Hij is zo ongeveer een levende legende in de Bollenstreek. Talloze prijzen gewonnen en altijd goed voor een ongezouten mening. Elf jaar lang hield hij zich afzijdig van de voetbalwereld. Je zag hem amper nog op de velden. Maar na een dik decennium is oud-trainer en -speler Ruud Bröring weer terug in een officiële functie bij zijn oude liefde Noordwijk. De club waarmee hij en als speler en als trainer kampioen werd.

Vorige week werd al bekend dat Bröring en Andries Wendt terugkeren bij de kustvereniging. De twee oud-trainers zullen zitting gaan nemen in de Technische Commissie. En, in het geval van Bröring, tevens optreden als een soort adviseur. ,,Ik heb al de term technisch directeur gehoord, maar dat is niet waar. Het is meer een soort strategisch adviseur.”

Terugkeer

Waarom na tien jaar de terugkeer? ,,Ik heb 48 jaar van m’n leven gespendeerd aan voetbal. Eerst als speler en later als trainer. Dat is meer dan de helft van m’n leven. In 2004 had ik er wel effe genoeg van. Ik wilde m’n eigen kinderen zien sporten en dingen voor mezelf doen. Het ging me allemaal een beetje tegenstaan. Nu zijn de kinderen allemaal groot en kwam Geert Jan Bakker bij me met de vraag of ik niet een aantal dingen voor de club wilde gaan doen. Hij zei: ‘We hebben je nodig’. “

De afgelopen elf jaar kreeg Bröring waar die ook kwam dezelfde vraag te horen: doe je nog wat? ,,En dan vertelde ik dat ik het druk zat had met van alles en nog wat, maar dat bedoelden ze natuurlijk niet. Ze wilden weten of ik nog iets in de voetbalwereld deed.”

Dat juist Bakker hem vroeg, gaf misschien wel de doorslag. Bröring heeft de oud-speler hoog zitten. ,,Hij is de bruggenbouwer binnen Noordwijk. En hij heeft altijd vooruitstrevende ideeën. Daar hou ik van”, aldus de oud-gymleraar.

Een van die goede ideeën is het gebruik van videobeelden, zegt Bröring. De oud-trainer is daar groot voorstander van. Net zoals zijn goede vriend en oud-klasgenoot Louis van Gaal. ,,Klopt. Het is tegenwoordig nog belangrijker dan vroeger. De generatie van nu is heel visueel ingesteld. Maar het is heel moeilijk om mensen iets duidelijk te maken als je geen voorbeelden hebt. Zeker met de mondige jeugd van nu. Met beelden kun je ze echt ergens op wijzen en daar aan werken. Daar wil ik dus mee aan de slag.”

Het toetreden van hem en Wendt moet worden gezien als de professionalisering binnen Noordwijk. De club moet terug naar de Topklasse. ,,Ik heb de vrije hand en mag m’n oor overal te luister leggen. Dat betekent niet dat ik me direct ga bemoeien met technische dingen bij het eerste elftal. Het gaat me vooral om de vereniging en misschien later ook de jeugd. En heel belangrijk: Het is geen betaalde functie, ik doe dit nu vrijwillig en met veel plezier.”

Sociale begeleiding

Een tweede aspect waar Bröring, gezien zijn achtergrond, een rol voor hem ziet weggelegd, is het begeleiden van spelers op het sociale vlak. ,,Veel jonge intuïtieve spelers hebben het moeilijk met de roem en functioneren daardoor minder goed in een groep. Vroeger was ik ook een klein, roodharig, linkshandig, driftig ventje. Ik zat op tennis en sloeg m’n racket keer op keer kapot. Ik was echt van het hakken en zagen. Toen zei m’n vader: ‘We gaan jou op voetbal doen’. Daar leerde ik dat gauw af. De oudere generatie zei gewoon: ‘Je mag je best doen, maar geen rare grappen’. Dat corrigeren gebeurt nu een stuk minder, maar de beste manier blijft toch om dat te doen vanuit de groep. En daar wil ik ook iets mee doen.”

Hij vervolgt: ,,Het straatgedrag moet je uit een voetballer halen. Daar geldt het recht van de sterkste. Op het voetbalveld hoort dat niet thuis. Als ik Feyenoord-trainer Van Bronckhorst hoor zeggen dat hij de beelden van zijn duwende spits Michiel Kramer niet heeft gezien, dan kan ik daar heel slecht tegen. Trainers draaien nu hun hoofd de andere kant op. Als je iets doet wat niet kan, hoort daar een correctie bij. Maar ga dan ook met zo’n speler aan de gang. Vroeger hadden wij met Noordwijk een ploeg die voetballend zo sterk was dat het alleen met grove middelen afgestopt kon worden.”

Aanvallend, dominant voetbal

,,Ik wil dat Noordwijk weer, net als vroeger, zo dominant gaat spelen dat ze geen grove middelen nodig hebben om de tegenstander af te stoppen. En ik verwacht dat in de toekomst de scheidsrechters gebruik mogen maken van videobeelden om verdere verloedering in de voetbalsport tegen te gaan.”

Bröring stond als trainer bekend om zijn aanvallende stijl. Hij werkte vanuit een visie die altijd overal hetzelfde was. ,,Eerst vermaak je het publiek. Dan wil je dat de spelers er zelf plezier aan beleven. En ten derde wil je het als trainer naar je zin hebben, anders is er niks aan. Daarna komt resultaat. Als de eerste drie dingen lopen, komt het resultaat vanzelf. Kijk maar naar Bayern München of Barcelona. Niet voor niks maken die al jaren de dienst uit.”

De 68-jarige Noordwijker ziet nog een derde kans die hij wil aangrijpen. ,,De communicatie kan over het algemeen beter. Kijk, communiceren is niet zo makkelijk als we denken. Ik zat laatst bij een vergadering en toen dacht ik bij mezelf. Wat bedoelen ze nu? Duidelijkheid is belangrijk. Ik ben iemand met veel ervaring en een jongen uit de praktijk. Ik hoop dat ik dat in mijn voordeel kan gebruiken.”

Tekst: Tom van der Wilt


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude