Zo’n vier weken geleden, een dag nadat hij bij het ziekenhuis was geweest omdat er wel heel veel speling zat in zijn linkerknie, viel Teylingen-middenvelder Lasse van Wijk op een rare, verkeerde manier op zijn andere knie. Ook dit voelde niet goed; dus een telefoontje naar de dokter of ook zijn rechterknie bij de MRI-scan onderzocht kon worden. Met zijn linker, het gewricht waar in eerste instantie voor gevreesd werd, was uiteindelijk niets aan de hand. Maar met de rechterknie des te meer. 

Toen hij binnenkwam bij de orthopeed en tegenover hem ging zitten, had Van Wijk nog absoluut geen vermoeden van de heftige diagnose die zijn arts hem ging geven. ‘Een afgescheurde achterste kruisband en een dringend advies nooit meer te gaan voetballen’. Over een leven waarin hij zijn grootste passie niet meer kon beoefenen, had de 24-jarige Van Wijk zich natuurlijk nog nooit voorstelling gemaakt. En dat was hij ook na het vervelende nieuws niet van plan.

,,Ik dacht echt: ‘waar heb je het over joh’.”

,,Je wereld stort wel even in als iemand zegt dat je iets, dat je het liefst doet, niet meer mag. Vooral, omdat ik totaal niet het idee had dat het zo ernstig zou zijn. Ik had in eerste instantie in mijn hoofd dat ik in de nacompetitie weer zou meedoen. Dus toen hij dit vertelde, dacht ik echt: ‘waar heb je het over joh”’, vertelt Van Wijk. Daarom stond het voor de jonge voetballer ook al vrij snel vast dat hij op zoek ging naar een andere arts. ,,Ik wist natuurlijk wel dat een achterste kruisband een hele nare blessure is, maar ik wist ook wel zeker dat er meer voetballers zijn die dit gehad hebben en die nu weer voetballen.”

Op aanraden van veel collega-voetballers uit de regio, die weer zijn hersteld van knieletsel, ging Van Wijk naar het Acibadem Ziekenhuis in Amsterdam. Daar zit specialist Pijnenburg, die vijf dagen in de week bezig is met knietrauma’s, die in de meeste gevallen ook tijdens het sporten zijn opgelopen.  ,,Onder andere Kevin van der Zwet van FC Lisse raadde dit ziekenhuis aan. Dat hij nu weer voetbalt, gaf me natuurlijk een goed gevoel, al had hij z’n voorste kruisband afgescheurd. Maar ook met de achterste heeft deze orthopeed veel ervaring, ondanks dat het vrij weinig voorkomt. Hij heeft bijvoorbeeld wel Jesse van Nieuwkerk van Quick Boys succesvol aan de achterste kruisband geopereerd.”

,,Ik troost mezelf dan een beetje met de gedachte dat ik het niveau omhoog trek, haha.”

Resultaten in het verleden geven geen garantie op succes, maar dokter Pijnenburg heeft Van Wijk weer vertrouwen gegeven op een goed herstel. ,,Hij heeft me ook echt van alles uitgelegd over de blessure zelf. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de achterste kruisbandblessure een stuk zeldzamer is. Wat nog wel grappig is, is dat hij in het vrouwenvoetbal een stuk meer voorkomt dan bij de mannen. Hoe dat kan? Geen idee. Maar doordat deze arts me wel echt meenam in de hele achtergrond van de blessure en in het behandeltraject, heb ik er nu een stuk meer vertrouwen in”, zegt Van Wijk opgelucht.

Het heeft er allemaal ook voor gezorgd dat de Sassenheimer weer een stuk relaxter langs de lijn staat om zijn team aan het werk te zien. ,,De eerste paar keren kijken was het toekijken wel raar. Ik moet zeggen dat het niveau me toen ook ineens erg tegenviel. Ik troost mezelf dan een beetje met de gedachte dat ik het niveau omhoog trek, haha. Maar even zonder dollen: je komt heel anders naar de club als je weet dat je straks gaat revalideren om weer onderdeel van het team uit te maken. Zo’n revalidatieproces ingaan, met in je achterhoofd dat je toch niet meer het veld opgaat, zag ik echt niet zitten. Daarom ziet het er nu gewoon een stuk rooskleuriger uit allemaal.”

Missen
Uit zijn teksten is duidelijk op te maken dat Van Wijk na een maand afwezigheid eigenlijk alles al mist aan het voetballen, zijn team en Teylingen. ,,Het is gek om er lang uit te zijn. Ik merk nu al dat je er een beetje buiten komt, omdat je niet meer op training bent. Dan mis je alles: van het elkaar uitschelden op training, tot elkaar opnaaien in de kleedkamer. Ook daarom wil ik gewoon terugkomen. Binnen een jaar terug, is nu mijn streven. Dan spelen we als het goed is nacompetitie om promotie naar de Hoofdklasse”, sluit Van Wijk – gelukkig weer – met een glimlach en een knipoog af. 

Archieffoto: Peer Compeer

Lees ook: ‘Aftredend Ter Leede-voorzitter Vonk: „Kampioenschap is kers op de taart’’’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)