel kansen gehad als in de laatste duels bij elkaar, maar speel je slechts gelijk.”

lisse-vogels2Kevin Winter probeert een pass te geven tijdens de laatste ontmoeting

Daarna kwam de schwung er wel in bij de Spakenburgers, met de tweede plek tot gevolg. ,,In het begin niet met mooi voetbal. De laatste drie weken spelen we echter prima potten.” Dat blijkt ook wel uit de cijfers. ONS Sneek en DVS’33 werden met 6-0 en 6-1 verslagen. Spits Sherwin Grot staat met twaalf treffers tweede in de topscorerslijst. ,,Ook die moest in het begin wennen en miste veel kansen, maar het is lekker als je zo’n speler in je elftal hebt”, geeft Van der Heide grif toe.

,,Voorin hebben we jongens die het verschil kunnen maken en op het middenveld mensen die veel energie in het spelletje stoppen. Achterin zijn we stabiel. We gunnen elkaar ook goals, zijn niet egoïstisch. Dat is een goed teken. Als we hoog druk zetten, ziet dat er goed uit”, somt de Fries de kwaliteiten op.

,,Er is een omslag binnen de club gemaakt. Het realisme is terug ten opzichte van voorgaande jaren.”

,,Ik ben tevreden over hoe het nu staat. Dat komt ook omdat ik nu wat meer keus heb dan vorig seizoen. Ik was blij dat ik toen vier verdedigers kon opstellen. Ik moest middenvelders achterin zetten en buitenspelers op het middenveld. Als ik nu moet wisselen, worden we er niet minder van.”

Van der Heide stapte vorig seizoen op een moeilijk moment in. Hij volgde net voor de winterstop de ontslagen Frans Adelaar op. Plaatsing voor de Tweede Divisie was toen al bijna onmogelijk en werd dus ook niet gehaald. Een schande voor de qua historie beste amateurclub van Nederland. Dat terrein moest snel worden goedgemaakt.

,,Er is een omslag binnen de club gemaakt. Het realisme is terug ten opzichte van voorgaande jaren. Het bestuur en de technische commissie zijn ergens aan begonnen: om van IJsselmeervogels weer een topclub te maken. En dat gaat niet in een paar maanden, maar we zijn aardig op weg. Er is ook rust binnen de club. Ook vorig jaar al, wat best opmerkelijk is gezien de resultaten.”

Speel om te winnen
Van der Heide laat IJsselmeervogels weer attractief voetbal spelen. Iets waar de grootmacht garant voor stond, maar de laatste jaren vaak niet het geval was. Het bestuur ziet in de zachtaardige oefenmeester de juiste man om de idealen uit te dragen.

,,Ik pas me niet aan. Ik vind namelijk het belangrijkste dat ik met liefde naar mijn eigen ploeg kan kijken. Als ik mezelf wil omdraaien omdat het spel er niet uitziet, doe ik iets niet goed. En het publiek betaalt ook geen geld voor een kaartje om een schaakspel te zien. Ik speel om te winnen. En of het dan eens 4-0, 0-4 of 6-6 wordt. So be it. Dat is het leven.”

Hij hekelt de huidige tendens, waarbij ploegen zich ingraven en spelen om niet te verliezen. ,,En dat begint bij het Nederlands Elftal. Maar moeten wij daaraan meedoen in Nederland en bij de amateurs? Ik denk het niet. Je bent begonnen met voetballen omdat je er plezier in hebt. Als je dus leuk voetbalt, en je verliest een keer, heb je nog steeds dat stukje plezier. Speel je afbraakvoetbal en je verliest een keer, heb je er de pest in.”

lisse-vogelsRobert van Boxel (3) heeft zojuist voor FC Lisse gescoord tegen IJsselmeervogels

De confrontatie met FC Lisse doet de liefhebber in hem al smachten naar zaterdag. Lisse heeft de minste tegendoelpunten, IJsselmeervogels de meest gescoorde treffers. In april werd het 1-1 op Ter Specke. ,,Lisse had ik eerlijk gezegd niet bij de favorieten staan, maar ze hebben een goed elftal. Martin van Eeuwijk is de regisseur. Een hele goede voetballer. Hij kan iemand wegsteken uit het niets en laat anderen beter voetballen.”

,,Op de zijkanten hebben ze snelheid en voorin een lange jongen (Stefan Olsthoorn red.) die doelpunten maakt. Daar hou ik van. Zo speel ik ook graag. Ze zijn echter kwetsbaar als er ruimte ontstaat tussen Van Eeuwijk en de rest van het middenveld.”

,,Een verloop zoals afgelopen jaren willen we niet meer.”

Een favoriet aanwijzen, vindt hij moeilijk. ,,Ik vind dat wij van iedere ploeg kunnen winnen. Lisse speelt thuis, maar wij zijn in goede vorm. Wij kunnen hem winnen, maar dat geldt andersom ook. Ze verliezen wel van Scheveningen, maar komen toch op voorsprong terwijl ze niet goed spelen. Dat is een kwaliteit. Die hebben wij ook wel, vind ik. Het is leuk dat de winnaar aan kop staat. Daar doe je het voor. Het is ook een stukje prestige.”

Nieuwe aanwinst
Woensdag werd bekend dat op de Westmaat de eerste aanwinst voor volgend seizoen bekend is. Robbert Olijfveld speelt komend seizoen in Spakenburg. De aanvaller komt over van ASWH waar hij al zeven goals maakte. Verder vertrekt Maikel de Harder bij de club en liggen al dertien spelers vast voor volgend seizoen. En dat allemaal al begin november.

,,Wij zijn daar al vroeg mee begonnen. Expres, want een verloop zoals afgelopen jaren willen we niet meer. Hooguit drie a vier wisselingen, geen dertien of veertien. Olijfveld is een jongen die én snel is én een individuele actie heeft, zowel in de kleine ruimte als met ruimte voor zich. En hij kan scoren. Dat zochten we nog. Ik denk dat deze selectie nu al Tweede Divisie-waardig is. Net zoals die van Lisse, Scheveningen en ASWH. De nummers zeven tot en met achttien en de eerste zes in onze competitie ontlopen elkaar weinig denk ik.”

Foto’s: Hubert Habers en Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)