De eerste thuiswedstrijd in vier weken tijd werd voor Rijnsburgse Boys geen succes, maar dat deed de ploeg zichzelf aan. Zeven minuten voor tijd was de ploeg van Pieter Mulders op 1-1 gekomen door Joost Leonard. Een slotoffensief van de Uien moest de broodnodige driepunter op gaan leveren. In de extra tijd leek dat te gaan gebeuren toen Rijnsburgse Boys een penalty kreeg. Maar toen ging het fout…

Niemand op de tribune snapte er nog iets van. Leonard zat vol vertrouwen na zijn gelijkmaker en had wel oren naar het buitenkansje. De spits overlegde kort met Wesley Goeman, die aangaf ‘m zelf te willen nemen. Vervolgens overhandigde hij de bal toch aan de net ingevallen Wijks. De vleugelaanvaller zag vervolgens zijn inzet gestopt door de 36-jarige Frans Koornberg

Leonard baalde: ,,Ik was er klaar voor, maar kwam er niet aan toe. Het is gebeurd. We kunnen er nu niets meer aan veranderen.”

VVOG-sluitpost Koornberg werd de gevierde man voor zijn ploeg: ,,Toeval of niet, maar in de rust hebben we het er nog over gehad. Je moet er altijd rekening mee houden dat er een penalty kan vallen. Normaal pak ik altijd een hoek. Dat mocht ik ditmaal niet van de coach. Hij adviseerde me lang te blijven staan en dan de rechterhoek te pakken. Ik had eigenlijk verwacht dat Leonard de penalty zou opeisen. Ik zeg je eerlijk dat ik het niet erg vond dat hij ‘m niet nam. Uiteindelijk heb ik toch nog een puntje verdiend voor mijn ploeg en dat voelt wel lekker aan.”

Giovialli Serbony rukt op namens Rijnsburgse Boys

Dat Rijnsburgse Boys een lastige wedstrijd tegemoet ging, leek op voorhand wel zeker. De ploeg uit Harderwijk is onberekenbaar met een doelgemiddelde van 47 goals voor en 47 tegen. Als je dan in Jeremy de Graaf ook nog een topschutter pur sang in huis hebt (20 goals) is het dubbel oppassen geblazen.

Bezieling ontbreekt bij Rijnsburgse Boys
Vooraf gaf VVOG-coach Ed Engelkes al aan dat zijn ploeg zijn sportieve plicht zou vervullen. ,,Voor ons is het belangrijk om dit goede seizoen in stijl af te sluiten”, stelde de oefenmeester, die het na drie jaar voor gezien houdt bij VVOG. Dat de bezoekers op de Middelmors overeind bleven, lag ook aan de thuisploeg. In grote delen van de wedstrijd ontbrak de bezieling bij de Uien. Hoe de penalty door Wijks werd ingeschoten, was misschien wel het perfecte voorbeeld.

In de eerste helft waren er voor beide ploegen mogelijkheden om te scoren. Joël Tillema, Jeffrey Jongeneelen en Leonard lieten dat na. Hetzelfde gold aan de overzijde. Wesley de Ruiter, die de geblesseerde Richard van Nieuwkoop verving, hield De Graaf een aantal keer van scoren af.

De mooiste kans kreeg Leonard alleen voor Koornberg na 26 minuten spelen. ,,Ik kwam niet goed uit met mijn passen”, blikte Leonard terug. ,,De keeper attaqueerde goed op mijn inzet. Daardoor gingen we met 0-0 de rust in en waren we niet tevreden. Als je voor de rust tot scoren komt, wordt het de tweede helft toch wat makkelijker voetballen.”

Fouten bij Rijnsburgse Boys, openingstreffer tot gevolg
De tweede helft kwam VVOG goed uit de startblokken. Al combinerend werd er gezocht naar de openingstreffer. Die viel na tien minuten. De ploeg van Mulders was daarvoor al gewaarschuwd toen Jeffrey Arends alleen voor De Ruiter op de paal mikte. Drie minuten later was het wel raak. Aan de 0-1 gingen twee grote fouten vooraf. De eerste werd nog hersteld, maar de tweede niet. Een te korte terugspeelbal van Massies Artien werd afgestraft door De Graaf: 0-1.

Rijnsburgse Boys moest aan de bak. In de 63e minuut volgde er een goede kopkans voor Tillema, maar weer stond Koornberg goed opgesteld. In de snelle spelhervatting van de keeper had VVOG zomaar op 0-2 kunnen komen. Goeman haalde een inzet van de lijn en zodoende bleef de 0-1 staan.

De tijd begon te dringen met nog tien minuten op de klok. Even later viel dan toch de gelijkmaker door niemand anders dan Leonard: 1-1. Rijnsburgse Boys ging vol voor de winst en nam de risico’s op de koop toe. De Graaf, soms onnavolgbaar, kwam echter niet aan zijn tweede goal toe. Die leek voor Rijnsburgse Boys in de slotsecondes wel in de maak. Het verhaal van de (gemiste) penalty is bekend.