Aftasten, controle houden en rustig beginnen. Het zijn (loze) kreten die vaak worden gebezigd over openingsfases van wedstrijden. Niets van dit alles was echter van toepassing op Ter Leede – XerxesDZB (1-0). Het vuurwerk juist zat in de eerste zestig seconden.

Het venijn zat ‘m in de staart. Iedereen kent het spreekwoord wel. Voor de eerste thuiswedstrijd van Ter Leede dit seizoen gold juist het tegenovergestelde. Zelden zal de openingsminuut van een duel zo’n merkwaardig karakter hebben gehad. Nog geen dertig seconden was er gespeeld toen scheidsrechter Van Essen zich bij de dug-out van Ter Leede meldde en met een pijnlijke grimas naar zijn hamstring wees. De arbiter had op dat moment enkel een corner aan Ter Leede hoeven toewijzen.

Vervelend
De inspanningen van de fysiotherapeut van Ter Leede ten spijt, Van Essen kon niet verder. Binnen de minuut werd het duel stilgelegd. Het was vermoedelijk één van de vroegste stakingen ooit. ,,Heel vervelend, natuurlijk ook voor die man zelf”, zei Ter Leede-coach Henk Wisman met gevoel voor understatement.

Er lijkt vooralsnog een vloek op thuiswedstrijden van Ter Leede te rusten, want het treffen voor de KNVB-Beker tegen Longa ’30 werd ook al gestaakt. Destijds was het noodweer de grote spelbreker en duurde het veertig minuten voordat het duel hervat kon worden. Ditmaal was de wachttijd minder lang. Een arbiter die een wedstrijd van het derde had gefloten, werd bereid gevonden om als grensrechter te fungeren. Zijn voorganger, Van der Zwan, schoof daardoor op naar de vacant geworden positie van scheidsrechter.

Dat euvel was dus vlot en snel verholpen, en datzelfde leek Ter Leede voornemens met tegenstander XerxesDZB. De wedstrijd werd hervat met een corner en direct kopte Tomas Arroyo de 1-0 tegen de touwen. XerxesDZB was in de beginfase totaal niet bij de les en leek rijp voor de slacht. Ter Leede verzuimde echter door te drukken. Vooral spits Thierry van der Kooye eiste onbedoeld een hoofdrol op. De van JOS/Watergraafsmeer overgekomen aanvaller hielp op identieke wijze twee grote kansen om zeep. In plaats van de bal rustig in de hoek te schuiven, schoot Van der Kooye onbesuisd naast.

Houssi                                           Youssef Ait El Houssi wordt op de huid gezeten door twee tegenstanders

Van der Kooye bleef na rust in de kleedkamer achter. ,,Niet alleen vanwege het missen van die kansen, maar ook in het meevoetballende gedeelte vond ik hem matig”, gaf Wisman tekst en uitleg. Van der Kooye mocht dan ongelukkig spelen, met hem in de ploeg had Ter Leede een constante dreiging naar voren. Dat veranderde na rust, toen de thuisploeg nauwelijks meer aan voetballen toekwam.

Volgens Wisman lag dat vooral aan de (gewijzigde) spelopvatting van Xerxes. ,,De eerste helft leunden zij naar achter en gaven ze bijna geen druk. Na de rust deden ze dat wel, ook omdat ze achter stonden en iets moesten doen.”

De verdediging van Ter Leede gaf echter geen krimp. Met daarbij een pluim voor het jonge verdedingsduo Ben van der Lans en Arroyo. Ook de backs Mike Boelee en Hakan Bayram kwamen nauwelijks in de problemen. ,,Uiteindelijk hebben we bijna niets weggegeven”, stelde Wisman. ,,Dat stemt mij tevreden, net als het spel van de eerste 35 minuten. Daarna was het minder van onze kant, omdat we teveel mee gingen in hun spel. Daardoor werd het een vechtwedstrijd.”

Maar Ter Leede hield stand, en zo bleek – om maar met een ander bekend spreekwoord te eindigen – de eerste klap een daalder waard.

Ter Leede – XerxesDZB 1-0 (1-0). 1. Arroyo 1-0

Ter Leede: Constantin, Boelee, Van der Lans, Arroyo, Bayram, Ait El Houssi, Verplancke (81. Kewal), Ammerlaan, Kurbegovic (71. Van Stijn), Van der Kooye (46. Bok), Schreurs.

Tekst: Gerben Oostdam

Foto’s: Hans Schalk/HP ProSportpics

Schreurs                                             Tony Schreurs in duel met Tobias Waisapy

Van de Kooye                                              Thierry van der Kooye baalt na het missen van een grote kans

Kurbegovic                                             Een verbeten blik bij Selmo Kurbegovic