In de rust van de wedstrijd VVSB – HSV Hoek stonden supporters rustig met elkaar te praten over de fantastische eerste helft. Trainer Eric Meijers hoefde zijn ploeg in het eerste bedrijf geen één keer te coachen en na een half uur stonden de Noordwijkerhouters met 3-0 voor. In het tweede bedrijf was het beeld, zoals wel vaker bij VVSB, compleet omgedraaid. De Noordwijkerhoutse supporters zaten uiteindelijk vol spanning op de tribune te kijken of de voorsprong wel werd vastgehouden. Meijers moest zijn beurt z’n ploeg voortdurend aansturen. De derdedivisionist trok met pijn en moeite de overwinning wel over de eindstreep (3-2).

„Lekker trainer’’, zei voorzitter Arjan Broekhof dan ook zichtbaar opgelucht na afloop tegen Meijers. Zulke spanning zijn ze op Sportpark De Boekhorst inmiddels wel gewend. Het lijkt er een beetje bij te horen.

Tweede helft
De coach van VVSB had zelf gehoopt dat het goede spel in de oefenwedstrijd tegen Telstar van afgelopen dinsdag (1-1) door werd gezet. „We speelden van de week een behoorlijke tweede helft, maar vandaag zagen we helaas weer een flinke terugslag.’’

En dus was dat na afloop van de wedstrijd tegen HSV Hoek opnieuw gespreksonderwerp nummer één. De Noordwijkerhouters liepen in de tweede helft weer veel te ver naar achteren.

„Die gasten zijn daar inmiddels op ingesteld en het is wel voor het team.”

In de eerste helft stonden de backs, Jelmer Vijlbrief en Richelo Fecunda, nog wel op dezelfde lijn als middenvelders Glenn Van Geldorp en Ties Evers. Maar in het tweede bedrijf stonden beide flankspelers op gelijke hoogte met de drie centrale verdedigers.

„Dat kwam ook door Hoek’’, counterde Meijers direct. „Zij gingen met vijf middenvelders spelen, maar we hielden te weinig druk op hun middelste linie. Daardoor konden zij constant doorkomen via de zijkanten. Ik heb Felitciano (Zschusschen, red.) op een gegeven moment wat meer naar de linkerkant gehaald om hun fantastische rechtsback beter te verdedigen. De druk kwam toen meer vanuit het midden.’’

Zo kon de thuisploeg het allemaal weer beter belopen. Juist dat is misschien ook wel het zwakke punt van het 5-3-2-systeem. De beide backs van VVSB werkten zich een slag in de rondte en ook Frans van Niel en de spitsen, Zschusschen en Lulinho Martins, liepen heel veel meters.

Handbal
„Die gasten zijn daar inmiddels op ingesteld en het is wel voor het team”, zei VVSB-verdediger Tomas Arroyo met een glimlachje op z’n mond. ,,Het is elke keer een beetje schuiven met de poppetjes die je hebt. Het is een soort van handbal opstelling.’’

In de eerste helft werd nog de ene na de andere mooie aanval gecreëerd en binnen tien minuten stond VVSB met 2-0 voor door twee goals van Martins. Binnen het half uur maakte Zschusschen er zelfs 3-0 van. In de tweede helft was er zoals gezegd een heel ander spelbeeld en maakte Robin Nelis het uiteindelijk met twee goals nog akelig spannend.

,,We moeten het goede spel zien door te trekken tot een minuut of zeventig, want dan geef je zo’n wedstrijd sowieso niet meer uit handen.’’

„We hebben het vooral over de tweede helft gehad, maar de eerste helft was wel grandioos van onze kant’’, vond Meijers. „Dat heb ik vorig seizoen in de Tweede Divisie ook niet eens gezien. Het liep echt heel goed. We maken eigenlijk gewoon twee goals te weinig voor de rust.’’

Goede ontwikkeling
Hoewel de tweede helft moeizaam was, lijkt het er wel op dat de Noordwijkerhouters de stijgende lijn te pakken hebben na een rommelige voorbereiding. „We pakken nu tien punten uit vier wedstrijden. Dat is gewoon goed. Alleen moeten we het goede spel zien door te trekken tot een minuut of zeventig, want dan geef je zo’n wedstrijd sowieso niet meer uit handen.’’

VVSB – HSV Hoek 3-2 (3-0) 3. Martins 1-0, 7. Martins 2-0, 26. Zschusschen 3-0, 63. Nelis 3-1, 68. Nelis 3-2.

VVSB: Valk, Fecunda, Verhoeve, Arroyo, Zandbergen, Vijlbrief, Evers, Van Geldorp (83. Kok), Van Niel, Martins (78. Bouw), Zschusschen (89. Van der Wilden)

Samenvatting VVSB – Hoek (Beelden: Bollenstreek Omroep)